onsdag, juni 17, 2009

Vägval för Iran

Läget i Iran är nu farligt men öppet. Kraften i gatuprotesterna skriver om dagordningarna. Shora Esmailian och Andreas Malm pekar på det i ett kort inlägg i DN:
När vi ringer en annan nära släkting på söndagskvällen är han så hes att han nästan förlorat rösten. Hela natten har han skrikit på gatorna. Nu, berättar han, har revolten retirerat till hustaken, dit de batongvevande poliserna har svårare att nå: ropen ”allah u akbar” och ”ned med diktatorn” rullar åter­igen över Teheran. Rykten går om att Mousavi utlyst generalstrejk.

Iran vet vad det kan betyda. Senast frihetslängtan fick kropp i landsomfattande strejker var för trettio år sedan: just då föll schahen
Läs!


[SvD][AB][DN][DN]

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hurra!!

Om de lyckas så kan vänstern gratuleras till att ha blivit helt förda bakom ljuset av överklass-exil-iranier som är så högervridna att Folkpartiet är nya vänsterpartiet i jämförelse.

De har djävligt mycket gemensamt med exil-kubaner och rika Venezuelaner och alla är inställda, inte bara på att återfå privilegier rikedomar och storgods i Iran utan också i sann filantropisk anda få "reformera" och "upplysa" sina "hopplöst efterblivna" landsmän vars "tragiska öde" är att de inte tror på Mammon och att inte blivit födda som dem.

Sådan är kapitalismen, mer horhus och kasinon åt Iran!

Peter Olsen sa...

Den neo-stalinistiske skalleknuser-beundrer Mikhas trenger ikke å bekymre seg over utbredelsen av McDonalds i Iran.

Det Iranske folk vil ikke ha samme populistiske demagogiske versjon av demokrati som Shanghai-gruppen (SCO), der Russland, Kina og de fire tidligere sovjetstatene Kasakhstan, Usbekistan, Tadsjikistan og Kirgisistan er medlemmer.

http://www.dagbladet.no/2009/06/16/nyheter/mahmoud_ahmadinejad/iran/utenriks/valg/6754497/

Diktatorene som ønsker å selge våpen til Iran og kjøpe deres olje billig er meget fornøyd med Ahmadinejad som partner er ganske naturlig.

Det kan bli gode godt betalte jobber for lokale støttespillere også.

http://www.heritage.org/Research/InternationalOrganizations/wm892.cfm

George Galloway and the Oil-for-Food Scandal: Time for U.S. and British Inquiries

Hooo sa...

Get over it, Ahmadinejad won.

Men, om man nu skulle lyckas driva igenom ett nyval och Alis Rolex-kompisar som skrikit och supit sig fulla på Whisky på sina lönnfester och USA inte lyckas dra ihop ens tillnärmelsevis lika många röster till sin kandidat som de förlorade med nu, vad gör de då?

Lite som EU kanske, allt annat än ett ja till agendan är fel och kan inte accepteras? En ursäkt för Israel att invadera?

Släpp detta nu och acceptera resultatet...

Anonym sa...

Khamenei rides a storm in a tea cup
By M K Bhadrakumar

Western capitals must make a difficult choice: how long to pin hopes on the eruption of a "color" revolution in Tehran? The burden falls almost entirely on Europe, since Washington has different priorities.

The United States cannot afford to be spotted in the barricades on the frontline of any attempt to prise open the Iranian regime at this delicate point in Middle Eastern politics. Tehran will not forgive for another quarter century at least any such American folly, and the Barack Obama administration has no intentions of committing hara-kiri, either.

Anonym sa...

Ali, länken i "Mikhas" namn går till en antisemitisk blogg.

Peter Olsen sa...

Hæren i Iran er delt i to: normalhær og elitehær: Revolusjonsgarden

I Romania hadde man Securitate, som også var en slags elitehær. Jeg er ikke så sikker på at revolusjonsgarden har bedre grep på Iran enn Securitate hadde på Romania. De var alltids bedre trent, hadde bedre utstyr og var mer lojale, men det holdt ikke.

