söndag, maj 24, 2009

The Phantom of the Parliament

Via Jonas Sjöstedt ser jag en artikel i brittiska Telegraph angående det stundande EU-valet. Här sägs det att 18 ”skuggledamöter”, vilka ska avlönas fullt ut, kommer att väljas i valet, utöver de ordinarie. Dessa skulle ha behövt väljas, om Lissabonfördraget hade trätt i kraft. Nu har Lissabonfördraget redan fallit, enligt EU:s egna regler, eftersom Irland, det enda land där folket har fått rösta om förslaget, har avvisat det. Men, eftersom EU är EU, utgår man från att Lissabonfördraget ändå kommer att börja gälla, och utser sålunda 18 ledamöter som – med full lön men utan rätt att votera – ska gå och vänta på att det irländska folket blir lika överkört som de andra. Så spirar den alleuropeiska demokratin fram – ovanifrån och ned.

1 kommentar:

Anonym sa...

Precis som i Sverige innan valet till denna förbannade fascistunion, så utsåg man "observatörer" och "harmoniserade lagar och förordningar" även om nej-sidan ledde in i det sista.

Bara det faktum att bankir & direktörsunionen gått mot ännu mer lyckta dörrar mindre öppenhet stasi-övervakning och kolonialkrig, kort sagt en superstat som präglas av paranoia mot medborgarna och panisk skräck för integritet och mänskliga rättigheter, borde räcka för att utträdeskravet sätts högst upp på agendan.

Det hette ju att visst finns ett demokratiskt underskott och att "demokratin skulle bli bättre på sikt" men verkligheten går i motsatt riktning. Ryssland är en växande demokrati, inte en blåkopia av den anglo-amerikanska varianten utan efter egna traditioner och förutsättningar, bara så här snart 20 år efter Sovjet medan €U monterar ner demokratin bygger murar och till ett nytt Sovjet/Östtyskland....