fredag, mars 06, 2009

Palestinalänkar

* En av världens främsta medicinvetenskapliga tidskrifter, The Lancet, ägnar hela sitt senaste nummer åt situationen på de ockuperade palestinska områdena. Man har dokumenterat och analyserat den fruktansvärda mänskliga tragedi som den israeliska apartheidpolitiken skapat för palestinierna. Chefredaktören Richard Horton skriver att numret är sammanställt för att ”göra det osynliga synligt”. Ett av de problem som man nämner är att palestinska mödrar tvingas föda vid vägspärrar, naturligtvis med lidande och hälsorisker som följd. Rasstatens propagandafunktionär Mark Regev svarar att de väl kända och väldokumenterade uppgifterna ”är propaganda förklädd till en medicinsk rapport”.

Uppdatering: Apropå hälsosituationen för palestinierna, se detta inslag på SVT där läkarna Henrik Pelling och David Henley som nyss kommit tillbaka från Gaza berättar om situationen där! Titta! Inslaget börjar 4:40 in. (Noterat via Anna Wester)


* Nödvändig läsning är också Klas Sandbergs artikel på bloggen Vindskupan, om situation på Gaza efter vapenstilleståndet:
En sak som ofta faller bort i media är vad som drabbat Gazaremsans jordbruk. Kanske var det trots allt den sektor som drabbades hårdast av allt. 13 000 familjer försörjde sig på jordbruk eller fiske.

Gazaremsan brukade producera hälften av de livsmedel som befolkningen behövde.
Den andelen har nu sjunkit till en fjärdedel
Läs hela!


* Via Motvallsbloggen hittar jag också detta klipp som visar hur israeliska soldater mördar palestinier under tv-spelsliknande förhållanden. Jag har ärligt talat lite svårt för att tro att det är sant. Men det ser onekligen så ut, och att Israel ligger i framkant när det gäller militär avhumanisering, är ju inte i sig någon nyhet.

Inga kommentarer: