torsdag, april 03, 2008

”Is it too late for us all?”

På 40-årsdagen av mordet på Martin Luther King slår jag upp Olof Lagercrantz artikel ”Efter Martin Luther King” i Dagens Nyheter den 6 april 1968, återgiven i den oerhört läsvärda samlingen Vårt sekel är reserverat åt lögnen (Karneval).
Martin Luther King representerade, som alla vet, en ickevåldslinje. Men han var, så sade man mig, under de sista månaderna av sitt liv starkt pessimistisk om möjligheterna att fortsätta på denna väg.

[…]

Till utgivaren av […] Negro Digest sade jag: Är det verkligen möjligt att [Stokey] Carmichael tror något så fasansfullt? Är talet om massmord, om utrotning av negrerna att betrakta som ett led i en taktik, ett polemiskt grepp avsett att varna och väcka?

Den svarte tidningsmannen krökte föraktfullt läpparna och svarade att exakt samma rasfilosofi som predikades av en viss hr Hitler sedan mer än hundra år frodades i Förenta staterna. Mördade inte nazisterna sex miljoner judar därför att de betecknades som tillhörande en underlägsen ras? Varför skulle man då hejda sig inför negrerna som också de sägs vara underlägsna? Carmichael är ingen demagog. Han är en realist.

Jag minns vad Malcolm X – mördad också han och för varje dag allt mera levande för de svarta i Förenta staterna – svarade Martin Luther King som kallat honom en extremist: ”Ja, en extremist. Den svarta rasen i USA lever under extremt usla villkor. Visa mig en svart som inte är en extremist och jag försäkrar er att han omedelbart borde tas om hand av en psykiater”
Fyrtio år senare påminner oss Lagercrantz skarpsynta och inkännande text om två saker. Att de svartas vidgade mänskliga rättigheter inte vanns utan hård och bitter kamp. Att rasismen genomsyrar det globala kapitalistiska systemet så grundligt, att när det, som nu, pressas, så rinner rashetsen över oss som en äcklig, kvävande sörja. Idag.

Nina Simone: Why (The King of Love Is Dead)

6 kommentarer:

Neoliberal Agenda sa...

Mer från youtube:
Free At Last (Ron Paul, Martin Luther King)

Micke sa...

Är den där videon regisserad av snubben som skrev 1984?

Anonym sa...

John Edwards talade inte bara om att föra in ett klassperspektiv i den politiska debatten i USA, han sa även att man inte kan förvänta sig att Corporate America frivilligt skulle gå med på att lämna tillbaka en del av sin makt till staten, utan att man skulle vara tvungen att ta den ifrån dem med tvång. Men ingen ville lyssna.

El Gordo sa...

Naturligtvis ar det pga av detta forskrackliga fortryck som USA mojligtvis far sin forsta svarta president samtidigt som den nuvarande utrikesministern ar svart OCH kvinna.

Martina sa...

el gordo: Det är verkligen hemskt naivt att tro att individuell framgång för människor ur en viss grupp, betyder att allt förtryck mot den gruppen är upplöst. Att föra debatten till att handla om enbart enstaka människors framgångar, är att förenkla ett problem som har oerhört djupa rötter i det amerikanska samhället.

Martina sa...

el gordo: Det är verkligen hemskt naivt att tro att individuell framgång för människor ur en viss grupp, betyder att allt förtryck mot den gruppen är upplöst. Att försöka få debatten till att handla om enbart enstaka människors framgångar, är att ignorera ett problem som har oerhört djupa rötter i det amerikanska samhället.