tisdag, november 17, 2009

Ett gäng lästips

1. Åsa Linderborg recenserar en klassiker som kommer ut för första gången på svenska, Markis de Sades Juliette (del 1 och 2), märkligt nog utan stöd från Kulturrådet. Det är välskrivet, utmanande och historiskt reflekterat:
När jag öppnade den första översättningen av denna klassiker från 1797, förvånad över att det tog 202 år att ge den en svensk språkdräkt, förväntade jag mig lite lagom antifeodalt hankypanky. I stället fick jag en oförblommerad historia om söndertrasade underliv och steglade sexslavar.
Läs hela!


2. Aftonbladet kör med ett nuförtiden udda och uppseendeväckande grepp: att berätta om hur vanligt folk har det under den med ”vetenskap och beprövad erfarenhet” stämplade borgerliga ”arbetslinjen”, det vill säga den politik som handlar om att göra det jobbigare för människor som har det jobbigt så att de ska rycka upp sig. 26-åriga Pernilla och 22-åriga Mirja bor i Eskilstuna. De vill ha jobb, men det finns inga att få. De har ont om pengar – och hoppet försvinner med tiden. Här är det en hel generation som får svårläkta sår. Josefin Brink skriver om det i en debattartikel:
Jag var själv i Mirjas och Pernillas situation under 1990-talskrisen. Sökte jobb efter jobb utan resultat. Kände mig misslyckad och tappade tron på både mig själv och samhället. Och jag var långt ifrån ensam. Många utredningar och utvärderingar har konstaterat att politikerna gjorde alldeles för lite den gången för att förhindra massarbetslöshet och utslagning. Och att det har kostat mycket både mänskligt och ekonomiskt. Det är skamligt att samma misstag begås igen.
Läs!


3. Ola Larsmo skriver i DN om Centerpartiets bruna arv, och föreslår att man tar tag i det lite grann. Alliansfritt utvecklar med några citat. Jonas Sjöstedt har också en intressant kommentar: ”Att tvätta en neger vit”.


4.
En intressant artikel av Jonathan Cook om israeliska högergrupper som arbetar intensivt för smutskastning, inskränkt akademisk frihet och politiska utrensningar, nu också vid israeliska universitet.
Right-wing groups in Israel want to create a climate of fear among left-wing scholars at Israeli universities by emulating the "witch-hunt" tactics of the U.S. academic monitoring group Campus Watch, Israeli professors warn.

[…]

Last month, in what appeared to be a new tactic, IsraCampus placed a full-page advertisement in an official diary issued to students at Haifa University, urging them to visit its Web site to see a "rogues’ gallery" of 100 Israeli scholars the group deems an "academic fifth column."

"The goal is to transform our students into spies in the classroom to gather information and intimidate us," a senior Israeli lecturer said. "It’s a model of ‘policing’ faculty staff that has been very successful in stifling academic freedom in the U.S."
Läs hela!

Inga kommentarer: