söndag, mars 15, 2009

Berättelsen om Bengt och Greta

Jonas Sjöstedt, tidigare EU-parlamentariker för vänsterpartiet, har nyligen gett ut boken ”Masthugget Moskva Madrid – berättelsen om Bengt och Greta”. Den handlar om Bengt Segerson, en färgstark kämpe i den kommunistiska rörelsen och en av de svenskar som stred mot Francos fascister i Spanien, och Greta Segerson (f. 1914), som också hon ägnat hela livet åt kamp för socialism och frihet och som ännu aktivt deltar i den kamp som medlem i vänsterpartiet. Den bygger på intervjuer som gjordes med paret på 80-talet.

Flamman har låtit CH Hermansson recensera boken och det har blivit en väldigt fin text. ”Som gammal partiordförande måste man vara stolt över att ha haft sådana kamrater och åtnjutit deras stöd och deras slit för partiet”, konstaterar CH.

Jag har inte hunnit skaffa mig boken än, men ser att Gustav Landström har läst och skrivit ned några skojiga citat.

CH Hermansson intervjuade förresten själv Bengt Segerson till andra bandet av boken Kommunister. I slutet av intervjun understryker Bengt betydelsen av det fortsatta solidaritetsarbetet:
Därför att det är en sak som vi har gjort och det är väl inte uteslutet att vi måste göra det en gång till. Och då är kedjan obruten. Vi har hela tiden varit med och hela tiden hjälpt och hela tiden varit vakna för att kompisarna på andra sidan skall ha stötta och hjälp, moraliskt och ekonomiskt och på alla sätt. Det tycker jag är en fin grej.

1 kommentar:

Serhat Daran sa...

Att döma av CH Hermanssons recension måste det vara en mycket läsvärd bok. Ska definitivt få tag på boken.