torsdag, maj 21, 2009

Moderata krav

Moderaterna presenterade häromdagen sin EU-valplattform. Den vrider upp den inrikespolitiska surrealismen till överstatlig nivå, där den passar extra bra, eftersom möjligheterna att riskfritt häva ur sig saker som saknar grund i verkligheten växer när det rör sådant som utspelar sig i Bryssel.

I EU-valsplattformen är det mycket prat om jobb. Med betoning på prat. Moderaterna vill – eller vill i alla fall prata om att – exportera den misslyckande svenska jobbpolitiken till hela Europa. Detta kallas för ”en ansvarsfull ekonomisk politik”. I partiledardebatten varnade statsministern – efter ett påhopp på Wanja Lundby-Wedin, som vi ju alla vet skapade den globala finanskrisen – för att möta krisen med ökade satsningar. Det skulle riskera räntehöjning (låt vara att dagens räntesänkningar beror på att kredit- och arbetsmarknaden kollapsat) och nedskärningar – det är alltså bättre att skära ned nu istället för att riskera att skära ned. På moderaternas hemsida kan man läsa: ”På samma sätt som Moderaterna driver på för att minska utanförskapet i Sverige vill vi minska utanförskapet i hela EU”. Klokt nog utan att nämna att ”utanförskapet” ökar i Sverige, tack vare de pådrivande Moderaterna. Det skulle ju kunna bli lite förvirrat.

Moderaterna har även kommit på att det är bra om de säger att de förstår att det är viktigt att göra något för undvika att jordens klimat helt kollapsar. Själva politiken går ut på att Sverige inte ska göra så mycket, utan säga att det är bra om EU gör det. För detta belönades de bland annat med ett klang- och jubelinslag i Aktuellt och bifall hos den andlige ledaren.

För att krydda det hela slänger man också in något om brottslighet. Där finns det nog ingen anledning att betvivla att EU kan agera kraftfullt för förstärkta polisstatstendenser och upptrappad repression, och att Moderaterna kan ta ansvar för att hjälpa till.

Trots dessa kraftfulla utspel visar opinionsmätningar idag att moderaterna går kraftigt tillbaka sedan förra mätningen. Kanske har det att göra med det Jonas Sjöstedt påpekade i ett inlägg. ”Frågan är om Hökmark ens kan skilja koldioxid från kolhydrater”, skrev han, och underströk att det bästa sättet att bekämpa moderaterna troligen är att släppa loss Gunnar Hökmark. Det verkar ha fungerat.


PS. Nu kan man förhandsrösta. Gör det, och lägg en EU-kritisk röst på vänsterpartiet.

1 kommentar:

Daniel sa...

Speciellt överstatlig är väl Moderaternas plattform ändå inte? Skulle snarare säga att den är väldigt nationell och kopplad till svenska intressen.

Det är förresten märkligt att den stora skiljelinjen inte går mellan en vänster som vill utveckla EU i överstatlig riktning för att bedriva en progressiv politik och en höger som vill skala ner alla sociala ambitioner och bara använda unionen som ett marknadsskelett. Bara i Sverige.