måndag, januari 18, 2010

Omöjligt att förstå?

Johanne Hildebrandt om sexuella trakasserier i kulturvärlden. Mina fetmarkeringar:
Där hankar sig de flesta fram på projektanställningar och är därför rädda för att anses som besvärliga. Ingen vågade säga något om det som alla vet finns där: våld, sextrakasserier, alkoholproblem. […] Däremot förstår jag inte varför man inte säger ifrån. I den övriga världen ber man snuskgubbar fara åt helvete.
Svårt det där med slutsatser.

43 kommentarer:

Anonym sa...

Anställningsförhållandena inom kulturvärlden och akademin är helt sjuka. Varför accepterar man att folk långt upp i åren med massor av erfarenhet får t ex stipendier (som inte är pensionsgrundande, och har massor av andra nackdelar). Det skulle man aldrig acceptera på andra arbetsplatser. Det borde göras ordentliga reformer på dessa områden så att alla får värdiga anställningsvillkor.

Obs jag är inte vänster men är för en grundläggande trygghet på arbetsmarknaden inom ALLA yrken, inte bara inom industrin och vården och dylikt.

Faktiskt tycker jag att de som försvarar löntagarnas rättigheter inte är konsekventa här. Det verkar ofta som att det är viktigare att försvara arbetsrätten inom säg industrin än i kultursektorn.

Simsalablunder sa...

"Det verkar ofta som att det är viktigare att försvara arbetsrätten inom säg industrin än i kultursektorn."

Jag känner inte till ett enda fackförbund inom kultursektorn som inte jobbar för bättre trygghetsvillkor för kulturarbetare. Men som de små förbund de är har de givetvis mycket mindre makt än andra stora förbund inom andra sektorer.
Somliga kulturarbetare väljer att vara med i Akademikerförbundet pga billigare a-kassa. Ett förståeligt val men man kan inte räkna med att Akademikerförbundet skall vara väl insatta i ens kulturområde och driva specifika frågor med samma emfas som något av kulturförbunden.

Ban sa...

Kommentera Chiles presidentval :D

Anonym sa...

Jag känner inte till ett enda fackförbund inom kultursektorn som inte jobbar för bättre trygghetsvillkor för kulturarbetare.

Teaterförbundet gör inte ett dyft för sina medlemmar som jobbar inom främst film och TV. Så länge som jag var medlem i TF (mer än 10 år) så hade man inte ens ett avtal med SVT, en av de största arbetsgivarna i branschen.

Men slår sig gärna för bröstet om någon nedläggningshotad dockteater med tre anställda i Övermöcklaryd, men gör absolut nada för de tusentals film- och TV-människor som år ut och år in jobbar övertid obetalt, utan OB osv.

En fråga de dock drev med emfas var att förhandla bort min rätt till royalties och reprisersättningar. Det var alltså mitt eget fackförbund som gjorde detta!

Så aldrig Teaterförbundet igen. De kan få behålla sina rödvinskvällar för sig själva.

Simsalablunder sa...

Låter som en högerdräng som vill få ur sig lite osakligt gnäll.
Men visst, kör på bah!
Att man inte hade ett avtal med motparten kan ju bero på att motparten inte är villig att förhandla eller att deras villkor är för usla. Då blir det inget avtal och är således inte fackets fel. Fackförbund vill ju givetvis skriva så bra avtal som möjligt för sina medlemmar. Lyckas inte alltid men inget snack om att intentionen är den.
Under mer än 10 år som medlem i TF får man förmoda att 4:06 Anonymsson engagerade sig aktivt för att driva och belysa sina hjärtefrågor, de om film och TV. För det var väl inte så 4:06 Anonymsson bara satt på arslet och förväntade sig att andra medlemmar skulle göra det, speciellt då 4:06 Anonymsson tyckte att de andra var så värdelösa på det. Eller är det bara så simpelt att 4:06 Anonymsson inte förstått att fackförbund är en förening som och drivs av medlemmarna och att bristande engagemang kommer att återspegla sig i föreningens verksamhet?
Tror heller inte ett ögonblick på att TF "drev med emfas" linjen att förhandla bort royalties och reprisersättningar. Däremot gjorde nog arbetsgivarsidan det om nu förhandling ledde till det. Är man ett litet förbund med dönickar till medlemmar blir det lätt för motparten att få igenom sina villkor.