Iran er i den heldige situasjon at majoriteten av befolkningen ikke er så fryktelig religiøse av seg. Jeg tror nok likevel ikke det blir noen revolusjon igjen, selv om det ville vært årets lykkeligste dag for resten av verden. Jeg tror nok de som er religiøse og som sitter på ressursene, i form av våpen, utstyr og organisering, ikke ser på det som noe stort problem å åpne ild mot en gjeng med vantro. Bruk av vold virker så lenge man har bruker nok vold og ikke har folk som deserterer/sympatiserer med diktatorene. Det så vi f.eks i Kina. Når geværene talte sitt utvetydige språk var det slutt på protestene og ro og orden ble gjenopprettet. I Romania gikk det andre veien når hæren ikke ville angripe sitt eget folk.

Det er nok litt viktig for Khamenei og Ahmadinejad å sette inn de mest trofaste (les: troende) til å "rydde opp" på gatenivå. Uansett utfallet av disse demonstrasjonene, så tror jeg nok dette er en tydelig indikasjon på at prestestyret i Iran er mer og mer upopulært.

Peter Olsen sa...

Robert Fisk er NAZI ?

Den neo-stalinistiske skalleknuser-beundrer har i god islamofobimarkedsføringtradisjon brandet meg som NAZI.
Hvorfor sensureres ikke jeg av hans venn Ali Esbati ?

Jag tror inte på att Robert Fisk flyttat till Norge (som IP-numret kommer ifrån) / Jinge

. . . . . .

Den norska nazisten med IP-nummer 87.248.6.2 ligger i spamfiltret.

Kommer abuseanmälas. / Jinge

Norway 11 Oppland Raufoss 60.7167 10.6167 Eidsiva Bredband AS PPPoE pool ERX

Her er kritikernes bevis for valgsvindel
Sensationelt brev tyder på, at Irans øverste leder blev informeret på forhånd om offentliggørelse af groft manipuleret valgresultat.

http://politiken.dk/udland/article733683.ece

Total antal stemmer: 42.026.078

Mir-Hossein Mousavi Khamaneh: 19.075.623

Mehdi Karrubi: 13.387.104

Mahmoud Ahmadinejad: 5.698.417

Mohasen Rezaie Mir Ghaed:

3.754.218 Ugyldige stemmer:

Арктика ночь sa...

Ali redogör gärna för ditt beslut att ta bort mina kommentarer.

Sionistgalningar kan ha vissa problem med "xymphora" eftersom den är lika "antisemitisk" som allt annat om man vill, Flamman, fest på bygdegården, Midsommarpotatis och getsmör, Angry arab eller en falafel med sesamsås.

Du borde däremot inte ha det bara för att din svans av "rasrena" folkmorsapologeter ur den skräniga sionisthögern har det. Du har m.a.o gjort en Ohly (som läste Jinge och därför var "antisemit", vad jag kan se länkar du fortfarande till honom, rashaveristerna till trots?) Bättring och bot! ta genast bort Jinge i konsekvensens namn och rådgör med haveristerna om den dagsaktuella definitionen av "antisemitism"
Annars är du ute i den politiska kylan, Brrrr......

Vänligen:

/Mikhas

Kahane sa...

Antisemitism!!!!!!!!

Ta genast bort hela bloggen, israeliska ambassaden och Wiesentalcentret kontaktade.

Peter Olsen sa...

Jeg må utrykke min respekt for Ali Esbati som ignorere skalleknuser-beundrernes raserianfall.

Danielle Pletka og Ali Foneh skriver i en op-ed artikkel i New York Times at valgfusket i Iran i realiteten er et militærkupp. Ikke av hæren, men av Revolusjonsgarden og Basji-militsen. Læregutten Mahmoud Ahmadinejad har fortrengt Den Øverste Leder, Ali Khamenei, som er med på ferden, men ser begivenhetene fra baksetet.

Hvis analysen er riktig, og Pletka og Foneh er ikke de eneste som er inne på disse tankene, så står vi overfor et dramatisk skifte: hvordan vil befolkningen reagere? Den islamske republikken vil dermed være avskaffet, til tross for Ahmadinejads eskatologiske populisme. Det er blant annet denne retorikken mange mullaher har reagert på.

Ahmadinejad vant valget i 2005 (Pletka hevder at han måtte ha hjelp for å vinne annen runde) fordi han fremsto som ydmyk, ærlig og nøysom. Men Ahmadinejad har vist seg som alt annet enn det. Han skiftet ut 10.000 ledere på ulike nivåer og i ulike sektorer, sa en ekspert på TV. Svært mange av dem kommer fra Revolusjonsgarden.

Hvis denne analysen er riktig, og mye taler for at den i det minste peker på viktige utviklingstrekk, så har Iran endret karakter over natten, til et religiøst militærdiktatur. Det er en nyskaping i vår tid. Man kan bare tenke seg hva det vil si for mulighetene til å kontrollere atomvåpenprogrammet og få til en avtale med USA.

Men det er én stor usikkerhetsfaktor: Det iranske folket.

http://www.nytimes.com/2009/06/17/opinion/17pletka.html?_r=2

I mellomkrigstiden var kommunistene i Vest klakører for- og etterplaprere av Moskva. På 60-tallet gikk man over til å være klakører for Mao. Nå er man klakør for islamister som har mistet all folkelig støtte og har gjennomført noe som Vibeke Sperling, Politikens korrespondent, hun kaller det et de facto militærkupp også .

http://politiken.tv/nyheder/udland/udlandsanalyse/article733251.ece

Anonym sa...

Orkar inte argumentera emot miffon. Men vill bara säga att ni som försvarar islamistregimen är frutansvärt pinsamma. Värre reaktionärer får man leta efter...även bland högern.

Srt sa...

Video: Broadcasting to Iran from Tel Aviv

A group of Iranian-born Israeli Jews is reaching out to Iran with a Persian language broadcast from Tel Aviv. The station started with the goal of providing a link to Persian culture and creating a shared ground between Iranians and Israelis, but has expanded to cover recent political events as well.

Hampus Eckerman sa...

Snällt av dem. För att skicka varningssignaler innan de israeliska bombplanen kommer?

Anonym sa...

Ali Esbatis ideologiske føringsoffiser Asad Abu Khalil (The Angry Arab News Service) er på besøk i Oslo og foreleser om det Iranske Demokrati fantastiske fortrinn ?
Dere som treffer han kan opplyse at alle Iranere ikke deler deres rangering av det Iranske demokrati på en strålende førsteplass i Midt-Østen.

Open Letter to all my Lebanese friends
June 16, 2009

Dear Lebanese friend

I am sure you have seen the awful images circulated on the news and internet, images captured by millions of Iranians and sent out to the world, so at least someone could hear their side of story as well. Images and video shots that are ignored by the government run TV!

I hope you have seen the massive demonstrations in Tehran, people risking their life to come out and demand their constitution right. The right to a fair and free elections.

These people you see in the videos protesting are my borders and sisters, my family , my classmates, my childhood friends, they were born, raised and studied in Iran under the Islamic Republic. They are tired of a government that is policing their thoughts and dictating an ideology. An ideology witch doesn’t even match Islam !

Anonym sa...

Hej Ali!

Din blog drar till sig de värsta kommentarerna jag har sett.

Men du är bra! Keep it up!
puss
/ Sophie D

Robert sa...

Hej Ali!

Din blog drar till sig de värsta kommentarerna jag har sett.

Men du är bra! Keep it up!

puss Robert Fisk

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-secret-letter-proves-mousavi-won-poll-1707896.html

Robert Fisk: Secret letter 'proves Mousavi won poll'