måndag, december 21, 2009

Israeliskt erkännande om organstölder

Är det någon som minns anklagelserna mot Donald Boström och Aftonbladet Kultur? Alltså för att man publicerade en artikel där Donald Boström framförde en palestinsk familjs misstankar om att deras son – ihjälskjuten av israeliska soldater – berövats sina organ under obduktionen. Boström hade själv fotograferat den uppsydda kroppen. ”Aftonbladet har sedan länge ett problematiskt förhållande till judar”, ”Linderborg piskar upp nazistämningar”, ”uråldrig antisemitisk mytbildning”, ”Ingen skillnad mellan Aftonbladets och Nazitysklands hetspropaganda”. Bara för att nämna ett axplock från Newsmill. Lägg därtill mängder av ledarartiklar. På det en diplomatisk kris och en stämning mot Aftonbladet.

Ja, att palestiniers vittnesmål och oro inte var värda att ta på allvar för att inleda ens en prövning, goes without saying. Men nu erkänner alltså israeliska myndigheter själva att omfattande organstölder förekom. Riktlinjerna var ”oklara”, säger en ansvarig läkare. Ockupationen gör märkliga saker med det israeliska samhället. Och den israeliska propagandaapparatens framgångar utåt, bidrar till att ruttenheten kan fortgå.

Uppdatering. Åsa Linderborg sparkar rumpa:
Ingen kan längre avfärda familjernas oro med den rasistiska förförståelsen, att det vet man väl, att araber är lögnare.

Avslöjandet i söndags blev breaking news i flera stora internationella medier – CNN, BBC, New York Times, Guardian etcetera – men inte i Sverige.

Det här ändrar ingenting, bloggar Svenska Dagbladets ledarredaktion irriterat. Det är säkert riktigt. Det här ändrar ingenting för dem som hela hösten deltagit i den skamlösa kampanj mot Aftonbladet där ingen lögn eller anklagelse varit för liten eller stor för att stoppas av ett publicistiskt samvete.
Läs hela!

22 kommentarer:

Anonym sa...

Hur länge ska den israeliska våldtäkten mot palestinier fortsätta?
Man blir bestört och känner sig maktlös när den här nyheten knappt (erkännande av organstöld)nämns.

Vad som behövs är krafttag där alla slutar bistå till denna slakt genom att inte handla israeliska produkter.

Kerstin sa...

Hade alltså inte helt fel här:
http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=1341#comments

Mangan sa...

Jäpp, men det här är den typen av nyheter som bara utlöser titta-åt-andra-hålletreflexer hos svenska liberaler. BBC (som till skillnad från DN känner igen en tung nyhet när de möter den) plockar också upp detta erkännande, likosm givervis al-Jazira, men det kommer nog ändå inte att få tiondelen av det genomslag i Sverige som Boströms artikel och bråket kring den fick.
Om tre månader, hela nästa år, kommer vi att få höra muffare och liberala bloggare säga "vadå? det där 'erkännandet' var väl bara Hamas-propaganda?"

Micke sa...

Avslöjandet är inte en bekräftelse på att den israeliska regeringen med hjälp av sin militär bedrivit organsierad organhandel grundad på användandet av mördade palestiniers kroppar vilket var den outtalade anklagelsen i Aftonbladet.

Den är en bekräftelse på att brott har begåtts av enskilda individer och att dessa brott inte riktats mot specifika etniciteter samt att den israeliska regeringen valde att hellre kräva ursäkter av den svenska regeringen därför att en tidning ställt frågor om dessa brott (som dom med alla säkerhet kände till) för att vinna politiska poäng istället för att lägga korten på bordet.

Ali Esbati sa...

Det står, precis som Åsa Linderborg påpekar, inte i artikeln att palestinier mördats *för att* man ska ta deras organ. Det handlar om att palestinier inte ansågs vara förmögna att vittna om det brott som bevisligen begåtts.

Det är också uppenbart att det *inte* var irrelavant att ta upp fotografiet från 1992, när organskandalen i USA dök upp. Det är ingen som hävdat att det är samma personer som snott och sålt organen. Men det har funnits en ljusskygg verksamhet och den har det varit viktig att belysa.

Mangan sa...

Donalds artikel var kanske inte ultimat researchad (vilket Åsa L också medgav under den stormiga debatten på publicistklubben), men det intressanta är ju också den totala mur av förnekande från topp till botten den möttes av, ett förnekande som gällde *alla* former av organstöld från palestinier, och den ursinniga israeliska reaktionen. Jämför med hur mycket okritiska skriverier som trattats ner när det gäller till exempel al-Qaida, Rosengård eller Saddams massförstörelsevapen!

