Regeringen vill inte förlänga satsningen på ökat valdeltagande i storstädernas förortsområden, rapporterar Sydsvenskan. Förra valet fick exempelvis Malmö kommun 750.000 kronor, varav en del öronmärkta för invandrarföreningar som bidrog med information på olika språk. I sexton av de 20 valdistrikt som ingick i pilotprojektet ökade tydligen valdeltagandet.
Det är förstås alltid svårt att utvärdera den här typen av projekt mot ett hypotetiskt icke-alternativ, och det kan vara många faktorer inblandade. Men kanske är ändå det enklaste skälet att förstå regeringens olust inför den här typen av projekt, att kolla på valresultat i områden med lågt respektive högt valdeltagande. De följer ett välbekant mönster.
I Fosie 1 var till exempel valdeltagandet 63,8% Här röstade drygt 75% rödgrönt, medan runt 15% röstade på alliansen.
I Västra Skrävlinge 10 röstade 88% rödgrönt (82,3% Socialdemokraterna). Runt 11% Alliansen. Valdeltagandet var bara 51,4%.
Det kan kontrasteras mot exempelvis Vellinge, där valdeltagandet var hela 89,5%. Här röstade 75,1% på Alliansen i riksdagsvalet (55,9% moderaterna), under 20% på de rödgröna partierna.
Det finns naturligtvis en påfallande risk för att kreti och pleti i de förstnämnda valdistrikten skulle gå och rösta otacksamt sossigt om trösklarna för att nå vallokalen på valdagen sänktes.
söndag, december 06, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Enda lösningen är enmansvalkretsar. Då försvinner både VP, KD, SD garanterat ur den svenska riksdagen, det vore en befrielse. Sörjd och saknad av ingen.
Enstaka mandat går säkert att hitta i Norrland, Vellinge o Jönköping. But who gives a shit.
Det är dags att småpartierna marginaliseras, de bidrar trots allt inte med något.
sjukt! klart skattepengar ska användas till att sopa bort borgarpacket.
"småpartierna marginaliseras" - Knappast. De som löper störst risk med detta är just de borgerliga - KD, C och Fp.
Men, men. De flesta borgare lever fortfarande i föreställningen att C och Fp är stora partier och att MP är ett litet parti.
Demokratifrämjande åtgärder är inget att ha. Det har Alliansen med Moderaterna i spetsen insett. Partistärkande åtgärder såsom sänkta skatter till medlemmar i Svenskt Näringsliv ger bättre utdelning då de kan ge större anonyma bidrag till Moderaterna och dessutom utan egen uppoffring. Det är den hurtbulligt marschrytmiserade melodin för dagen.
Lågt valdeltagande är inget problem i sig och definitivt inget regeringen ska bränna skattepengar på att kampanja mot. Problemet bakom lågt valdeltagande är att partierna är så ointressanta att folk skiter dem. Det är något som bör synliggöras och inte sopas under mattan.
Skicka en kommentar