söndag, december 13, 2009

"Sjukförsäkringssystemet har gått 70 miljarder plus på sex år"

Idag måste alla läsa Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren:
Just nu debatteras sjukförsäkringssystemet intensivt. Men vad som knappt framgår i debatten är att systemet efter år 2002 gått med kraftiga överskott varje år, förutom 2009. Sedan 2003 har 694 miljarder kronor betalats in genom sjukförsäkringsavgifterna, som är en del av arbetsgivaravgifterna. Under samma period har enbart 626 miljarder kronor betalats ut, i form av sjukförsäkringsersättning och förtidspension/sjuk- och aktivitetsersättning. Inbetalningarna har alltså överstigit utbetalningarna med runt 70 miljarder kronor.
Ehrenberg och Ljunggren förklarar hur regeringen nu raserar socialförsäkringssystemens fundament - att de ska vara just försäkringssystem och inte "bidragssystem". Och att den gör det genom en fundamentalt förljugen berättelse om hur misstro, "överutnyttjande" och "arbetslinje".

Det här gänget måste bara bort. Men läs alltså artikeln först.

8 kommentarer:

Hugo sa...

Ja, inte så konstigt, vägrade stå i kön och opererade mig själv på egen bekostnad. Klart de sparar pengar när systemet är ruttet.
Har en bekant som väntat över 2 år på ingrepp. De hoppas väl han dör så de slipper operation och kostnad.

Planekonomins köer är oändliga. Åtminstone borde man erbjuda gratis begravning för de som aldrig hann fram i kön. Det vore i vart fall anständigt.

Hjalmar sa...

Hugo: Men de två dimensionerna hänger ju inte alls ihop. Tänk efter lite nu.

Wonder Warthog sa...

Med förlov sagt så är "tänka" och "Hugo" ytterligare två dimensioner som inte hänger ihop...

Simsalablunder sa...

"opererade mig själv på egen bekostnad."

Det är sviterna av den självoperationen som leder till ändlösa Hugoistiska inlägg.

Igelkotten Sonic sa...

Ja, Hugo har haft det svårt i planekonomins Nordkorea. Där har han fått operera sig själv. Men eftersom vi vet att han bara simulerat, inga människor är sjuka på riktigt, så var det säkerligen rätt åt honom.

Hugos vän ska självklart inte opereras. Här är det arbetslinjen som gäller. Ta bort pengarna för honom istället!

Anonym sa...

Johan E. hmm den killen brukade säga att budgetunderskottet under Göran Perssons tid bara va uppdiktat och en ursäkt att göra det sämre för vanligt folk.

minns du Ali? tröttnar du inte pa att upprepa gamla diffusa och intetsägande slogans?

Anonym sa...

Johan E har väl sagt att talet om statsskulden är nys. Staten har nämligen tillgångar som är större än skulderna. Det tror jag är sant. Själv hoppas jag att man ska börja dela ut dessa tillgångar till folket istället för att hålla på dem själv!

Jag satt en kväll hemma och räknade ut att om norska staten delade ut alla pengar man nu buntat in i "pensionsfonder" så skulle varje norrman vara miljonär. Dela ut pengarna för fan, tycker jag. Varför ska staten vara så jävla snål och missunsam för!

Lasse sa...

"Johan E. hmm den killen brukade säga att budgetunderskottet under Göran Perssons tid bara va uppdiktat och en ursäkt att göra det sämre för vanligt folk."

Det intressanta var att det inte var någon som sa att han hade fel...undrar varför?