fredag, april 04, 2008

Far out, man

Det är så skönt att vi är med EU, känner jag ofta. För då kan vi, har jag tänkt ut, vara med och påverka.

Nu har EG-domstolen bestämt att utländska företag som åker runt och betalar lägre löner än dem som finns i lokala kollektivavtal, inte ska vara bundna av dem, även om inhemska företag är det. Med andra ord hälsar domstolen att lönedumping inte bara är ok, utan en viktig del av EU-systemet.


Men vad gör det, mot glädjen att veta att vi kan vara med och påverka.

Vi kan i och för sig inte påverka de juridiska bunkerbesluten med demokratiska processer på nationell nivå. Men då kan vi ju istället, med pompa och ståt, men utan folkomröstning, göra hela det marknadsfundamentalistiska lagbygge som domarna dömt efter, till konstitution.

Tack till s- och LO-ledningen, för att ni på så sätt leder arbetarrörelsen in i en vackrare tillvaro, där vi varje dag kan titta på de fackliga rättigheternas illegalisering, och känna, att det var ju kanske synd, men vi kan i alla fall vara med och påverka.

Och kom ihåg: Det finns inget höger eller vänster - det finns bara dåliga kläder!

*


En som orkar skriva ordentligt om detta är som vanligt Josefin Brink. Läs, nu!

Kolla också Lag och avtal.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Ur ett socialistiskt perspektiv, vore inte lösningen då att ha kollektivavtal som gäller i hela EU?

Anonym sa...

Fast vi tappar ju inte rättigheterna tillräckligt fort. Under tiden kan det ju vara vettigt med lite inhemsk fuskar-indoktrinering för att det hela inte ska vara så knepigt för vår kära överklass. Ack att det ska vara så svårt att hitta bra folk till häst-skötseln...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=755536

/Kalle

Lotta sa...

Jag tror det är dags för lite självkritik på vänstersidan när det gäller denhär punkten. Esbatis ironiska kommentar är också det mesta man kan komma med idag på vänstersidan. Vad är det som har hänt på den europeiska arbetsmarknaden? Vi på vänstersidan verkar ha fastnat i en nationalistisk och protektionistisk syn på arbetsmarkaden, vilket leder till att kapitalismen, som är en anpassnings- och dynamisk ideologi, alltid får överhanden. När tyska arbetare försvarar sina rättigheter mot NOKIA är det få som hurrar för de rumänska. I Rumänien har stora delar av befolkningen varken ström eller varmt vatten, medan den tyska arbetaren kanske måste ge upp sin flatscreen. Arbetsdumpning är bara andra sidan av kakan. Du behöver inte ens flytta produktionen, hyr bara in rumänerna - eller polackerna i källaren, medan de fixar upp ditt hus. Efentligen är kanske varje svensk villaägare nu glad över att det som varit illegal praxis nu har blivit helt legalt.
Naturligtvis har 'anonym' rätt. Samtidigt som arbetsmarkanderna frigjordes, dvs. i och med EU, borde arbetar- och fackföreningsrörelsen ha mobiliserats på EU-nivå. Men det hände aldrig. Den ideologiskt intressanta frågan är naturligtvis, varför? Rörelsen som tidigare sprutat av internationalism är nu knutpatriot. Var är solidariteten med arbetarna på EU-nivå, med rumänerna? Vi blir upprörda när vi hör arbetsdumping för det kan få konsekvenser för oss här, billig arbetskraft påverkar i längden våra kollektivavtal. Detta ser jag som det grundläggande problemet med hela arbetar- och fackföreningsrörelsen i EU. Den internationella solidariteten, som EU borde stå för på vänstersidan saknas totalt. Istället är vi livrädda för rumänerna, polackerna balterna. De kan dra ner oss...

Anonym sa...

"Samtidigt som arbetsmarkanderna frigjordes, dvs. i och med EU, borde arbetar- och fackföreningsrörelsen ha mobiliserats på EU-nivå. Men det hände aldrig. Den ideologiskt intressanta frågan är naturligtvis, varför? Rörelsen som tidigare sprutat av internationalism är nu knutpatriot. Var är solidariteten med arbetarna på EU-nivå, med rumänerna? Vi blir upprörda när vi hör arbetsdumping för det kan få konsekvenser för oss här, billig
arbetskraft påverkar i längden våra kollektivavtal. Detta ser jag som det grundläggande problemet med hela arbetar- och fackföreningsrörelsen i EU. Den internationella solidariteten, som EU borde stå för på vänstersidan saknas totalt. Istället är vi livrädda för rumänerna, polackerna balterna. De kan dra ner oss..."

Svaret hittas nog bäst i sörjan av folk som är medlemmar i facket/vänsterorganisationer. Maken av egoistiska varelser finns inte. Det existerar ingen internationell solidaritet eller några större ideologiska mål för dem. Det enda som gäller är kontraktet mellan individ och intresseorganisation eller parti, rösta/stöd oss, så ska vi nog se till att du kan få en slant extra. Lars-Eric Pettersson, enron-chefer, Hagge Rilegård etc kan slänga sig i väggen. De har ingen chans, när det gäller OS i egoism, mot er fula mobb av levande lik.

Anonym sa...

Lotta har rätt, men bara till del. Ogenerat tas det som en självklarhet att fri konkurrens skall gälla vad anbelangar fri rörlighet av varor inom inom unionen. Ju billigare "platt" tv dess bättre.

När det gäller fri rörlighet av tjänster blir situationen plötsligt annorlunda och skall drabba allas plånböcker.

Var finns konsekvensen i vänstertänket?

Anonym sa...

Vad som är vansinnigt tydligt med alla kommentatörer från Lotta och framåt är att ni är så fruktansvärt långtifrån den verklighet som faktiskt drabbar oss i arbetarklassen.
Lotta; ja, det är jävligare i rumänien än Tyskland men om du får det verkligen att framstå som om den västeuropeiska arbetarklassen lever i lyx och överflöd och endast en person som står långt ifrån arbetarklassen kan påstå något så korkat.
Med ditt resonemang så ska vi vara "solidariska" genom att låta dom ta våra jobb till sämre villkor eller hur är det tänkt?


Borgarpack och hippies får ordet solidaritet att betyda tycka synd om i största allmänhet. Sympati och solidaritet är 2 helt skilda saker.
Det är inte "solidariskt" att låta polacker dumpa lönerna i Sverige och Tyskland för att de har det desto jävligare hemma. Solidaritet däremot handlar om att ingen ska behöva gå på lägre villkor än de vi kommit överens om, att hålla lönekartellen. För något mer ädelt än så är inte en fackförening, en fackförening är en lönekartell för att priset på arbete inte ska vara allt för lågt.

Sen kan man ju diskutera fattigdomen i sig, det är klart att de inte ska behöva ha det så jävligt men då talar vi andra åtgärder, att använda fattigt folk till svartfötter är bara att göra dem en björntjänst.

Och till anonym 8:40 PM. Vänstertänket är väldigt konsekvent, en platt-tv har ingen hyra som ska betalas, inga osnutna ungar som ska ha käk och blöjor och allt sånt där, ingen bil eller ens SL-kort. Endast en person som överhuvudtaget ïnte behöver relatera till den verkligheten kan resonera på det sättet, för alla oss andra är det jävligt glasklart vad det är för skillnad på en tjänst och en vara.

Anonym sa...

Det efterspeglas dock aldrig, särskilt av de mest EU-positiva som aldrig vågar föra fram någon kritik att vi faktiskt deltog i den inre marknaden fullt ut när vi folkomröstade om EU 94, ett gränsfritt europa genom Schengen hade vi kunnat vara med i även som fortsätta EES-medlemmar såsom Norge är. Tullfrihet på industrivaror har vi haft sedan 1984 och den (tullavecklingen) påbörjade vi redan med 73.

Anonym: EU har knappast någon påverkan på vad TFT/LCD-tvs kostar då de tillverkas i Korea, Taiwan och vissa högprismodeller i Japan. Sen att Samsung har en ihopsättningsfabrik (som i Assembly) i Slovenien gör inte delarna som tillverkas i Korea och Taiwan billigare. Lika lite som Volvos ihopsättningsfabrik i Brasilien gör lastbilskomponenterna tillverkade i Sverige och packade för utlandet på Volvo Trucks i Tuve/GBG billigare.

Fri konkurrens bland tjänster är jag för, men det gäller ju bara så länge det är tjänster där de fortfarande utförs i hemlandet. Sen att de får lägre eller högre lön än oss spelar ingen roll. Jag har inget emot i att vi investerar för att skapa arbetstillfällen i fd öststaterna. Någon massflykt av arbetstillfällen kommer inte ske av det. Inte heller är vi ett attraktivt land för någon massinvandring av arbetskraft, men jag skulle inte ha något emot att se fler från Baltikum här så som i Storbritannien, men de är trotts allt också anställda av brittiska företag och inte av Lettiska.

Anonym sa...

När trycket faller i flygplanskabiner skall man först sätta på sig sin egen syrgasmask, och sen vara solidarisk med sin granne och hjälpa denne på med sin. Att kalla det solidaritet att utplåna sin egen arbetsmarknad för att rumänerna skall kunna få underbetalda jobb hundra mil hemifrån är en nyliberal retorisk trollkonst som bakom speglarna och röken bara är en björntjänst för alla arbetare i det långa loppet.

