tisdag, februari 03, 2009

Proaktiv pensionsdebatt

Efter Mona Sahlins märkliga chat-svar på en fråga pensionerna, som jag kommenterade igår, ser jag nu att socialdemokraterna producerat en debattartikel i DN om pensionssystemet.

Som brukligt är med artiklar på DN-debatt har redaktionen satt en rubrik – som citat, dessutom – som inte speglar innehållet i artikeln. I det här fallet är det faktiskt nästan tvärtom.

Rubriken säger ”Nu måste vi göra om vårt pensionssystem”. Artikeln går ut på olika tips och trix för hur man ska låta bli att göra om pensionssystemet.

Artikelförfattarna har noterat att pensionssystemet nu gör att pensionärerna får ta smällen från den risk som överförts till dem, genom att så mycket av pengarna ligger på börsen. Det är den automatiserade ”bromsen” som därmed slår till. Detta är själva poängen med det pensionssystem som socialdemokraterna och borgarna har kommit överens om . Sahlin, Palm och Östros bedyrar i artikeln att de inte vill ändra på denna grundläggande risköverföring.

Istället föreslår de i princip att deras förslag på andra områden – i och för sig goda om än marginella – ska presenteras som ett slag plåster på såren till pensionärerna, så att man kan desarmera den kritik mot pensionssystemets konstruktion som rimligen blir mer högljudd nu.

”Det är viktigt att alla partier bakom pensionsuppgörelsen nu orkar ta ansvar, både för dagens och för morgondagens pensioner”, skriver artikelförfattarna.

Jovars. Det skulle socialdemokraterna kunna bidra till, exempelvis genom att reflektera över det faktum att hela det globala finansiella systemet just har varit föremål för en kollaps, bland annat orsakad av de enorma pensionstillgångar som pumpats in i spekulationssfären, samt det demokratiskt djupt tvivelaktiga med att lyfta ut en tung del av den ekonomiska politiken och föra över den från riksdagen till ett slags konserverande väktarråd med företrädare från fem partier.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har särskrivit ordet artikelförfattarna.
/Vän av ordning

Razmatazuz sa...

Det är rysligt märkligt att det nuvarande pensionssystemet omnämns som sällsynt stabilt och som förebild för andra länder, vilket är en direkt lögn. Inte ens USA har vågat sig på att spekulera med pensionspengar på det viset som vi i Sverige gör! Och precis som du säger så är det ju en direkt felaktig rubrik på artikeln. Jag håller med om rubriken dock för det är precis vad vi behöver!

Anonym sa...

http://erixon.com/blogg/?p=2205

In your face Ali! Haha!

Micke sa...

Varför
ljuger Dick
regelmässigt för att sälja sin sura soppa?

Har han postat nån fin propagandabild på nåt hangarfartyg den här veckan?