torsdag, november 26, 2009

Om mediemaktens utbredning och koncentration (fenomenet Newsmill)

Har skrivit på Aftonbladet Kultur i dag:
Det råder inte heller något tvivel om att nätoffentligheten generellt ger enorma möjligheter för ett bredare demokratiskt samtal. Många av de möjligheterna tas också tillvara av bloggare som kommer med kritiska frågor och utvecklande kommentarer, av vardagsaktivister som får möjlighet att göra sina röster hörda mot politiker och byråkrater, eller av politiska företrädare som får chansen att nå folk vid sidan av mediefiltret.

Men det är knappast något spirande gräsrotstryck som skapat Newsmills redaktionella praktik. Newsmill ägs av Bonnier AB, Proventus samt grundarna PM Nilsson och Leo Lagercrantz, tidigare politisk redaktör respektive debattredaktör på Expressen. Dess inflytande flerfaldigas av ett samarbete med både Dagens Nyheter och Expressen. Projektet representerar snarare den dominerande mediemaktens likriktning och uppslukning av nätdebatten.
Läs gärna hela!

I kommentarfälten och på bloggar mobiliserar Sverigedemokraterna stöd för sin favvosajt.

Uppdatering: Tydligen har förnyelsen på Newsmill gått så långt att jag själv verkar ha skrivit där - dock utan att ha gjort det. (jag heter för övrigt inte "Esabati").

Ny uppdatering: Jag ska debattera mot PM Nilsson (Newsmill) på Studio Ett klockan fyra. (Uppdatering av uppdateringen: Här kan man lyssna)

Och förresten: Det blev inte Newsmill som vann, utan Kinga Sandén. Gratulerar.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Du har helt rätt i din beskrivning av Newsmills kommentatorer.

Dock undrar jag hur det komemr sig att inte fler vänsterskribenter letar sig dit. Det står ju alla fritt att registrera sig och skriva inlägg.

Har du någon förklaring?

/Erik

Florian Burmeister sa...

Newsmill är vad man gör det till. När man väljer sina trådar med omsorg kan det bli givande. Det finns faktiskt intellektuellt hederliga kommentatorer i meningsmotståndarlägret. Rättshaveristerna kan man ju låta vara. Jag undrar liksom Erik varför det är så få vänsterfolk som hittar till kommentatorstrådarna. Låt oss göra Newsmill till vår hemmaplan!

Christian sa...

Det finns ju annat än Newsmill. De flesta ägs förstås av något företag, Blogger där den här bloggen ligger ägs ju t.ex. av Google som är mycket större än Bonnier.

James sa...

Sanna Rayman skrev häromdan i en tweet till Isobel att om man inte slänger in en del oseriösa (populistiska, arroganta eller medvetet dadaistiska) utfall i en ledarsidetext är det ju ingen som bryr sig. Hon har så klart rätt för en stor del av dem som läser och skriver den sortens texter - skriver man krönikor så kan det ofta ingå i uppdraget att agera narr för läsarna - men det är inte nödvändigt att det ska ligga till så. Bloggvärlden har emellertid lärt sig det stuket, den är inte dummare än så, och därmed får man en massa skrikhalsar och posörer som försöker tillskriva sig segern på ren och skär positionering i media snarare än på riktiga argument.

Den förpackning som bäst klär dessa texter är, för att citera gamle Schopenhauer, svinskinn.

Hampus Eckerman sa...

Att fråga om varför inte fler vänsterskribenter letar sig till Newsmill är som att fråga sig varför inte fler letar sig till SD-Kuriren.

Johan sa...

Inte för att vara konspiratorisk, men det finns motsvarigheter till Newsmill i andra länder, med motsvarade politisk hemvist. Jag gissar att det är en del av kommentatorerna som får betalt för att skriva. (i någon får ju de flesta sverigedemokrater betalt för att kommentera, i form av socialbidrag / a-kassa, men jag menar mer direkt).

Simsalablunder sa...

"Esabati"

Finsk?

ernesto sa...

Det är inte utan att man undrar var dessa uppfattningar finns i det verkliga livet egentligen. De yttras inte vid fikabord, fackmöten eller arbetsplatsträffar eller andra tillfällen där man måste stå för en uppfattning på ett mer personligt sätt. Kanske är det så att den relativa anonymiteten på nätet passar politikens skumrask allra bäst. Vellinge visade att det som funkar efter ett par bärs med grabbarna inte gör sig särkilt bra när det finns kameror och mikrofoner.

Tom sa...

Kom nerverna fram där i liveradion?

"eeh...ööh....eeh..ööh...eeh"

Bara för dig att hoppas att det är mer folk som läser aftonbladets kultursidor än lysnnar på studoi 1...

Ann Helena Rudberg sa...

Jag har blivit påhoppad likaväl från yttersta vänstern som högern så jag begriper inte vad ni pratar om. Där finns verkligen alla sorter och jag kan bli påhoppad för samma kommentar från båda håll, dvs båda falangerna ser spöken mitt på ljusa dagen. Newsmills kommentatorrer får naturligtvis inte mer betalt än andra i samhället. Och absolut inte av Bonnier.

Jag har tillsammans med Helena Palén Olofsson dragit dit 3/4 miljon besökare konstaterade vi tillsammans igår. Så vi tänkte ta lite kredd ifall Newsmill vann.

Men nu gjorde ju inte sajten det för Bonnier kunde inte ge priset till sig själva ju. Det sa Carl-Johan Bonnier klart och tydligt igår på Operarotundan.

Men visst behövs det ett fristående journalistpris, som inte är bundet till Bonniers även om Carl-Johan nu tyckte att det var "objektivt" priset alltså.

Det tycker inte jag när stora TV-bolag och Sydsvenskan får det.

Instifta ett nytt pris någon. Det finns ju alternativt Nobelpris.

Simsalablunder sa...

"Jag har blivit påhoppad likaväl från yttersta vänstern som högern så jag begriper inte vad ni pratar om."

Ett sanningsvittne som punkterar allt. Problemen existerar inte. Så enkelt löstes det.

Ann Helena Rudberg sa...

Simsalablunder: Ja här har vi tydligen en av dom...ta upp sakfrågan istället. Ett nytt pris. Vem har pengarna till detta? Bonnier tjusiga pris har inte höjts sedan det startade 75 000 pix. Inte så mycket va?

Dock har inte jag kosingen. Men vänsterpartiet kanske? Eller någon i närheten av detta?

Anonym sa...

Fan,när Bonnier inte ens vill ge en struntsumma till sina egna drängar då är det illa!

Hampus Eckerman sa...

Anna Helena, Newsmills redaktörer har redan erkänt att de betalat för debattinlägg. Att tycka att 75 000 kronor är lite pengar får nog stå helt för dig själv.

Anonym sa...

Att välja att publicera sådant här:

http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/22/darfor-kastade-jag-frisbeen-pa-skogsturken

och att millningar som "hur känner du för vellinges rasism?" når 80% glad

är väldigt talande för denna sida. Det är en rasistisk sida, inte bara en sida med rasistiska kommentarer. Redaktörerna vet vad dom gör och det följer samhällets allmänna utveckling. Det tidiga 90-talet går igen helt enkelt, pga borgerlighetens latenta rasism.

Anonym sa...

Jag har debatterat där nyligen och det är tydligt att Newsmill låter kommentarer som uppfyller deras egna politiska övertygelser dominera (subtil rasism, okritiskt stöd för USA och Israel). Många av kommentarerna som de accepterar att publicera bygger inte heller på fakta. Det var sista gången jag besökte den sidan.