lördag, juni 06, 2009

Läs gärna den här texten. Den argumenterar för att du ska rösta imorgon och att du ska rösta på vänsterpartiet.

Ska man rösta i EU-parlamentsvalet som EU-kritiker?

Ja, självklart ska man det. Som anhängare av överstatlighet och institutionaliserad nyliberalism kan man med ganska gott samvete låta bli att rösta. Den utvecklingen är inbyggd i EU-systemets konstruktion, styrdokument och byråkrati. För motståndare gäller det att ta de chanser som bjuds att markera motstånd, inplantera hinder och skaffa plattformer för fortsatt kamp.

En utebliven röst för en EU-kritier är en minimal markering på valdagen – en markering som inte betyder mycket dagen efter, och som överlämnas till just EU-entusiaster på maktpositioner att tolka.

Jonas Sjöstedt framförde som sagt ytterligare goda argument.

Och självklart ska man rösta på vänsterpartiet, om man vill ha ett konsekvent demokratiskt och frihetligt perspektiv på politiken i EU-systemet och inte minst den politik som EU-systemet påtvingar Sverige.

Många har i den här valrörelsen övervägt Piratpartiet som ett alternativ. Skälen varierar. Det viktigaste är viljan att sända en signal om att de bisarra, repressiva angreppen på den personliga integriteten och på friheten på nätet, inte är acceptabla. Det är mycket glädjande att dessa stämningar har gripit omkring sig i samhället och nu får olika typer av politiska uttryck. Piratpartiet har spelat en viktig roll i detta med sitt envetna nätkampanjande. Det är bara att erkänna och beundra det.

För den som är intresserad av borgerlig ekonomisk politik men samtidigt tycker att integritetsfrågor är de viktigaste i vår tid, är Piratpartiet ett gott alternativ i EU-valet.

För den som har samma ståndpunkt när det gäller integritetsfrågor, fildelning och framtiden på och för nätet, och som lutar åt vänster i frågor om ekonomisk och social politik – jag tippar att det är en väsentligt större grupp än den förstnämnda – är dock Piratpartiet ett dåligt alternativ.

Piratpartiet har deklarerat att man kommer att rösta med sin grupp i parlamentet i de absolut flesta frågor. Troligen kommer partiet att ingå i den liberala gruppen – en grupp som stödjer EU:s utveckling mot en superstat, och bidrar till att använda EU-systemet för att bryta ned de skyddsvallar som stater och fackförbund rest mot kapitalets godtycke. Piratpartiets ledare Rick Falkvinge säger så här i en intervju med tidningen Fokus:
– Moderaterna är inte så renodlat kapitalistiskt som jag tycker om. De är någon slags halvmjäkiga socialliberaler, säger Falkvinge.

– Jag kallar mig ultrakapitalist och det var så jag kom in på de här frågorna.
Detta är naturligtvis helt acceptabla åsikter i en bred front för försvaret av rättsstatens principer, personlig integritet och friheten på nätet. Men det betyder inte att man måste köpa dem om man vill stärka den fronten. Det är vad man de facto gör, om man röstar på Piratpartiet på söndag.

Istället bör man lägga sin röst på vänsterpartiet, som har försvarat friheten på nätet och som kommer att göra det, samtidigt med ett försvar för friheten att ta facklig kamp och för den sociala jämlikhet som i grunden är en förutsättning för att uppleva och utöva sina övriga friheter.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Applåder.

/Sosse som röstar (V) i just det här valet.

Kekke sa...

"om man vill ha ett konsekvent demokratiskt och frihetligt perspektiv på politiken i EU-systemet"

Jag tvekar just nu mellan Piratpartiet och V.

Men jag är benägen att rösta på V om någon (Ali?) kan förklara för mig varför man kan lita på att V kämpar för demokrati. Gärna med historiska exempel.

Mr Profit sa...

Falkvinge kallar sig i samma intervju för "Digital kommunist" också... men det glömde du nämna i din iver att sätta högerstämpeln på PP.

V tvekar inte att bilda regering med S, oavsett om sossarna låter Bodström ratta övervakningssamhället.

kaysow sa...

Vänsterpartist som röstar pirat i det här fallet. Citatet om ultrakapitalist följdes ju upp av att han kallade sig kommunist, och sen förklarade att höger/vänster inte spelade roll i våra frågor.

Ali Esbati sa...

Kekko,

I EU-sammanhang är väl det allra tydligaste kampen kring Lissabonfördraget. Det är ett fördrag som låser fast högerpolitik konstitutionellt, och som för över mer makt till icke-folkvalda och till svårgenomträngliga beslutsprocesser i EU. Hela processen kring fördraget - i EU och i Sverige - har varit skandalöst. Trots att fördraget enligt EU:s egna regler har fallit både en och två gånger (detta är en närmast exakt kopia av den konstitution som både Frankrike och Holland röstade ned). Vänsterpartiet har drivit på för en folkomröstning, men en allians av sossar och borgare har förvägrat svenska folket den rättigheten.

Men tittar du historiskt i Sverige så har vänsterpartiet varit pådrivande för i princip varje demokratisk reform (ofta utskällt och utskrattat till en början). Det gäller formellt (tvåkammarriksdag, konsekvent parlamentarism, avskaffande av adelns privilegier) som reellt (vidgat utbildningsväsende, ökad öppenhet inom statsförvaltningen, fler bibliotek).

Idag är det en avgörande fråga i hela Europa, hur mycket som ska bestämmas av en bunkerkommission påverkad av välbetalda lobbyister, och hur mycket som ska bestämmas av nationella parlament, dit vanligt folk har en betydligt större reell tillgång, genom en allmän debatt, genom mediegranskning, genom fackliga organisationer och andra folkrörelser.

I den kampen står vänsterpartiet tydligast på rätt sida.

Nu, fest.

/Ali

Ali Esbati sa...

Mr. Profit,

Det är jättebra att han är för digital kommunism. Det är en god grund för en bred front för frihet och utveckling på nätet.

Lars Hultman sa...

Det är viktigt att rösta. Det är en rättighet som man skall vara rädd om. Därför känns det lite konstigt när du, som hämtat din politiska ideologi och din politiska grundsyn i det gamla Sovjet, pratar om nej till överstatlighet, demokrati m.m. Jag läser alltid din blog, liksom Jinge m.fl. och konstaterar att jag blir mer och mer övertygad om att dina och dina kamraters åsikter blir allt mer verklighetsfrämmande och skrämmande. Låt oss hoppas att V inte får några mandat i EU-valet. Efter att ha hört på Eva-Britt Svensson så är jag övertygad om att V inte här hemma i parlamentet. Vare sig i Eu eller Sverige.

Anonym sa...

PP är uttalat mot Lissabonfördraget.

// Mikael B

infol sa...

Eftersom PP som parti är helt emot Lissabon-fördraget anser jag att de är "tydligare"...

Anonym sa...

En röst på Vänsterpartiet är tyvärr en bortkastad röst på fortsatt socialliberal politik, så länge partiet sitter i den socialdemokratiska tvångströjan. När skall ni växa upp till ett självständigt alternativ till den socialmoderata röran?

Anonym sa...

Många aggressiva galningar som verkar dras till ditt kommentarfält, Esbati. Annars mycket intressant blogg.

/Sven

mumintrollet sa...

Piratpartiet är inte nödvändigtvis ett högerparti utan det handlar om vilken partigrupp det hamnar i. Folkvinge må vara ultrakapitalist(?) men om man kollar på Amelia Andersdotter så ser man att det finns vassare knivar i lådan. Men det säger bara att det inte handlar om personerna utan om taktiken i stort, där partigruppen avgör deras voteringar i 99% av alla andra frågor. Om man då röstar in PP för att sitta i liberala gruppen har man skitit sig själv i ansiktet.

Jag kryssar själv Erik Berg idag.

Fia sa...

Vem vill i en modern Europaunion och i ett modernt Sverige att ett gammalt kommunistparti (V) ska få mer inflytande?

Och varför ska vi hjälpa den lilla grupp människor det handlar om att driva igenom det?

Walle sa...

Till dem som pekar på att (v) mesar runt för mycket med (s). Det är en hederlig kritik. Den gäller dock inte i EU-politiken och allra minst i EU-parlamentet. Där står vi raka i vår egen politik utan behov av tok-kompromissande med sossarna. De vi jobbar närmast med i EU är danska Folkebevägelsen modt EU, finska vänsterförbundet samt holländska socialistiska partiet och irländska Sinn Fein. Så radikaliteten behöver ni nog inte vara rädda för.

Anonym sa...

@Lasses lunchblog: Det var inte sovjet som skapade vare sig socialismen eller kommunismen, och de flesta inom vänstern (utom möjligen ett 20-tal rester från KPML(r) som förhoppningsvis snart är döda) är rörande överens om att sovjet inte var ett vidare lyckat projekt. Att påstå att vänstern hämtar sin politiska ideologi därifrån är verkligen historielöst. Både Ali och vänsterpartiet är vad jag vet för stater med parlamentariska val, precis som du är van vid, så det finns ingen anledning till oro där. Jag själv är inget fan av parlamentarismen förstås, men jag tänker inte ersätta den med något centralt diktatorstyre om du nu trodde det. Vem har pratat om nej till demokrati? Det tror jag aldrig att jag har hört någon säga.

Men nu är jag övertygad om att din kommentar, avsiktligt eller oavsiktligt, mest var ute efter att provocera. Den lämnar åtminstone inte mycket utrymme över för diskussion ("ni är dumma i huvudet och elaka precis som sovjet!!!"), rent bortsett från att den attackerar halmdockor och dessutom har fel. Du kan nu alltså gratulera dig själv till åtminstone ett napp, kära troll.

Jag är inte en anhängare av begreppet "proletariatets diktatur", men om du nu har hört det så kanske jag ska tillägga att det inte betyder att en ful gubbe med mustasch ska bestämma över alla.

@Fia: På A) svarar jag "kommunister" och på B) svarar jag "för att vi är trötta på liberaler och deras inverterade klasskamp".

Anonym sa...

Bra sagt Walle, jag tar åt mig.

Men jag skulle definitivt rösta på ett självständigt Vänsterparti på egna ben i Riksdagsvalet och jag är säker på partiet då skulle få samma siffror socialdemokraterna hade innan de blev ett inavlat nyliberalt parti...

Fred sa...

Jag tror vi måste komma ihåg att Lasses lunchblogg hämtat sin politiska ideologi och sin politiska grundsyn från Pol Pot.