fredag, april 25, 2008

Utanförskapet utifrån

Norska Høyre, moderaternas systerparti, håller landsmøte. Den stora frågan på kongressen är Høyres ansträngningar för att få ihop en borgerlig regering efter valet, med Høyre, Venstre (liberalerna), Kristelig Folkeparti och de främlingsfientliga högerpopulisterna FrP. Inför landsmötet har Høyreledningen släppt en rapport som ska visa att dessa fyra borgerliga partier är överens om 255 frågor. Partiledaren Erna Solberg har till och med försiktigt öppnat för möjligheten att FrP:s Siv Jensen skulle kunna bli statsminister. Än så länge trilskas Venstre och KrF och säger att de inte vill ha något med FrP att göra. Men den som lever får se. När den europeiska borgerligeheten i land efter land genomgår passiv eller aktiv förbruning, villl det mycket till för att bryta av mot mönstret.

I dagens VG – en några ytterligare steg tabloidiserad variant av Expressen, som annars på nyhetsplats framstår som kampanjorgan för FrP – skriver tidningens politiske kommentator Elisabeth Skarsbø Moen (gammal SSU:are, som jag tror själv räknar sig som någon slags vänster, och annars profilerat sig som förespråkare av ännu striktare asylpolitik), från Sverige. Hon har lyssnat på Anders Borg i Uppsala och radar glatt upp hans floskler om ”utanförskapet” (som tydligen har varit på 1,5 miljoner, men blivit mindre), ”skattesänkningar för de lägst avlönade” (utan att nämna den helt extrema förmögenhetsöverföringen till de allra mest förmögna) och ”fler kvinnor i heltidsjobb” (utan att nämna att regeringen kategoriskt avvisat konkret utformat lagstöd för detta, samt slagit undan benen för de fackföreningar som skulle kunna tillkämpa sig sådana avtal). Men det är ju bara ett referat förstås, sådana från-sidlinjen-kommentarer som bär upp den västerländska civilisationen. Anyway, ingressen är tydlig:
Når Høyre samles til landsmøte i dag, kan de se til Sverige for inspirasjon. Her er en ung og dynamisk Høyreregjering i ferd med å forandre Folkhemmet ved å svekke fagbevegelsen og senke skattene.
Skönt att komma från en exportnation.

Inga kommentarer: