måndag, augusti 24, 2009

Manifest Analyse: Klassedelt helsevesen

Det har varit ganska lite som har hänt på bloggen på sistone. Det beror på hårt arbete med Manifest senter for samfunnsanalyse – nu dessvärre följt av sjukdom.

Hur som helst, idag har hemsidan kommit upp – kolla gärna in den – samtidigt som den första rapporten släppts. Den heter ”Klassedelt helsevesen?” och tar sig an ökningen av privata hälsoförsäkringar i Norge. Frågan är naturligtvis högaktuell i många fler länder. De stora kapitalintressen som nu med viss framgång slåss för att behålla ett dysfunktionellt och djupt orättvist system i USA, har sina motsvarigheter i andra länder, där den offentliga sjukvården bryts upp, bland annat med privata försäkringar.

En kort sammanfattning av rapportens resultat kan läsas här. I rapporten tas också den vanliga argumentationen från högersidan upp, och bemöts. Jag tror att det är nyttig läsning också för svenska läsare.

Det har blivit stor uppmärksamhet kring rapporten idag. Den var förstanyhet på morgonnyheterna på radion, nyhetsbyrån NTB har också rapporterat, och Dagbladet hade nyheten på förstasidan. Professor Steinar Westin, som skrivit förord till rapporten var på nätmöte här, och högern kommer med ett surrealistiskt svar här. Det tycks vara ointressant att solida fakta talar mot samtliga premisser i högerns argumentation: ökningen i privata försäkringar är inte en reaktion på långa köer, privata försäkringar leder inte till mer effektivt användande av gemensamma resurser – precis tvärtom, och de privata bolagen använder inte ”ledig kapacitet”, utan läkare, kirurger och sjuksköterskor hämtas förstås från det offentliga, vilket leder till en sammantagen resursdränering.

PS. Följ gärna med på twitter, direkt eller via bloggens högerkolumn.

Inga kommentarer: