tisdag, november 17, 2009

Avrättningar och mord i Iran

Förra veckan blev den 28-årige kurdiske aktivisten Ehsan Fattahian avrättad i Sanandaj, provinshuvudstaden i iranska Kurdistan. Amnesty och andra organisationer för mänskliga rättigheter har uppmärksammat Fattahian som samvetsfånge. Han vägrade in i det sista acceptera de anklagelser som riktades mot honom.

Tehran Bureau skriver
om avrättningen och andra uppmärksammade fall på senare tid.

Det har också rapporterats
att den 26-årige läkaren Ramin Pourandarjani, som berättat om tortyr i Kazirak-häktet, i fredags avled efter ”hjärtattack”. Det förefaller uppenbart att han mördats – familjen har förvägrats obduktion.

De reaktionära krafterna i Iran har nu – efter att de största gatuprotesterna ”ridits ut” med betydande inslag av våld – övergått till denna typ av mer spridda inom- och utomrättsliga avrättningar. Detta medan dragkampen om det iranska samhällets framtid pågår på alla möjliga nivåer och områden.

Regimen är samtidigt inte oemottaglig för kritik och avslöjanden. När det gäller den här typen av fall kan såväl frivilligorganisationer som regeringar göra något för att rädda människor från tortyr och död.

1 kommentar:

Sogn og fjordane sa...

De USraeliska krigstrummorna för israels fortsatta krigsföring mot icke-judar av persisk börd bankar på som aldrig förr och självklart går västmakternas statsstyrda självutnämnda organisationer för "mänskliga rättigheter" med i ledet (försök hitta en oberoende icke-angloamerikan där om ni kan, en Serb, en Iranier en Somalier, en Ryss, etc.).

Vem är förvånad? Ali och alla iranska rojalister och halvfascister ur Gucci-pöbeln här och i Iran, javisst, men 85% av de andra icke-priviligierade iranierna hemma? De vet att landet är hotat och belägrat av massmördarfascister runt om. De vet att israeliska brittiska och amerikanska agenter utför bombdåd och avrättningar inne i Iran och de vet vilka medlöparna är....