måndag, december 21, 2009

Hossein Ali Montazeri 1922-2009

Idag begravdes storayatollah Montazeri i Qom. Under begravningen förekom protester mot Ahmadinejads regering. Inte överraskande, med tanke på att Montazeri så tydligt fördömt övergreppen efter valet och ställt sig på Mousavi-falangens sida.

På Tehran Bureau har Muhammad Sahimi bidragit med en mycket fin och intressant levnadsteckning. Läs den! Här framträder bilden av en kämpande islamistisk skriftlärd som satt i fängelse och torterades under Shahen, som spelade en viktig roll i och efter revolutionen 1979, och som föll i onåd hos Khomeini – som alla hade räknat med att han skulle efterträda – inte minst för att han hårt kritiserade massavrättningarna i iranska fängelser 1988. Montazeri var en av dem som hårdast drev på för en religiöst baserad konstitution för Iran. Han blev faktiskt modererad av folk som Rafsanjani och Khomeini när det begav sig. Men han tog också sina etisk-religiösa principer på stort allvar. Det försatte honom i en svår position i den islamiska republiken Iran.

PS. Montazeri omnämnd på bloggen tidigare här.

UPPDATERING. Tehran Bureau: "Iran after Montazeri - a legacy that will haunt the regime"

4 kommentarer:

mohammed ali sa...

For å kalle noen islamofob trenger du ikke nødvendigvis innsikt, men viljen til å påberope deg denne krenketheten, andres krenkethet, som gis videre som en trussel.


Islamofobisnakket funger som en svak avglans av de fatwaer som dreper folk.
Islamofobianklagene er som en slags mykfatwa som i norsk sammenheng resirkuleres i en mildere og tabloid innpakning. Du dør ikke av det, men noen har pekt deg ut.

hassan sa...

hmm,
har du nån källa angående detta..


www.fotbollnytt.blogspot.com

Anonym sa...

lägg ner för guds skull. du har ingen trovärdighet när det gäller iran. keep yourself busy with taxes and social security in norway.

Tudeh

Anonym sa...

Håller med Tudeh/Tudor & Co:

En man som kallar sig socialist men lierar sig med rojalistiska fascister i exil i fallet Iran, är inte trovärdig. Dessutom vill Ali se ett "regimskifte" i Iran mot ett "demokratiskt" gudlöst sådant av anglo-amerikanskt snitt, godkänt av IMF, men kan inte förklara hur detta skall genomföras "under demokratiska former" mot majoriteten Iraniers vilja (det kan USA/israel däremot utan omsvep eller etniska betänkligheter).

Nej, Ali är som bäst på det han är bäst på, ekonomi, allt som rör Persiska frågor bör han lämna därhän tills och om han nu någonsin skulle kunna distansera sig till en nykter uppfattning i frågan.