fredag, juni 19, 2009

Maktspel med många deltagare

Bitte Hammergren har en mycket initierad och läsvärd analysartikel om Iran i SvD. Läs den!

Hon avslutar analysen så här:
Grundtipset är att säkerhetsstyrkorna i Iran satsar på vad de ser som den vinnande hästen i detta lopp. Än så länge talar oddsen för Ahmadinejad och Khamenei går ut som segrare i detta lopp.

Men det är inte klart ännu. Var mållinjen ligger kan ingen säkert säga.
Det är riktigt. Ett delvis annorlunda scenario som ligger helt i linje med den analys Hammergren presenterar, är att Khamenei själv låter Ahmadinejad falla som ett bondeoffer. Mot det talar att detta antagligen inte skulle vara tillräckligt för att tvärt få slut på allting och återskapa status quo. Läget skulle då kunna uppstå för Rafsanjani att kliva in i processen och kanske till och med manövrera bort Khamenei från posten som Högste ledare.

Khamenei gör hur som helst knappast ”oprovocerade misstag” i det avseendet. Han är ett politiskt djur med välutvecklade känselspröt för konkreta maktförhållanden och med en exceptionell organisatorisk förmåga. (Man får en ganska god bild av Khameneis arbete i Wikipedia-artikeln om honom). Han har nuddat vid varje byggsten i den islamiska republikens maktstruktur.

Nu har han – i ett mycket skickligt drag – klivit in som landsfader, genom att säga att han själv ska hålla i fredagsbönen i Teheran, och bjudit in kandidaterna och deras anhängare till bönen. Det placerar framför allt Mousavi i en ganska komplicerad situation. Att säga ja innebär att tappa manöverutrymme och initiativ. Att säga nej innebär direktkonflikt med Khamenei, på ett sätt som Mousavi kanske inte har täckning för, som skulle kunna radikalisera situationen ytterligare och därmed också ta bort initiativet från just Mousavi. Nu sägs det bland annat att Karoubi faktiskt har uppmanat folk att inte hörsamma kallelsen till fredagsbönen. I skrivande stund är bekräftade uppgifter svåra att få tag på.

Samtidigt är ju det stora med som sker nu just detta: att varken Khamenei, Rafsanjani, eller någon annan av de erfarna, härdade och blodbesudlade maktspelarna har full kontroll över det som sker. Organiseringen och dynamiken på gatorna blir avgörande.


Uppdatering, nyhetsartiklar. (De flesta har valt en färdig vinkel från början. Men Khameneis tal var egentligen ganska försonligt och defensivt. Han gjorde dock som väntat klart att han står bakom Ahmadinejad tills vidare, åtminstone fram till den stora stickprovsomräkningen av tio procent av rösterna i presidentvalet. Insatserna höjs samtidigt, och det är mycket möjligt att Mousavi tvingas hitta en ny infallsvinkel på sitt arbete för att fortsätta vara den samlande gestalten för protesterna. Rapporterna om en explosion vid Khomeinis grav är desto mer dramatiska. Både om angreppet är iscensatt av någon grupp som hoppas få till maktskifte genom att provocera fram polisvåld, eller om det är element i regimen själv som önskar det, kan situationen eskalera snabbt i en riktning som är negativt för frihetssträvandena). [AB][GP][Expr][Expr][DN][SvD][SvD][Dbl][Dbl]

5 kommentarer:

Anonym sa...

gäsp.

Här är killen som med akrobatik försökt försvara den iranska regimens utrikespolitik därför att den är fientlig mot Israel och USA. Och nu, plötsligt, så vill han hoppa på och analysera systemskifte. parasit. parasit. parasit. Tudehparasit.

Peter Olsen sa...

Ropet som gjaller gjennom Teherans gater nå er "Seyyed Ali Pinochet, Chile Iran nemishe" (Seyyed Ali Pinochet, Iran won't be like Chile). Seyyed er fornavnet til Ali Khamenei, Den øverste leder.

Kuppmakerne får nå revolusjonen i ansiktet. Iranerne husker hva som skjedde. De har lært av revolusjonen, og hvordan sjahen ble styrtet: på en ustoppelig flodbølge.

De har allerede formulert noen krav, som sirkulerte over Twitter fra tirsdag av.
1. Remove Khamenei from supreme leader because he doesn't qualify as a fair supreme leader.

2. Remove [President Mahmud] Ahmadinejad from president because he took it forcefully and unlawfully.

3. Put [Grand Ayatollah Hossein Ali] Montazeri as supreme leader until a review group for the ghanooneh asasi [constitution] is set up.

4. Recognize [losing presidential candidate Mir Hossein] Mousavi as the official president.

5. A government by Mousavi and start a reform of the constitution.

6. Free all political prisoners without any ifs and buts, right away.

7. Call off any secret organization such as gasht ershad [morality police].

Det vil være en fredelig overgang til noe nytt, og noe nytt må komme. Den Øverste Leder har avsatt seg selv.

Kilde
http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/KF19Ak01.html

Peter Olsen sa...

Siden Ali Esbati har vært så velvillig at han har gitt meg mulighet til å si min mening om de neo-stalinistiske mulla-sympatisører , vil jeg sende denne personlige hilsen.

http://www.nytimes.com/2009/06/16/opinion/16douthat.html?_r=1

Our current global economic crisis was created by Western-style democratic capitalism. But it hasn’t turned into a crisis for democracy and capitalism, because nobody has a plausible alternative.

The appeal of authoritarianism, once upon a time, was based on the hope that it might deliver growth, prosperity, and happiness more efficiently than its liberal rivals. But nobody thinks that anymore — not in Washington or London or Tokyo or Berlin, and not, on the evidence of this week’s events, in the Islamic Republic of Iran.

Which is why, if the West is fortunate, the current crisis could reverse the pattern of the Great Depression - by demonstrating the resilience of a global democratic order, and the weakness of its challengers.

Anonym sa...

Hur kan det komma sig att en Vänsterpartist med persiska rötter ställer sig på de parasitära och besuttna landsmännens sida och därmed deras amerikanska uppdragsgivares? Borde du inte ta ställning för den majoritet landsmän som röstade för landets starke man i tider av hot om krig och ockupation?

Är det något vi har missat här eller är sitter du på två stolar?

Anonym sa...

I Venezuela skall storgodspamparnas "frihetshjältar", inspirerade av sina likasinnade i Iran, återigen ut på gatorna för att befria landet från sociala reformer och demokrati.

Hurra! Det tar sig.

National endowment for democrasy och Freedom house behöver inte ens betala lika mycket som tidigare ur USAs förtvinande kassa nu när vänstern omfamnar deras ideal...