Hjalmar sa...

Artikeln var snarare inte tillräckligt tydlig, researchen var det nog inget fel på. Nu verkar ju svenska liberaler inte vara kapabla att läsa innantill, vilket väl är förutsättningen för deras anti-antisemitismhets mot den svenska vänstern, så det kanske spelat mindre roll i vilket fall. Att det finns och funnits problem kring organhanteringen i Israel aktualiserades genom organsskandalen i New Jersey. Det gjorde det till ett lämpligt tillfälle att resa en fråga som nu ser ut att kunna få vissa återverkningar. Man kan inte avfärda en "hudbank" tillhörig IDF som ett verk av "enskilda individer". Det handlar om en institutionaliserad kultur av förakt och bristande respekt för ett människovärde man säger sig representera (som "världens mest moraliska armé"). Och det viktiga är att det kan fungera som en fond för att bättre förstå palestinska myter om "judar" och den israeliska arméns och statens aktiviteter. Kanske kan man också, i det långa loppet, hjälpa till med att avmystifiera konflikten och bekämpa arabisk antisemitism genom att faktiska grunder för fördomar utreds och kommer i daga. Det har sagts (bl.a. på den här bloggen) förut och det förtjänar att sägas igen: ockupationen brutaliserar inte bara IDF utan hela det israeliska samhället. Ockupationen är ett problem för den demokratiska staten Israel själv, och den måste upphöra.

Micke sa...

Man kan inte avfärda en "hudbank" tillhörig IDF som ett verk av "enskilda individer".


Jo om IDF inte har sanktion uppifrån för att upprätthålla en sådan så är det bokstavligen ett verk av enskilda individer.


Dock har Åsa Lindeborg redan fastslagit sanningen i ett citat från den artikel som Ali länkar till och detta citat får tydligen inte postas här av nån outgrundlig anledning.


Kanske borde vi även gjort än tydligare att israeliska armén inte skjuter palestinier i syfte att stjäla organ, de tar organ när de dödat av andra skäl


Hon lär få lika stora problem med den formuleringen som när hon genom usla formlueringar om ett folks rätt till självförsvar skapade en skitstorm av frågor från tokhögern om varför hon stödde självmordsattacker som drabbade barn.


I sin formulering ovan slår hon utan att verifiera det att Israels arme har ett sanktionerat uppdrag att stjäla likdelar.
Det vore bra om hon kunde stryka det.

Artikeln i Aftonbladet som hon gör det inte.

Den berättar att en läkare tagit organ från döda av olika etniciteter och att denne även ställts inför rätta för detta.

Den styrker inte att den israeliska armen har i uppdrag att vara likplundrare.

Anonym sa...

Micke, nyktra till innan du skriver. Åsa Linderborg har inte stött självmordsattacker som drabbar barn. Annars är det givetvis sant att likplundringen bara är en bieffekt av de dödspatruller som Israel skickat ut för att döda barn som protesterat mot ockupationen.

Anonym sa...

god jul

Micke sa...

Micke, nyktra till innan du skriver. Åsa Linderborg har inte stött självmordsattacker som drabbar barn.


Jag skrev att henne usla och otydliga formuleringar i en artikel där hon bl.a pratade om ett folks rätt till självförsvar gjorde det möjligt för vulgärhögern att påstå att hon propagerat för och oreserverat försvarat självmordsattacker som drabbar civila.

Varför ska man bjuda dom på det?

Det är viktigt att vara tydlig.


Annars är det givetvis sant att likplundringen bara är en bieffekt av de dödspatruller som Israel skickat ut för att döda barn som protesterat mot ockupationen.

Det är en bieffekt av att det kommit in lik på en bårhus där det arbetat en militärläkare som tyckte sig ha nytta av att plocka likdelar från både palestinier, judiska soldater och gästarbetare.

Anonym sa...

Det är ta mig fan skitäckligt att se dessa jävla monster till folkmordsförespråkare försöka rentvå vad än rasstaten tar sig för, även organstölder.

israel är INTE synonymt med judendom, judar är INTE mer värda än andra etniciteter och även judar begår brott t.o.m de mest onämnbara, börja med att förstå detta så kan vi diskutera som folk sedan.

Anonym sa...

