måndag, juli 27, 2009

Marknadsmässigt

Jag tar också och tipsar om Martin Gelins SvD-reportage från USA, ett land där man tagit ordentligt tag i problemet med trygghetsnarkomani:
De kom hit vid halv fem i morse, men då var det redan mer än 400 personer före dem. De fick nöja sig med kölappar nummer 430 och 431.

- Vi var med om en bilolycka för ett par år sedan. Martin bröt ryggen på tre ställen och fick en spricka i knäet. Jag låg i koma i ett par dagar. Vi hade sjukförsäkring då båda två, men den täckte inte hela sjukhusvistelsen. Det slutade med att vi fick skulder på mer än 100 000 dollar. Och vi har fem döttrar att försörja.

Åkommorna från bilolyckan var så allvarliga att ingen av dem kunde fortsätta jobba. Därmed blev de även av med den sjukförsäkring de hade.
Läs hela.

PS. Paul Krugman: Why markets can't cure healthcare.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Ali Esbati skriver förutom här också för Flamman.
Flamman är en tidning som är motståndare till demokratin som vi känner den
En kollega till Ali Esbati, Hilding Hagberg, skrev en gång:
"Stalins verl symboliserar allt vad människornas bästa andar format i sina drömmar och velat skapa i sin kamp"
Jag tycker bara att ni läsare ska veta vad för slags värderingar som Flamman och Ali Esbati står för
Thomas N

Anonym sa...

Hej Thomas N!

Jag kan mycket väl se vilka värderingar Ali har. Liksom alla andra som läser hans blogg. Vi kan, till skillnad från dig, förstå vad han skriver. Jag och många andra läser hans blogg dagligen. Vi tycker att han har sunda, humanistiska och demokratiska värderinger. Hans röst är en av få som står upp för demokrati, mänskliga fri- och rättigheter och ett rättssamhälle. Vi delar hans värderingar. Förhoppningsvis får han några av oss att engagera oss för ökad demokrati, för mänskliga fri- coh rättigheter och för ett rättsamhälle värd namnet.

Dessutom är jorden rund. 1+1 är 2. Vi behöver syre för att överleva. Atlanden är ett hav. Du är dum i huvudet.

Petteri L

Anonym sa...

Ali, stäng av kommentarerna tills de här sionistmupparna hittat något annat eller hittat tillbaka till dårhuset.

Anonym sa...

ska man inte tänak sig fÖr innan man skaffar 5 döttrar och kÖr som en galning?

//J t

Anonym sa...

Ska inte anonym 3:26 försöka tänka i fler än ett steg?

Anonym sa...

re: PETTERI L
Du skriver att Ali Esbati står för demokratiska värderingar.
Men ett av problemen (inte bara med Ali Esbatis blogg utan med Vänsterpartiet i stort) är väl att man accepterar den borgerliga demokratin som en slags överideologi.
Den borgerliga demokratin är ett gigantiskt hinder för det jämlika och socialistiska samhälle som jag tror att många av oss vill se.
Det förstod dom som skrev i Flamman på den tiden den hette Norrskensflamman och var en sant socialistisk och inte en småborgerlig tidning för borgaklassens ungar som befolkar huvudstadens latteställen
JK
Gruvarbetare Kiruna

Anonym sa...

Hörrudu gruvarbetare!

Rösträtten är inget borgerligt påfund. Ett samhälle utan folkligt och medborgerligt iflytande kan knappast kallas för socialistiskt. Det gäller, enkelt uttryckt, att även ekonomin underställs rösträtten. Det och mycket mer.

Petteri

Ayn Rands hemlige vän sa...

Det troliga är väl "gruvarbetaren från Kiruna" egentligen är en lustigkurre från Östermalm.

John Galt sa...

Borgarna kämpade länge mot rösträtten som tvingades genomföras stegvis efter protester från högerhåll. Demokrati är raka motsatsen till borgerlighet.

Anonym sa...

Ayn Rands hemlige vän och Petteri
Nej jag kommer inte från Östermalm (till skillnad mot många andra här).
Lenin tog avstånd från den borgerliga demokratin. Det är det som skiljer oss från Socialdemokrater som tex Göran Persson, Mona Sahlin Tomas Östros mfl
Jag menar inte att Lenin hade rätt i allt men han hade rätt när han sa att den borgerliga demokratin inte skulle leda till Socialism. För det har den inte gjort, någonstans på jordklotet.
Däremot har den borgerliga demokratin fört sådana som George W. Bush, Thatcher, Reagan och De Nya Moderaterna till makten.
Och även om de rödgröna vinner 2010 så kommer du inte att få uppleva någon socialsm (trots att två av de tre partier som ingår kallar sig eller åtminstonne kallade sig för socialistiska partier.
Vi måste våga se sanningen i vitögat och göra upp med synen på den borgerliga demokratin som alltings överideologi. 'Om inte så kan vi lika gärna rösta på Wetterstrand eller sahlin
JK
Gruvarbetare i Kiruna

olle sa...

"Men orättvisorna ligger inte i inkomstklyftorna. Om det påminner Will Wilkinson från libertarianska Cato-institutet i USA"

"Det är trevligt att ha en BMW, men huvudsaken är att man har en bil. Och det har 70 procent av alla amerikanska hushåll som lever under fattigdomsstrecket. Det som en gång var en lyx, och som fortfarande är en lyx i stora delar av världen, är inte längre det för amerikanska konsumenter."

från SVDs ledarsida för ett par dagar sedan (http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3261737.svd).

Det amerikanska paret ska alltså vara glada över att de ändå hade råd med en bil. Välfärd, som ni alla säkert redan vet, mäts bara i vad du kan konsumera för saker.

Anonym sa...

Har de en bil har de ju någonstans att bo när de förlorar sitt hus. Är det då inte en BMW utan en stor gammal jänkare har de fler kvadrattum att dela på.

Anonym sa...

Gruvarbetaren:

Du skriver en massa tokerier.

Petteri

Anonym sa...

re: Petteri
Jo jag förstår att sådana som Du Tomas Östros och Per Nuder tycker det.
Jag men ingen av er torde ju kunna kallas socialist, inte ens i ordets vidaste bemärkelse.
JK
Gruvarbetare Kiruna

Anonym sa...

Gruvarbetaren:

Nämen då vet jag.

Petteri