onsdag, november 04, 2009

Josefin Brink och Ida Gabrielsson om Centerns lönesänkningsförslag

Centerpartiet har föreslagit att staten ska hjälpa till att sänka lönerna för en grupp som redan har sämre löner och arbetsvillkor, nämligen ungdomar. Josefin Brink skriver om det i en artikel i Aftonbladet:
Centerpartiet tycks utgå från att 19-20-åringar och nyutexaminerade har samma löner som äldre och mer erfarna kollegor, och att det är därför unga har svårt att få jobb. Det är fel. Unga har redan lägre löner än äldre; i alla kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden är lönen för den som saknar arbetslivserfarenhet lägre än lönen för den som jobbat ett antal år. Hänsyn är alltså redan tagen till att den som är helt ny på ett jobb inte är fullärd.

Vad centerpartiet föreslår är alltså att ytterligare ett steg under den lägsta lönen ska införas, men bara för ungdomar. Hur mycket lägre lön unga ska ha framgår inte av den artikel där förslaget presenteras i dagens Aftonbladet, men Annie Johanssons uttalanden avslöjar en hel del. Enligt Johansson kan det handla om att en heltidslön på 15 000 kronor i månaden ska reduceras till knappt 10 000 kr i månaden, vilket ger 8 700 kronor kvar efter skatt. Unga ska alltså förlora en tredjedel av lönen jämfört med dagens nivå!
Läs hela!

Att den typen av faktauppgifter om den reellt existerande arbetsmarkanden skulle rubba centerpartisterna i sin nyvunna klockartro på marknadsmodeller är förstås inte troligt. Det blir ännu tydligare om man tittar på det här inslaget med Ung Vänsters Ida Gabrielsson, som tålmodigt plockar isär Cuf:s ordförande Magnus Andersson i en debatt på SVT Morgon (inslaget börjar drygt två minuter in). Det är ganska underhållande, särskilt när Andersson mot slutet tar oss med till sina egna fantasier om femårsplaner och ungdomars längtan till osäkra anställningar.

11 kommentarer:

Simsalablunder sa...

Ida Gabrielsson är bra. Centrumteletubbyn tvingas till reträtt och ballar fullständigt ur med sitt tugg om femårsplaner. Ett gott skratt blev det.

Anonym sa...

Riktigt bra av Ida Gabrielsson. Hon har använt lite för mycket "floskler" ibland när jag hört henne men här märks det att hon kan sin sak ordentligt. Hoppas få se mer av henne för vänsterns skull.

KomentarPåMorgonSoffan sa...

Ida bör gå en grundkurs i retorik, såg ni inslaget. Hon formligen fräste ju ur sig sina inlägg. Hon hade ju inte en enda komentar som var vettig.
Jag hoppas också vi får se fler som henne då är aliansens seger 2010 klar

Anonym sa...

Parental Advisory @KommentarFrånDasslocket: Man ska inte ta syra när man tittar på tv-inslag.

Anonym sa...

Vad är det för ekonomisk forskning Magnus hänvisar till?

Simsalablunder sa...

"Vad är det för ekonomisk forskning Magnus hänvisar till?"

Den forskning som utförs på ett institut i Schweiz. Samma institut som forskat fram hudkräm som tar bort rynkor, gäddhäng, dubbelhakor och bilringar upp till 1/3. Samma institut som hävdar att mätandet av sysselsättning görs bäst i absoluta tal (när det passar ens egna syften).

Kerstin sa...

Det ska alltså bli som när jag var ung, i början av sextiotalet, då framför allt vi unga flickor, som visserligen fick jobb direkt, skulle ha en liten fickpeng till lön och för övrigt leva på pappa och mamma tills vi gifte oss och blev försörjda av en man.
Tala om kräftgång i välfärden!

Anonym sa...

Simsalablunder:

Magnus är väldigt desperat och slänger ur sig att "all forskning visar" att han har rätt. Det var länge sedan jag såg en så dålig debattör. Hur lyckades han bli ordförande?

Simsalablunder sa...

"Hur lyckades han bli ordförande?"

Förmodligen gick han på Stureakademin och fick diplom. Sturemullediplomet väger tungt i centrumkretsar, lika tungt som all den forskning han hänvisar till.

KomentarPåMorgonSoffan sa...

Jag fattar inte såg vi samma program, Jag tycket Magnus klarade sig bra nedab Ida gjorde bort sig

Simsalablunder sa...

"Jag fattar inte såg vi samma program, Jag tycket Magnus klarade sig bra nedab Ida gjorde bort sig"

Kanske är det på KomentarPåMorgonSoffan man provat hudkrämen som tar bort rynkor, gäddhäng, dubbelhakor och bilringar och det vi ser är biverkningarna?