Micke, såhär står det på allas våran älskade wiki angående organstölder.

"Doktor Arnt Jakobsen, Norges främste expert på organtransplantationer, stämplar historien som en nyhetsanka. Han förklarar att organtransplantationer är komplicerade och involverar upp till ett femtiotal personer, vilket gör det mycket svårt att dölja."

Om de nu alltså har skett kan det inte endast vara ett fåtal enskilda individer som gjort detta.

Micke sa...

Du menar att den israeliska staten har ålagt militären att ägna sig åt likplundring mot betalning och att den sen har åtalat likplundraren för att denne följt order?

Eller hur menar du?

Bengt sa...

Micke, det har inte varit en "militärläkare". Det har varit chefen för det rättsmedicinska institutet som organiserat alla sina anställda för att delta i organstölderna. Det har varit rättspraxis att stjäla organ.

Anonym ovan saknar läskunnighet. Faktum är att chefsläkaren själv har erkänt stöld av horhinnor, hud, ben och hjärtklaffar. Han har också haft ett helt institut bakom sig som hjälp. Vad tokiga norrmän sedan spekulerar i okunskap om fallet är irrelevant.

Läkaren och hans underordnade har självklart inte ställts inför rätta för hur palestiniernas kroppar behandlats.

Micke sa...

Micke, det har inte varit en "militärläkare". Det har varit chefen för det rättsmedicinska institutet som organiserat alla sina anställda för att delta i organstölderna. Det har varit rättspraxis att stjäla organ.

Nej det har inte varit rättspraxis.

Att begå brott kan aldrig vara rättspraxis.

Det faller på sin egen orimlighet.

Det finns tvärtemot vad Lindeborgs formulering antyder inga order från den israeliska staten till den israeliska militären att stjäla organ vare sig från från döda palestinier eller från någon annan.

DÄREMOT förklarar dom brott som begåtts av individer VARIFRÅN uppgifterna i Aftonbladets första artikel har sitt ursprung.

Lika förbannat ska dessa fakta som framkommit förvridas på ett sätt som antyder att den israeliska staten beordrat likplundring.

Vad är nyttan med det om det inte är sant?

Bengt sa...

Jo, Micke, det har varit rättspraxis. Det har heller inte dömts någon för det eftersom det inte betraktats som brott att stjäla organ från palestinier. Överlag fanns inga lagar som täckte detta på 90-talet vilket chefsläkaren själv gjort mycket tydligt. Hur lite du själv än läst på.

Du faller på din egen orimlighet. Chefen för det israeliska rättsmedicinska institutet, den högste ansvarige för hur obduktioner ska gå till, ger order till sina underlydanden om att organ ska plundras. Hornhinnor, hud, ben, hjärtklaffar. Och de underlydande följer order. Ingen döms för vad som skett på 90-talet. Det är alltså rättspraxis.

Som SVT skriver:

"Israeliska hälsodepartementet säger till israeliska TV 2 att organanvändningen skedde med tillstånd, men att "riktlinjerna inte var tydliga vid den tiden"."

http://svt.se/2.22584/1.1822567/organstold_har_forekommit_i_israel

Och från DN:

"Den tidigare medicinske chefen Aryeh Eldad hävdar dock att allt har gått lagligt till."

http://www.dn.se/nyheter/varlden/organ-stals-fran-patienter-1.1017885

Micke sa...

Överlag fanns inga lagar som täckte detta på 90-talet vilket chefsläkaren själv gjort mycket tydligt.


Det är bra att du äntligen förstått detta och att det därmed inte är den israeliska staten som arrrangerat likplundring specifikt riktad mot palestinier.

Bengt sa...

Micke, det är bra att du äntligen förstått att var lagligt av chefen för israels rättsmedicinska institut att agera på detta sätt. Att han som statens högste tjänsteman fattat beslut om detta på ett lagligt sätt. Att statens högste tjänsteman arrangerade likplundring och hade alla underlydande under sig som arbeta på detta på ett fullständigt godkänt sätt.

Micke sa...

Så du hemfaller trots dom nya uppgifterna åt att hävda att den judiska staten ålagt sin militär att slakta palestinier för att kunna stjäla deras hornhinnor som en del i rassatatens kamp att utvidga sitt område?

Bengt sa...

Så du hemfaller trots de nya uppgifterna att bara svamla om saker som inte skrivits någonstans?

Anonym sa...

Sjukt bra debatten mellan Micke och Bengt.