lördag, maj 10, 2008

Stöd strejken!

Veckans krönika i Flamman, om sjuksköterskornas strejk.

6 kommentarer:

Neoliberal Agenda sa...

Så här blir det när fackförbunden klamrar sig fast vid DDR-lösningar istället för att se till medlemmarnas bästa.

När den som äger produktionsmedlena är ensam på "marknaden" så kan denne skita i de anställdas arbetsmiljö och lön. Avreglera och privatisera sjukvården så att arbetsgivarna får konkurrera. Då kan sjuksköterskorna säkert höja sin lön med 50%. Kolla på USA. Där tjänar en sjuksköterska det dubbla

Anonym sa...

Neo, du har helt rätt. Var är gnället störst om taskiga löner? Inom det offentliga givetvis som alla vet. Sveriges sämsta arbetsgivare är utan tvekan staten. Den står i en klass för sig med sina usla löner av framförallt kvinnor.

En intelligent person drar därefter sina slutsatser, men de med tunnelseende, tjocka flaskbottnar till glasögon och ideologiska famlar runt i forna kommunistiska misslyckanden, har inget begripit.

Jag blir väl refuserad nu under lill-Putin Ali. Historien upprepar sig alltid.

Pastey sa...

Ja, Neo och Anonym, för privata tyrannier fuckin rewls! Och den som inte har råd att betala sin sjukvård kan fan lägga sig ner och dö eller nåt, jävla losers liksom!

Anonym sa...

Moahahaha. Tja, för alla kids där ute: staten betalar ofta mindre bra, men man har den budget politikerna fastställt. Och den kan förändras. Och man har trygga anställningsförhållanden samt sex, inte fem, veckors semester. Vill man vara pappaledig länge, blir sjuk, etc, har en statlig anställning sina fördelar. Bland mycket annat man kan säga om det här. Det finns fantastiska privata arbetsgivare - och det finns rötägg. Båda kan vara framgångsrika rent affärsmässigt. Tyvärr.

Neo och USA. Gäsp. Landet med två veckors semester (om man nu vågar ta ut den). Lönerna är höga eftersom det råder brist på sjuksyrror där. Skälen till det är en annan diskussion. I Norge tjänar syrrorna bra, och de är, obs, statligt anställda. Ja, jobbet värderas lågt i Sverige, men orsakerna är inte så enkla att fastställa som du gör gällande. Avregering? Lyckligtvis anser majoriteten att svenskarna att sjukvården ska vara på samma nivå överallt i landet. Att du inte anser det vet vi redan.

Anders Eriksson sa...

Inom Handels och Hotell & Restaurangs avtalsområden är löner och anställningsförhållanden ännu sämre än för syrror och oss kommunalanställda vårdbiträden. Men det är inom privat sektor, med massor av arbetsgivare.

Så mycket för den teorin.

Neoliberal Agenda sa...

men man har den budget politikerna fastställt. Och den kan förändras
Men var finns incitamenten till förändring, om staten sitter ensam på produktionsmedlena? Att gå till val på höjda skatter bara för att sjuksköterskorna ska få bättre löner är ju inte direkt något man vinner på....

Båda arbetstagare och konsumenter förlorar på DDR-systemen. De enda som tjänar på det är politikerna. Varför går sjuksköterskarna på fackpamparnas socialistkrameri? Varför kräver de inte privatisering så de får se en kraftig löneökning? När får vi se en svensk Lech Walesa?

Nu senast går Wanja(s) ut och fördömer sjuksköterskarnas aktion.
Lundby-Wedin tar Vårdförbundet i örat
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin ger inte Vårdförbundet mycket hopp om framgång i dess konflikt.
- Man kan inte komma sist och kräva mer än andra om inte kraven får uppbackning av andra fack, säger hon.
http://www.dn.se/DNet/a=769850

Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
staten och fackpampar sitter i samma båt
fast det är inte dom som ror, som
ror så att svetten lackar
och piskan som kittlar, kittlar inte heller deras feta nackar

...

Norge tjänar syrrorna bra, och de är, obs, statligt anställda.
I Norge tjänar de flesta bättre.

Inom Handels och Hotell & Restaurangs avtalsområden är löner och anställningsförhållanden ännu
Du kan inte jämföra en kassörska eller en städare med en utbildad sjuksköterska med mångårig erfarenhet.