söndag, januari 04, 2009

”De dör i våra armar!”

De norska läkarna Mads Gilbert och Erik Fosse gör en hjältemodig insats på plats i Gaza, vid sidan av den palestinska medicinska personal som med stor risk för sina egna liv – Israel har beskjutit många ambulanser och mördat hälsoarbetare – försöker rädda några liv mitt inne i den israeliska massakern. Läs vad de meddelar nu, i norska Dagbladet, efter att blodbadet nu kompletterats med slaktare på marknivå:
Gilberts kollega Erik Fosse, også han ved Shifa-sykehuset, er svært opprørt over det han nå er vitne til, i et sykehus der kapasiteten er helt sprengt, med pasienter som blir behandlet på gulvet uten nødvendig medisinsk utstyr, mens det er kø i operasjonsstuene.

- Jeg venter på å få operert en liten gutt som har fått revet av blodårene i det ene beinet. Dette er en fullstendig absurd situasjon. Vi får inn kvinner og barn og folk i alle aldre, forteller legen på telefon til TV 2 Nyhetskanalen.
Fosse berättar om fullt katastroflarm sedan igår eftermiddag och att bombardemanget under natten varit våldsam, också jämfört med tidigare nätters bombräder:
- Dette er et folkemord, det kan ikke rettferddigjøres politisk på noen måte. Gaza er et et tett befolket område, og selvfølgelig blir sivile drept nå, sier Fosse.
Israel har nu också genomfört ett granatangrepp på en grönsaksmarknad mitt inne i Gaza med minst fem dödade och 40 skadade som resultatet (senare uppgifter talar om minst tio döda; "Vi vadar i blod och död, säger Mads Gilbert efter angreppet) . Och Rawia Morra som följer arabiska medier tätt berättar om brand på Wafa-sjukhuset i Gaza.- - - - -

PS. Andreas Malm har en lång redogörelse på Newsmill om Hamas funktion i dag. Rubriken är hårdvinklad, och man behöver givetvis inte göra samma bedömningar i alla lägen (jag tror att Irans roll överdrivs och menar att liknelsen med Bosnien haltar – men påpekandet att Hamas’ beroende av Iran är långt mindre än Israels av USA är självklart riktig), men det finns flera mycket viktiga påpekanden i det Malm skriver. Läs.

- - - - -
[DN1][DN2][AB][SvD1][SvD2][Aftenposten]

1 kommentar:

Anonym sa...

Liknelser med Bosnien inte bara haltar den är knappt enbent och helt amputerad från verkligheten.

När det gäller USraels ockupationer och pågående folkmord i mellanöstern av Irakier Palestinier och Afghaner är Malm frenetisk motståndare till allt vad amerikansk och israelisk propaganda heter men kan ändå söka sanningen i båda läger.

När det gäller västmakternas uppstyckning av Jugoslavien, NATOs Pentagons och deras lokala klienters krigspropaganda, sväljer Malm den helt (inkl. de hörsägensuppgifter rykten och rena lögner som NATO senare i egen showtribunal i Haag fängslar och anklagar förloraren i kriget med), enögt utan omsvängningar och hyllar västmakternas våldtäkt på en allierad FN-medlem i två världskrig som varken hotat eller startat krig mot vare sig USA eller EU.

I rättvisans namn skall sägas att inte bara Malm utan stora delar av vänstern fann sig i samma säng som USA under den massiva mediala propaganda som först nu börjar klinga av när det gäller kriget mot Jugoslavien/Serbien. Men medan vänstern mycket hämtat sig till de oberoende reviderade siffror som tillåts komma fram och insett var skuldbördan ligger och hur överdrivna NATOs och CNN/FOX/BBCs uppgifter var, står Malm kvar och hyllar USA och dess klienter å ena sidan men avskyr dem i mellanöstern.