söndag, september 13, 2009

Diskussion om välfärdens framtida finansiering

Timslångt seminarium om välfärdens framtida finansiering. Anne-Marie Lindgren (utredningschef på Arbetarrörelsens Tankesmedja), Johan Lönnroth (tidigare vice ordförande Vänsterpartiet) samt undertecknad. (Ingen koll på hur kvaliteten på inspelningen blev; det är från en livesändning)Några som var där och har bloggat: här, här och här.

3 kommentarer:

Hedvig sa...

"Ingen koll på hur kvaliteten på inspelningen blev"

- Så du har inte ens själv orkat kolla på den?

Ali Esbati sa...

?

lasse sa...

Kvalitén var inte godkänd. Märklig kameravinkel. Man ser inte de som talar eller det de visar, man hör vad ni säger men ljudet kunde ha varit bättre. Nog bra med direktsändning men om de som inte är där ändå inte deltager så kan det väl inte göra så mycket om det editerats och sänts i efterhand. Med dagens teknik och billig hårdvara borde det inte var något större problem, tex två fasta kameror för att täcka upp bättre, de som talar kunde då också bistått med sina bilder och diagram i digital form så de kunde ha lagts in på ett vettigt sätt.

Jag fick inte riktigt klart för mig vad Lönnroth grundade sina idéer om att stora skillnader inom länder var oundvikliga pga globalisering. Iofs hörd jag delvis bara med ett halvt öra.

Bra att Ali åtminstone nämnde att full sysselsättning förändrar förutsättningarna radikalt. Grundläggande är det ju ganska enkel matematik när det gäller t.ex. pensionärerna, att det finns bara ett sätt de kan få sin välfärd och det är ur den då aktiva generationens produktion. Fullsysselsättning och fullt utnyttjande av produktionsresurserna och en tillväxt av dessa är grundläggande. Svammel om kommunalskattesatser långt in i framtiden är ganska improduktivt och meningslöst att fördjupa sig i för mycket, det är så mycket i allehanda förutsättningar som kan ha förändrats tills dess.

Tror Mona Sahlin fortfarande at man kan flytta samhällsekonomiskt utrymme över tiden?