onsdag, februari 25, 2009

Rojalistiska fraktionsstrider

Dag Elfström, ordförande i kristdemokraternas ungdomsförbund i Östergötland, tillika redaktör på den ”konservativa debattsidan” Tradition & Fason är inte glad i dag:
Detta är historien om hur vi först nu kan se hur den samhällsomstörtande grundlagsändringen 1980 tar verkan. Tidigare var monarkin grundlagsskyddad från att bli förfolkligad genom att den som stod i successionsordningen inte hade rätt att gifta sig med "enskild svensk mans dotter". Detta fick bland annat Konung Carl XVI Gustafs farbröder känna av när de gifte sig. Idag är en kulturradikal och republikansk högtidsdag. Det är ett monarkistiskt nederlag.
Hans vapenbroder Patrik Magnusson slår däremot an en annan ton på nämnda sajt:
Jag tycker således att Konungen i det läge han befinner sig har fattat ett klokt och riktigt beslut när han godkände förlovningen. Även om jag inte hade ansett detta hade jag dock självfallet accepterat hans beslut utan knot, för vem är jag egentligen att ifrågasätta min Konung.

Jag har all respekt för de rojalister som inte delar min uppfattning. För monarkins skull vill jag ändå vädja till er – sitt still i båten. De enda som tjänar på att monarkins vänner träter om detta är republikanerna.

Länge leve Konungen!
Tradition & Fason är överhuvudtaget väl värt att besök. Männen bakom hemsidan ”är av den bestämda uppfattningen att utveckling behövs, och att utveckling förutsätter kontinuitet för att inte leda i fördärvet”. De bidrar med aktuella inpass i debatten, som ”Bravo Billström!” och ”Ta i med storsläggan mot kriminaliteten”, men även mer tidlösa kommentarer som ”Konservatismen, folkstyret och kampen mot demokratismen” , vari Marie Söderqvists förslag förra året om att inskränka den allmänna rösträtten lyfts fram och hyllas.


[AB][DN][SvD]

13 kommentarer:

Anonym sa...

Länken till demokrati-inlägget funkar inte... hittar det inte heller på sidan. Verkar läsvärt annars.

Richard sa...

Tillåt mig använda ett uttryck som dessvärre herrar rojalister troligtvis ej har kännedom kring - ROFL!

Anonym sa...

Du verkar inte gilla vår kung. Han är inte din kung? Men vem är din kung?

Kungens bild vänder du upp och ner på.

Men du själv? Vänd upp och ner på dig själv! Eller du gillar dig själv? Tycker du är bättre än andra? Esbati är du en besserwisser som inte kan ifrågasätta sig själv. Tror dig vara kung!

Esbati du är ju ingen! Eller du tror dig vara något? Eller du tror att du är allt?

Vad ger dig rätt att kritisera andra? Ska du inte börja med att kritisera dig själv? Vänd upp och ner på din egen bild! Låt oss få skratta åt dig - din bild.

DU KANSKE HAR NÅGOT FÖRSVAR FÖR DIN SJÄLVBILD? DU ÄR MARXIST? ELLER VARFÖR SKA VI INTE FÅ SKRATTA ÅT DIG?

Kurt sa...

Man undrar ju vad Dag Elfström kan ha att säga om sin egen partiledare? Annars sammanfattar ju DN ganska bra på ledarplats "som modell för Sverige i tiden är det motbjudande".

terje sa...

"vem är jag egentligen att ifrågasätta min Konung"
"Länge leve Konungen!"
...kära lilla nån, vad patetiskt!

Monarkin hör hemma i sagorna, lägg ned den här pinsamma cirkusen nån gång.

Anonym sa...

Här kommer lite stöd för monarkin:

http://fredrikedin.wordpress.com/2009/02/25/leve-monarkin/

Micke sa...

Monarkin hör hemma i sagorna, lägg ned den här pinsamma cirkusen nån gång.


Det stämmer inte.

Den hör uppenbarligen hemma i verkligheten eftersom den har så utbrett stöd och den bör därför rimligen behållas även om folket inte delar republikanernas och delar av poltikerklassens föreställning att ett president ämbete skulle vara till fördel för landet.

Dessutom är knappast monarki mer cirkus än vad republik är i många länder där den utgör arenan för poltikerklassen.

Annars sammanfattar ju DN ganska bra på ledarplats "som modell för Sverige i tiden är det motbjudande".


Jaså?

Och vad heter modellen dom vill erätta det med?
Företagismen ledd av av en superföretagare i form av en president?


Jag tycker att det är roligt att dom ska gifta sig och jag är ganska övertygad om att hon hommer att bli en bra representant för sverige och alla som lever i det här landet.

Mats E sa...

Gunnar Unger/Onkel Heliogabalus är ju helt underbar! Det är nästan synd att man inte är konservativ!

Anonym sa...

Det var kräkvarning i morse när jag såg morgontidningarnas föstasidor. Hur DN kan nedlåta sig till denna makalösa uppblåsning av "eklateringen" kan möjligen förklaras med chefredaktören Torbjörn Larssons eviga jakt på lösnummer för att stärka sitt ego och ägarnas börser men att annars kloka journalister tappar förmågan att göra rimliga nyhetsbedömningar förvånar. Det är flockmentaliteten som än en gång gör mig deprimerad och minner om landets urgamla vana hos dess undersåtar att stå med mössan i hand och gapa.
Hellre prinskorv än kronprins

Hamster Huey sa...

Kommentaren från Anonym 2:44 räddade min dag. Om ett gott skratt förlänger livet så har jag nyss funnit odödlighetens källa. Tack!

Anonym sa...

Håller verkligen med om anonym 2.44!! Hahahahahah!!! Behövde verkligen inte vända upp och ned på hennes eller hans bild där inte för att ge ifrån mig kvällens längsta skratt. Underbart hur man kan formulera sig. Hehehehe

F!

olle sa...

Vad passar bättre än att ta ett citat från när DN senast hade problem med att skilja på demokrat och diktator:

- Självklart röstade jag ja. Hur länge satt Tage Erlander och varför skulle inte Göran Persson kunna väljas om, säger José Sanchez, och påpekar att Sverige minsann har monarki.
- De är inte ens valda, säger han, och slår ut med händerna.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/hugo-chavez-diktator-eller-demokrat-1.799378

Monarkin är och kan inget annat bli än representanter för en sjuk människosyn och förlegat statsskick. Befria oss, befria dem, avskaffa monarkin.

Mattias sa...

Annars gillar jag citaten från Michaël Lehman, från organisationen Förenade monarkister"

"– Problemet är ett helt annat. Kronprinsessan borde ha satt plikten framför kärleken. Sveriges blivande monark bör gifta sig med en europeisk prins eller en man från adeln. Inte med en så kallad Svensson som är gymägare från Ockelbo.
– Det här urvattnar monarkin. Och utjämnar skillnaderna i samhället"
Magdalena Streijffert viftar vilt med armarna:
– Menar du att det skulle vara bra med skillnader mellan människor?
Michaël Lehman nickar.
"– Precis. Alla människor är faktiskt inte lika mycket värda. Inte enligt min mening."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4507223.ab


Wild and fresh, för att citera Ali