fredag, maj 15, 2009

Rational Expectations

I vår serie Marknaden Förbättrar Den Rationella Resursallokeringen i Nya Länder – i folkmun kallad ”Hejdå Östeuropa” – kan vi idag berätta att privatiseringarna i samband med övergången till rå marknadsfundamentalism ökade dödligheten, med miljontals för tidigt döda som följd, i de forna kommandoekonomierna, samt att analfabetismen nu rapporteras öka i Rumänien och Bulgarien när skolor läggs för att föredömligt spara pengar.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju tack vare den fria utbildningen under sovjettiden som tidigare generationer nu varit hett eftertraktade i €U. Utan dessa garantier som vare sig IMF eller fascistunionen vill betala för får vi en hel drös analfabeter och djävligt billiga pigor till yuppiejävlarna istället.

Bra jobbat!

Hugo sa...

Jettegooooda,...... planekonomi är bäst, fråga alla som levt under förtrycket. Ni på vänsterkanten saknar sans o balans. Vad är det för fel på er egentligen. Även den dummaste KPLM kommunisten måste sluta förtränga verkligheten. Socialismen är stendöd som ideologi. Tingsten hade rätt redan tidigt 60 tal.

hej hopp

Johan Ingerö sa...

Just rumänsk barnomsorg bör du kanske inte frivilligt ta upp som debattämne, "kamrat".

Johan sa...

Roligt att man 2007 fortfarande framhöll Östeuropa och framförallt Baltikum som föredömen!

Skulle vara oerhört intressant att höra samma kommentatorer ge sin syn på utvecklingen däröver nuförtiden.

Tvåsiffriga BNP-fall, någon? Anyone at all?

Anonym sa...

Är inte detta vansinne? Inte det med huvudet - Sjukt, förstås - utan det att man ger uttryck för att vilja vända sig till en privat armé istället för svensk polis. Hoppas att de finner sann lycka när Evian monterat myntapparater på deras vattenkranar, och Securitas kommer förbi på sitt månatliga inkasso av tiondet, så att invånarna ska slippa 'obehagliga olyckor'.

Kerstin sa...

Det där att allt färre får utbildning verkar ju vara något som alliansen imponerats av.
Och varför ska svenska skattebetalare betala för att utbilda en massa lågt stående människor när man kan köpa utbildat folk från Indien. Det blir ju mycket billigare.

Att privatiserad sjukvård ökar dödligheten har alliansen tydligen också tagit fasta på, och vi har redan sett de första fallen. Det är väl bara bra, eftersom vi inte har råd med alla dessa gamlingar. Alliansens politik ligger alltså i framkanten, så nära denna att Sverige snart ramlar över stupkanten.

Hampus Eckerman sa...

Och nu är Hugo för planekonomi också. Karln blir tokigare för var dag.

Anonym sa...

"Skulle vara oerhört intressant att höra samma kommentatorer ge sin syn på utvecklingen däröver nuförtiden."

IMF jublar förvisso medan misären och mass/jämviktsarbetslösheten breder ut sig. Begrepp som "fattigdom" och "arbetslöshet" som knappast existerade tidigare då arbete och förnödenheter garanterades, är nu vardag som här fast ggr 10.

Siffror kan se bra ut på papperet och 20% av balterna har onekligen blivit stormrika, men vem är ekonomin till för egentligen?