fredag, november 06, 2009

Väljarna var visst inte i mitten i USA heller

Paul Krugman skriver en intressant krönika om de amerikanska mellanårsvalen, som ledde till flera nederlag för Demokraterna (se en redogörelse och kommentar hos Jonas Sjöstedt).

Krugman konstaterar att Obama-lägret inte tappar mark på grund av att försöken att driva igenom en vårdförsäkring, eller de ekonomiska stimulansåtgärderna är impopulära – det är de inte. Problemet är att det är för lite av det. Man tappar fart och därför riktning. Basen demobiliseras och motståndarna omorganiserar sig till anfall:
The World War II battle of Anzio was a classic example of the perils of being too cautious. Allied forces landed far behind enemy lines, catching their opponents by surprise. Instead of following up on this advantage, however, the American commander hunkered down in his beachhead — and soon found himself penned in by German forces on the surrounding hills, suffering heavy casualties.

The parallel with current economic policy runs as follows: early this year, President Obama came into office with a strong mandate and proclaimed the need to take bold action on the economy. His actual actions, however, were cautious rather than bold. They were enough to pull the economy back from the brink, but not enough to bring unemployment down.
Läs hela!

5 kommentarer:

Hugo sa...

Obama är bara en pratkvarn som tjatat om förändring och inget händer. Han kommer vad det lider att framstå som en av de sämsta presidenter USA haft, i klass med Carter ungefär.

Även om out of topic, detta med klimatmötet och den väntade katastrofen i Köpenhamn. Ingen president skulle våga dubbla priset på bensin i klimatsyfte. Det blir revolution och omval omöjligt. Sådan är den amerikanska attityden och man har en helt annan inställning till en stor stark stat. Så är det med den saken.

Simsalablunder sa...

Mycket riktigt är det flathet i genomförandet som gör att man tappar mark.
I Sverige finns ytterligare ett problem, flatheten i löften om förändring.

Hugo sa...

Visst har du rätt Simsa, men inte om förändring. Du och dina likar vill återvända till en svunnen tid som redan är förlorad. 1989 föll kommunismen samman, efter det har ni aldrig hämtat er. Vem orkar förespråka en förlorad samhällsmodell. Kommunismen är uttömd på argument liksom dess kooperativa tvillingsyster nazismen.

Simsalablunder sa...

Att Hugo inte förstod innebörden i det jag skrev var givet. Lik förbannat måste Hugo understryka det givna.

Igelkotten Sonic sa...

Ja, det är förstås Carter och inte George Bush vi ska se som en av de sämsta presidenterna...

Kapitalismen är numera uttömd på argument liksom dess syskon nazismen och kolonialismen. De som fortfarande tror på vansinnet har aldrig hämtat sig och ylar fortfarande om kommunistiska konspirationsteorier och fem-års planer.

Nazisterna/kapitalisterna vill återvända till en tid då de kunde skjuta arbetare och svarta obehindrat, men sörjer över att de nu endast kan bomba fattiga länder.