onsdag, juli 08, 2009

Hamid Dabashi: The Arab Roaming the Streets of Tehran

Hamid Dabashi, iransk-amerikansk litteraturvetare och författare till bland annat boken Iran: A people interrupted, har en väldigt fin text publicerad på Tehran Bureau:
A racist rumor is now roaming through the streets of Tehran (exacerbated by even more racist instigation by monarchists from abroad)—that among the security forces beating up on the demonstrators are people who do not speak Persian, that they speak Arabic, that they are dark skin and thus not Iranian—from Lebanon, Palestine, or Iraq.

The whitewash imagination of those who make up these stories has habitually dismissed Iranians from the southern climes of their homeland as “Arabs,” as if being Arab was a misdemeanor. This idea of fictive foreigners beating up and killing Iranians used to be Afghan when millions of Afghan refugees fled their homeland and sought refuge in Iran in the 1980’s; now they have become Arabs. The same racist imagination in and out of Iran now seeks to fish from this muddy water. They have no clue that the only Arab that I know for a fact now roaming the streets of Iran is Hanzala [bilden], watching over his Iranian brothers and sisters, a witness to their courage and imagination—blessing their Intifada, teaching them a trick or two.
Läs hela!

9 kommentarer:

Bahlool sa...

Hörde samma rykte idag av en person som menade att iranier inte slår ihjäl iranier att iranier inte slår ner upplopp. Folk kan inte förstå att andra har andra åsikter än en själv. Att staten och systemet, även om det ogillas av många, även har många som stödjer och älskar det.

Anonym sa...

Iran-bashingen fortsätter, till och med av Iranier själva. Mitt under pågående krigshot. Otroligt...

Men tänk om nu den samhällsomstörtande Gucci-klanen och deras ivriga lättköpta anhängare bland "vänstern" får som de vill och en lydregim installeras mitt i allt kaos de, Mossad CIA och deras lokala klienter ställt till med, Kommer detta vara det Iran de var ute efter? Det tror jag knappast, israel fick sina krig och uppstyckningar av Irak och Afghanistan och medans de nu planerar för att anfalla kronjuvelen i det sionistiska projektet,Iran, får de all hjälp de kan tänka sig från ivriga exil-iranier oavsett "färg".

Faktum kvarstår, majoriteten Iranier står enade och kommer att stå enade inför alla "green lights" och "options on the table" som piskar deras nation från alla gränser, vilket de visade i valet. Det förakt västsinnade välbeställda iranier visar sina mindre bemedlade landsmän med att utmåla dem som "rasister" och "analfabeter" är slående och fascistiskt.

Björn Nilsson sa...

Det finns ju en arabisk folkgrupp i Iran, i Khuzestan vid Persiska viken. Men det viktiga i det här sammanhanget är att det här låter som en återanvändning av historier från 1989 när Ceaucescus regim störtades i Rumänien. Vad jag minns påstods han ha tillgång till arabiska gäng (palestinier?) som terroriserade folk. När väl regimen var avsatt försvann historierna fort.

Anonym sa...

Om man känner Iranier så vet man ju att det mesta som är dåligt i världen i allmänhet och i Iran är synnerhet är "Arabernas" fel.
Mullorna i Iran är enligt dessa inte Iranier utan "Araber".
"Araber" är enligt många Iranier primiiva beduiner som bor i tält och vars enda civilisation är den dom fått genom perserna. Och om det inte vore för den persiska högkulturen så skulle alla "araber" ha bott i tält.
Att "araberna" dyker upp i den konflikt som nu uppstått pga valet torde knappast förvåna någon.
Lars J

Hampus Eckerman sa...

Jo, israeliska lobbysidor som t.ex den ironiskt namngivna "Fred i Mellanöstern" börjar redan framföra teorierna om att palestinier ligger bakom allt ont i Iran (den världsomspännande palestinska konspirationen). Källan är "anonyma iranier" som den israeliska högertidningen Jerusalem Post hittat på.

Anonym sa...

...En självklar del av komplexiteten som utgör Irans politik, särskilt bland exiliranska (se rojalistisk chauvinism)förmedlare av det som händer, men som ganska få icke-iranier är medvetna om. Tyvärr finns det alltså ofta en gnutta rasism i den iranska "kritiken" av Islam. Men det handlar förstås om kontexten.

ashkan sa...

Anonym
du har delvis rätt men den mest populära man i iran förutom imamerna är en arab. Nasssrollah är den mest populära personen i iran.
Många i khozestan är araber och många i tehran är bosatta irakier och det där med att folk har mörkare hud är väl inte så konstigt, folk från shiraz khozestan baluchestan...
sen måste vi komma ihåg att alla soldater i tehran är från utanför tehran, man gör alltid sin värnplikt i en annan stad. detta är en rykte från exil iranier, alla iranier tycker inte som varandra.
sen är det patetisk och tro libanser finns där eftersom de har sin egen val och sina egna problem och palestinier hmmm får de ens komma ut från fängelset som israel har skapat?

Sandra sa...

Och sen när blev araberna "de mörkhyade" som att iranier lr perser som många av dessa exil iranier föredrar att bli kallade plötsligt blev vita och blonda? Lol. Så sjukt att hata araber om man är pers eller vice versa då båda dessa folk i princip ser likadana ut, finns ljusa och mörka bland de båda och båda dessa folk har lika mycket att skämmas lr vara stolt över men jag måste erkänna att rasismen mot araber är tusentals gånger starkare bland perser än tvärtom.

Exil perserna är ofta pro-shah och det som de är emot med den sittande regeringen är också sådant som mousavis gäng står för så de använde endast dessa demonstrationer för att igen kunna sprida sin propaganda och sitt skitsnack trots att de även med mousavi skulle ägna sitt liv åt att hata sitt hemland och fortsätta leva vidare i en fantasi där perser tillhör den vita intelligenta rasen (trots kraftigt markerade ansikten och kolsvart hår och tjocka svarta ögonbryn) och Iran är ockuperat av de analfabeta araberna som bor i tält. Fy vilken rasism dessa människor har i sig, har läst avskyvärd rasim som de skrivit, helt hemska saker där de hånar fattiga och folk som svälter!

Ashkan sa...

Sandra
Tyvär en del iranier (för det mesta patetiska royalister) tror fotfarande på det där med ariernas ras. 9 av 10 iranier är lika mörhyade som andra mellan östernd folk. royalisterna och mujahedin försöker endast utnyttja denna situation för sin egna syften
jag såg det i söndags på sergels torg där kvinnan sa på periska vad folk ska säga men hon bara säg dessa saker på svenska. man försöker manipulera hela situationen. exempel neda solatins situation försökte dessa royalister ändra på. det bästa biten är att ingen av de säger att hon var student och läste islamisk filosofi. man använder endast student och alla kort man har på henne är utan slöja endast för att visa iranier som är döda nu är iranier som emot araber och deras rligion. men tröst i det hela är att folk i iran vet inte vem reza shah 2 är, de känner till honom som reza näsa elelr halv pahlavi