Det tycker även vänsterpartiet.
Vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung Vänster, tog tydlig ställning för möjligheten till fildelning, redan i januari 2002. När vänsterpartiet röstade för fildelningslagen 2005 var det inte ett okontroversiellt beslut i partiet. Detta startade en process bland partiets medlemmar. I juni 2006, vid tillslaget mot Pirate Bay, skrev till exempel Mikael von Knorring:
Det är olyckligt, men inte obegripligt, att partiets ståndpunkt är så fullständigt föråldrad. Men även inom ramen för dagens ställningstagande kan vi slå fast att polisen agerar långt utanför sina befogenheter när de stänger ner hemsidor för att de publicerar information som hjälper fildelare. Fildelningen har varit en av Sveriges största motorer för höjd levnadsstandard de senaste fem-tio åren.Det ska nämnas att vänsterpartiet reagerade mot tillslaget redan när det skedde. Frågan om synen på fildelningsfrågan mer allmänt, hanterades i god demokratisk ordning på partikongressen 2008, och ledde, efter en öppen och intressant debatt, till ett tydligt beslut om bifall på några motioner av just Mikael von Knorring, och därmed ståndpunktsbyte.
[…] Att vänsterpartiet varit berett att betala ett högt politiskt pris för att försöka hålla tillbaka den tekniska utvecklingen och den tillväxten är uppseendeväckande.
Jag tycker att det är ett vettigt sätt att fatta beslut på.
PS. Man kan kolla in bloggen V, fildelning & upphovsrätt.
1 kommentar:
Men sover gör man gott och finner sig som vanligt till ro som dörrmatta åt S, alltmedan ett nytt parti som till skillnad från V vågar stå på egna ben, träder fram.
Att yrvaket protestera mot Stasi-lagarna räcker inte Ali...
Skicka en kommentar