Var är språkpolisen när man behöver den?

Anonym sa...

Till Anonym 12:44

Det vore utmärkt med ett europeiskt kollektivavtal. Men låt höra, hur hade du tänkt att det skulle se ut? Givet att ingen av löntagarna skulle få reallönesänkning (vem går med på ett sådant avtal)? Ska det vara anpassat efter prisnivåerna i det land där priserna är som högst?

Lotta sa...

Har du fria kapitalmarknader måste du ha fria arbetsmarknader. Det är en absolut central princip om du går in för likvärdighet. (Du kan sedan ifrågasätta fria kapitalmarknader, men det gör man ju inte i EU). Och att frångå tanken om lika lön för samma jobb - något vi ju aldrig egentligen haft utan endast strävat efter - är lika förkastligt. Alla sitter vi i träsket och ska betala hyror och åka T-bana. Alla ska vi ha mat på bordet, men man väljer själv om ens liv ska handla om det eller inte. Att definiera solidaritet enligt Bill Gates' modell: se till att du själv har det bra och sedan kan se till att andra har det bra är nyliberalistiskt bistånd. Ja, går man inför solidaritet så innebär det att man måste ge upp sina privilegier. Alla marginaliserade grupper har stött på motstånd då de krävt sina rättigheter som medborgare. Kvinnosaksrörelsen har genom tiderna alltid mött på motstånd. Ja, sympati med de stackars kvinnorna, men solidaritet, aldrig i livet! Patriakatet rubbar inte på sina grundläggande värderingar, och det gör inte heller kapitalismen. Det gör inga maktstrukturer som gynnar en priviligerad grupp. De följer just principen från Anonym 10.43s exempel: sätt på din egen syrgasmask först och om du får tid kan du hjälpa grannen. Samma sak är solidaritet i Bill Gates tappning - ge av ditt överflöd. Jag står fast vid att privilegier måste offras, om man går in för solidaritet och tanken om likvärdighet.

En moral-etisk fråga till Anonym 10:43: varför är det viktigare att du överlever i flygplanet, i stället för din granne? Har man ett bra svar på frågan så är det väl berättigat att ta på masken först, men är det lika berättigat om du inte har ett bra svar på den frågan? Det är ett beslut du fattar, det är ingen naturlag. Och därför bör det kunna ifrågasättas.

Anonym sa...

Någon nämnde att kollektivavtal på EU-nivå vore en lösning.

Lotta nämnde vänsterns benägenhet att agera som protektionistiska globaliseringsmotståndare.

Jag håller med - arbetare i alla länder, förena er. Vad hände med det egentligen?

Istället totalvägrar man försöka använda utvecklingen till sin egen fördel, eftersom det inte är man själv som initierat den.

Alla e fula,
men jag e snygg.

Anonym sa...

Lotta: Men då gör vi så här: Äg aldrig mer än 9 ägodelar för då äger ägodelarna dig!
En gammal hippiedevis som borde passa dig va? När du nu gjort detta hoppas jag att en av de ägodelar du valt att skänka bort är datorn så man slipper dina säkert vänligt menanade men totalt irrelevanta inlägg.

Anonym sa...

Vadå offra privilegier? Jobbar person A dubbelt mycket som person B skall han givetvis ha dubbelt betalt, allt annat är stöld av person A´s vedermödor. Dessutom tar du bort moroten för arbetsinstsen om A straffbeskattas. Då kan han lika hjärna slappa och dra benen efter sig som alla andra i kollektivet.

Hur skapas annars tillväxt, sysselsättning och mervärde i ett land. GE mig ett sakligt svar ´på denna fråga. Det regnar ju inte pengar från himmelen av sig själv precis, som vi godtyckligt kan plocka från marken.

Anonym sa...

Men lägg av, borgare. Ni har ingen aning om vad begreppet solidaritet innebär och det blir bara pinsamt när ni försöker använda det emot vänstern.

Anonym sa...

få se nu, vad har V för folkligt stöd? hmmm mellan 4 och 6 %

Anonym sa...

Att läsa Knegarns utläggningar om vad det innebär att vara arbetarklass i dagens Sverige är stor humor. Jag skrattade mycket gott åt alltihopa och särskilt åt de mer diskbänksrealistiska inslagen i hans skriverier. Alltså partiet om de osnutna ungarna och dyra SL-kort. Hujeda mig!

Förövrigt är konsekvenserna av denna dom och den tidigare Laval-domen ganska odramatisk. Det innebär att en mindre modifiering måste göras av den svenska modellen. Troligtvis blir det så att kollektivavtal som rör vissa särskilda sektorer av arbetsmarknaden, såsom exempelvis byggentreprenadmarknaden, kommer att präglas av att kollektivavtal allmängiltigförklaras. Om så sker kommer det inte föreligga hinder för en offentlig upphandlare att kräva lokala kollektivavtal.

Vad som tidigare sagts av EG-domstolen är att lokala kollektivavtal inte ska få undantränga kollektivavtal som ingåtts mellan entrprenör och arbetstagare på hemmaplan. Detta får bara ske under förutsättning att de lokala kollektivavtelen har allmängiltigöförklas. Så nu återstår bara för Sverige att inrätta sig efter detta domstolsbeslut. Det är i min mening ett helt odramatiskt avsteg från den svenska modellen.


På Ali och andra domdagsprofeter låter det som om att jordens undergång är nära förestående. Lyckligtvis är det socialdemokratiska partiet och LO-ledningen inte fullt så upprörd som honom. Så är ju inte heller S och LO intresserad av att exploatera människors okunskap och rädslor på det vis Ali gör. Han och hans kamrater gör allt vad de kan för att tvinga fram sin agenda. Lögner, överdrifter och demagogi är inte vänsterpartiet och dess företrädare någonting främmande.

Anonym sa...

Återigen en borgare helt utan verklighetsförankring, som sagt när man kommer från privilegier och aldrig behöver förhålla sig till det som drabbar arbetarklassen annat än teoretiskt blir det jävligt lätt att resonera på det viset.

Så här är det: lönedumpningen är redan en realitet, utländska arbetare som arbetare under slavliknande förhållande och bor i en standard som inte är människovärdig, ofta på själva arbetsplatsen.

Konsekvensen av vaxholmsdomen är att om ett lettiskt företag slutit avtal med ett guling fack som går med på de villkoren så har vi inget att säga till om.

Det jävliga är inte bara det, utan det jävliga är principen att vi arbetare ska tävla mot varandra för att se vilka som går med på pissagaste vilkoren. Det är ju trots allt konsekvensen av domen och konsekvensen av tänket att "tjänster" ska tävla mot varandra.

LO och socialdemokratin är splittrade i frågan, dels finns det de som inte inser allvaret och helt blinda i sin EU-naivitet vägrar inse vad som hänt och de som delar vår syn. EU-ivrare gör lämpligast i att söka medlemskap i ett annat parti t.ex. folkpartiet eller miljöpartiet, för det här är så pass avgörande strid att höra behöver vi total enighet i arbetarrörelsen.

Anonym sa...

Lotta, för att om du svimmar när du försöker hjälpa din nödställde granne på med masken så kan ni båda dö eller skadas svårt av syrebrist.

I överförd bemärkelse förlorar både tyskar och rumäner i längden på att rumänerna gör tyskarnas jobb till underpriser... även om man inte tar hänsyn till den emotionella stressen som kommer av att jobba hundratals mil från de man älskar. Men långsiktigt, rationellt tänkande är traditionellt sett inte den starkaste grenen i det liberala os-laget. Och oavsett vad Ayn Rand levde i för vanföreställningar så är kortsiktigt egenintresse inte synonymt med rationalitet.

Anonym sa...

Kan ingen borgare förklara för mig varför en balt eller polack ska ha mindre lön än en svensk? Är inte det rasism? Betyder det att kapitalismen i grund och botten är en rasistisk ideologi eftersom den gör skillnad på folk?

Anonym sa...

Till Anon 10:53

Jag kan bara hålla med Knegarn: såna resonemang du för, kan bara göras av någon som sitter en bit upp från vardagens villkor.

Men om vi ändå försöker ta det i sak:

"förutsättning att de lokala kollektivavtelen har allmängiltigöförklas. Så nu återstår bara för Sverige att inrätta sig efter detta domstolsbeslut. Det är i min mening ett helt odramatiskt avsteg från den svenska modellen."

Eh...
FÖR DET FÖRSTA:
Allmängiltigförklaring är något vi hållit borta i 100 år, för h-e. Tyck vad du vill i sak, men kalla det inte "helt odramatiskt" om du vill att någon ska ta dig på allvar.

FÖR DET ANDRA:
Det är just allmängiltigmodellen man tillämpat i Tyskland och Niedersachsen (=Ruffertmålet), och som LIKT FÖRBANNAT inte godtogs EG-domstolen.

Därför att, rent juridiskt, lägger EG-domstolen en massa trixiga hinder, tolkningar och rekvisit i vägen för att skyddsregler och -ambitioner ska träda i kraft.
Detta är uppenbart när man läser Laval- Rosella- och nu Ruffertdomarna. (Gör det!)

FÖR DET TREDJE:
1 + 2 = Därför misstänker åtminstone jag att Anon 10:53 inte begriper vad han/hon förespråkar?