Själv blev jag ganska upprymd när jag hittade den jättekonstiga debattartikeln som Grön ungdoms talerör presterat i DN idag. Den klargör i och för sig ingenting, men kanske kan den ändå bidra till att fler begriper miljöpartiets politiska position som ett vänsterborgerligt parti utan egentligt begrepp om fackliga frågor och välfärdens strategiska utmaningar. Det betyder inte att de inte ska ingå i någon sorts rödgrön regeringskoalition efter valet. Men då måste det vara utifrån en realistisk bedömning av vad detta är för parti.
Hur som helst är Birger Schlaugs sågning av artikelns sakinnehåll mycket underhållande.
Mia Sand kommenterar också, hos Vänsterns studentförbund. Bildidén därifrån.
fredag, april 25, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Varför då?! (det frågar federly på hans blogg när det riktas kritik mot Sahlins deltagande i firandet av 60 års förtryck)
Men är du helt bakom flötet eller? Att Israel terroriserar ett helt folk genom att släcka ner Gaza, och därmed svävar tusentals unga liv i fara som inte har el, medecin eller mat. Att FN:s tidigare sändebud i Israel sade att Israel bedriver Apartheid!
Fan hur tänker du när du frågar hur man kan kritisera Israel, Vilken jävla planet bor du på Federley!!!!!
Vi är några socialdemokrater som heller inte har så mycket övers för den där artikeln. Tråkig, omogen och onödig kallar jag den.
Haha, men Ali det är just det som är problemet med vänstern. Ni gör precis allt bara för att få vara med i socialdemakraternas båt. Du kritiserar miljöpartiet för deras inaktivitet i fackliga frågor. Då måste jag fråga vart vänsterpartiet har varit dom senaste 2 åren i den här frågan. Inte ens under sjuksköterske strejeken har ni vågat komma fram.
Anonym, antingen är du blind eller annars väljer du att blunda.
Jag ska inte gå in på detaljer, men här är några tips.
Lars ohly träffar sjuksköterskerna på 1:a strejkdagen. Låga löner en samhällsfara.
http://www.vansterpartiet.se/content/view/1617/275/
Här är några andra tips.
http://josefin.brink.riksdagsvanstern.org/
http://bloggaden.blogspot.com/
http://www.ungvanster.blogspot.com/
Och kanske min egen blogg om fackligt- politiskt samarbete.
http://www.oxelokamrat.blogspot.com
Anonym 11:06: Va? Jag har i och för sig varit nergrävd i jobb senaste veckan men den enda jag sett ta ställning för strejken (förutom de ansvariga) är Lars Ohly. Kolla http://www.vansterpartiet.se/, finns en hel del där också.
Det tragiska med det här är att de flesta väljare nog upplever Miljöpartiet som ett vänsteralternativ trots att de val efter val flörtar med borgarna och lägger diverse tveksamma arbetsrättsreformer (för att försämra den).
Jag har länge tyckt att det är konstigt att miljöpartiet misslyckats med att göra några märkbara väljarvinster på att miljö- och klimatpolitik flyttats så högt upp på medias agenda. De har dessutom ett karismatiskt språkrör som ofta ges utrymme i massmedia. Men efter att ha tuggat i mig ett antal såna här fåniga utspel från gröningarna så börjar jag ana ett samband. Om vi antar att miljöpartister och vänsterpartister lite grann tävlar om samma väljargrupper (det verkar åtminstone miljöpartiet tro) så har man nog valt helt fel strategi för att profilera sig som det bättre radikala partiet. För den här sura och osakliga kritiken av vänsterpartiet förmår knappast skyla över det faktum att miljöpartiet är på väg att kapa av alla delar av den egna politiken som sticker ut och kan tänkas ge lite tuggmotstånd åt socialdemokraterna. Eller för den delen åt borgarna om man väljer att samarbeta ditåt. Den typiske väljaren till vänster om sossarna vill nog inte ha ett till liberalt parti som tävlar med borgerligheten om att kläcka osakliga påhopp på vänstern. "De gröna" i miljöpartiet de gröna verkar syfta på omoget, ungefär som ett surt äppelkart.
Det är klart att miljöpartiet är ett borgerligt parti. Dom passar f ö som hand i handske för innerstadsfolket som är mer intresserade av ideologiskt poserande - "vackra gester" i miljö-, invandrings- och andra frågor . än av ekonomisk omfördelning. Dom grupperna har tidigare, i brist på annat, tytt sig till vänstern utan att egentligen ha varit intresserade av deras ekonomisk-politiska budskap. Nu när mp seglat upp som ett mer seriöst alternativ har dom valt dom istället. Tänk t ex på journalisterna varav många gått från v till mp dom senaste åren.
Skicka en kommentar