fredag, oktober 30, 2009

S-kongressen och skattepengars omvandling till privata vinster

Den socialdemokratiska partikongressens beslut idag om att säga häpp häpp och hä hä om privata vinster i skolan är en förlängning av en tragisk och förvirrad kapitulationsprocess. Modellen med skattefinansierade privatskolor som kan plocka ut vinstmedel åt aktieägare, urholkar möjligheten att bedriva en sammanhållen skolpolitik med mål att minska sociala klyftor. Systemet är oerhört långtgående i marknadsliberal riktning - det vill säga statsunderstödd omvandling av offentliga medel till privat profit. Högerjeppar åker runt i Europa och propagerar för modellen som ett föredöme. Den har nu socialdemokraterna sagt att de gärna behåller. Det är, milt sagt, synd. Här kommer de stora resurskonflikterna att stå - och då ställer sig Socialdemokraterna tills vidare lite vid sidan.

Läs förresten Kent Wernes text om frågan:
Men i själva knäckfrågan vågar eller vill man inte sätta ner foten. S lägger sig inte i vem som driver skolan, eller efter vilka principer den styrs. När förslag som vill värna eleverna mot vinstintresset konsekvent röstas ned specificeras den annars luddiga formuleringen att ”vinster inte ska kunna tas ut genom att ge avkall på kvaliteten i skolan eller genom att välja bort elever med störst behov”: S tycks mena att det i princip är okej att göra vinst på skolor. Att spekulera i elever. Att se skolan som en "tillväxtmarknad".
Läs hela!

6 kommentarer:

Simsalablunder sa...

Ska bli intressant att se hur de tänkt styra upp skolan efter denna urfegning. Har sneglat lite på SVT som sänder kongressen. Får inga vibbar av att det är en nytändning där inte. Nästan som om det är sömnigare än den som var 2006. De har alldeles för många bromsklossar högt uppe i hierarkin.

Simsalablunder sa...

sömnigare än den som var 2005 skall det vara.

lasse sa...

De så kallade storstadsväljarna skall nu hämtas hem med valfrihet och segregerade skolor så "eliten" inte behöver blanda sina värdefulla telningar med kreti & pletis osnutna ungar. De religiösa som är en växande grupp försäkras om att de kan fortsätt separera sina gudasända avkommor från fördärvligt hedniskt inflytande.

Där vi är nu har vi kommit i huvudsak under S-styre i det här landet och Mona Sahlin har hela tiden varit mitt i smeten och stått upp för den högervridning som skett. Med Sahlin är det naturligtvis en fortsättning på den tidigare S-linjen. Att man pumpar upp en del vänsterretorik som opposition har vi hört förr. Så gjorde man 1982, så gjorde man 1994. man så att säga fintade vänster för att sen lägga om kursen högerut när man vunnit valet, varje gång blev resultatet att de rika här ilandet blev rikare och klyftorna ökade, när man släppte taget 1991 stod vanligt folk sämre än 1982 och börs & fastighetsspekulanterna badade i pengar, när man släppte taget 2006 levde vi i ett land där det i stort sett bara byggdes bostäder för den klicken som kunde köpa exklusiva borätter och hemlösa och tiggare hade blivit ett "naturligt" inslag i gatubilden, ett helt annat land än som var 1994 där hemlösa och tiggare var ett högst marginellt fenomen.

Bara en idiot kan tro att det skulle bli annorlunda denna gång under högersossen Sahlin och de ekonomiska idioterna miljöpopulisterna i Mp.

Sahlin har nu parkerat S på historiskt låga nivåer som förmodligen snarare kan rära sig neråt än över katastrofvalet 2006. Det är mycket troligt att det vi ser är slutet på en 70-årig epok med det stora dominerande S, Mona har nu lyckats göra den svenska socialdemokratin europeisk.

Och det i den djupaste krisen i mannaminne när det borde vara att spela mot öppet för S, men man är helt oförmögna att formulera en oppositionspolitik värd namnet.

Mikael sa...

Grattis sossar! Vinstkrav på kommunala skolor nästa?

Anonym sa...

"statsunderstödd omvandling av offentliga medel till privat profit" är något som sker varje dag och förutom att förstatliga alla Sveriges företag vet jag inte hur man undviker det. Om kommunen köper lite datorer händer det. När kommunen köper kaffe till fikarasterna händer det. När en riksdagsman flyger med SAS för att delta i nåt möte utomlands så händer det. Varför är det annorlunda just när det gäller friskolor? "Vinst" invändningen är trams, jag har aldrig hört någon löpa linan ut och säga att ingen offentligt medel får bli vinst i NÅGOT företag. Det är ju så det måste vara om man skall vara konsekvent.

Terje sa...

Lasse jag håller med varje ord. Om bara din namne i V's ledning kunde förstå detta så kanske det skulle finnas ett alternativ att rösta på nästa år. Nu står vi med två borgerliga block och det känns allt mer orimligt att lägga rösten på annat än soffan (eller gatans parlament).