Anonym sa...

Du kan släppa tjafset om "högerdräng". Jag har röstat på Vänsterpartiet sedan jag fick rösträtt. Så du kan knappast avfärda mig som höger.

Om du hade varit medlem själv i teaterförbundet så hade du vetat om att de inte bryr sig ett smack om medlemmarna som jobbar med film och TV. Det går inte att helt och hållet skylla på arbetsgivarsidan. I fallet med SVT har de avtal med andra fackförbund, men inte med TF.

Kom tillbaka när du själv har varit medlem i ett fackförbund som bryr sig mer om sina rödvinskvällar än att kämpa för dess medlemmars rättigheter. Tror du inte att vi har försökt få TF att arbeta mer för film och TV? Intresset från förbundets sida har varit noll, kan jag meddela. Men det är väl enklare att köra på i gamla hjulspår om att det endast är arbetsgivarsidans eller de enskilda medlemmarnas fel.

Det är för övrigt intressant hur du lägger över allt ansvar på medlemmen, dvs. den enskilda individen (eller "dönickarna" som du så vidsynt kallar dem). Det låter snarare som att du är liberal. Vem är det som är "högerdräng" egentligen?

Anonym sa...

"Jag känner inte till ett enda fackförbund inom kultursektorn som inte jobbar för bättre trygghetsvillkor för kulturarbetare."

Jag pratar inte om kulturarbetarnas egna fackförbund utan om politiska partier, debattörer m fl som utger sig för att försvara alla löntagares rättigheter.

Överhuvudtaget så finns det i samhället en radikalt olika syn på vad som är acceptabelt för en industriarbetare och för en akademiker/kulturarbetare. Industriarbetare behandlas lite som barn som måste tas om hand, medan akademiker/kulturarbetare förväntas klara sig själva.

T ex: ta stämpelklockan. Den accepteras inom stora delar av industrin (gjorde det i alla fall när jag jobbade där). Något liknande skulle aldrig accepteras inom "de fria yrkena" där folk kräver att få vara just fria. De förväntas kunna ta eget ansvar, något man inte förväntar sig av industriarbetarna.

Omvänt så får industriarbetarna klart större trygghet än man får inom de fria yrkena.

I båda fallen handlar det om att industriarbetarna ses som barn som måste tuktas men också ges trygghet, medan man inom de fria yrkena ges större frihet men också mindre trygghet.

Detta är något inte minst socialdemokraterna i tysthet spelar med i, eftersom man aldrig gjort något seriöst försök att bryta upp detta system, trots långvarigt maktinnehav. Det bygger på en människosyn som inte känns direkt fräsch. Jag tycker alla borde behandlas lika - både vad gäller trygghet och frihet.

/Anonym nr 1

Simsalablunder sa...

Det spelar ju ingen roll om du så skulle ha röstat vänster i 100 år då du gnäller slentrianmässigt likt en högerdräng. Upprepning av tidigare innehållslösa gnäll förändrar inte den bilden ett dugg.

"Det går inte att helt och hållet skylla på arbetsgivarsidan. I fallet med SVT har de avtal med andra fackförbund, men inte med TF."

Det spelar ingen som helst roll att SVT har avtal med andra. Det är med TF SVT skall komma överens. Olika förbund har olika krav, vissa krav är lättare att komma överens om än andra.

"Kom tillbaka när du själv har varit medlem i ett fackförbund som bryr sig mer om sina rödvinskvällar än att kämpa för dess medlemmars rättigheter."

Näe, jag kommer nu. Inte en chans att TF bryr sig mer om rödvinskvällar än om sina medlemmar. Det är hittepå vanligt hos storgnällare. De finns i alla fackförbund och knyter näven i byxfickan och anser sig vara tusenfalt bättre förhandlare än deras förtroendevalda, det så länge som ingen synar deras förhandlingskunskaper.


"Tror du inte att vi har försökt få TF att arbeta mer för film och TV? Intresset från förbundets sida har varit noll, kan jag meddela."

Du hade mer än 10 år på dig att jobba aktivt inom facket. Så hur jobbade du då? Och alla andra tusentals film och TV arbetare, vad gjorde de? Om dessa tusentals arbetare var så missnöjda med de fackliga representanterna borde de ju röstat bort dem på representantskapsmöten.


"Men det är väl enklare att köra på i gamla hjulspår om att det endast är arbetsgivarsidans eller de enskilda medlemmarnas fel."

Så du menar att arbetsgivaren ger så goda villkor att den rödvinspimplande TF-förhandlaren måste säga nej till alla goda villkor. Jösses vad patetiskt.

"Det är för övrigt intressant hur du lägger över allt ansvar på medlemmen"

I demokratiska föreningar som fackförbund tillhör är det upp till medlemmarna att se till att få fram så bra representanter som möjligt. Är man missnöjd med representanten kan man jobba för att rösta bort de som man inte uppfyller ens krav. Men man måste också vara beredd att acceptera att andra medlemmar kanske tycker annorlunda. Utnyttjar man inte sin rätt att påverka facket får man finna sig i det som sker. Alternativ kan man knyta näven i byxfickan och gnälla om hur kasst facket är på en blogg. Sistnämnda är en särdeles usel lösning men den gnuggar förmodligen ryggmärgen på ett skönt sätt.


"Vem är det som är "högerdräng" egentligen?"

Att döma av det fortsatta gnället passar Anonymsson fortfarande bra in i högerdrängsmallen.

Simsalablunder sa...

"Omvänt så får industriarbetarna klart större trygghet än man får inom de fria yrkena."

De har mycket starkare fackförbund. Det spelar roll.


"Det bygger på en människosyn som inte känns direkt fräsch. Jag tycker alla borde behandlas lika - både vad gäller trygghet och frihet."

Och som "Obs jag är inte vänster" förmodar jag att du då tycker att Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna har gjort sig kända för att jobba för att behandla alla lika - både vad gäller trygghet och frihet och därmed påvisat sin fräscha människosyn?

Anonym sa...

Simsalablunder är sådär symptomatiskt sekteristisk som bara AFA-tomtarna kan vara. Alla som inte tycker som han är inte "riktig" vänster, utan "högerdrängar".

Det är trist när just vänstern ska vara så inskränkt. Ibland undrar jag inte om högern har rätt i det.

Ronald sa...

Väl talat Simsalablunder! Jag har inget övrigt att tillägga förutom att det är fullt möjligt att vara med i ett av kulturarbetarförbunden och i exempelvis Akademikernas A-kassa de måste inte hänga ihop.

Om Anonym fortfarande är medlem i Teaterförbundet så är jag nyfiken på vad du gjort för att få Teaterförbundet att göra mer för Film och TV och när detta inte följts upp?

Ett fackförbund består av medlemmar, det är medlemmarna som ÄR fackförbundet. Vilka är dessa "dom" du talar om?

Anonym sa...

Går man inte med i ett fackförbund för att det kollektivt ska föra ens talan? Vad är poängen med att vara med i facket om allting ändå bara tas ned på individnivå av bokstavsvänstern? Då kan man lika gärna skrota facket och förhandla individuellt med arbetsgivaren, om fackförbundet ändå inte är intresserad av att föra ens talan.

Vänstern säger emot sig självt.

Simsalablunder sa...

"Alla som inte tycker som han är inte "riktig" vänster, utan "högerdrängar"."

Näe, du gnäller och tjatar dessutom om gnället likt en högerdräng. Det är vad jag tycker. Du kan mycket väl vara vänster för det. Men osakligt gnäll är det likafullt.


"Vad är poängen med att vara med i facket om allting ändå bara tas ned på individnivå av bokstavsvänstern?"

Du har alltså inte förstått att det är en förening som består av medlemmar och deras grad av aktivitet är avgörande för föreningens framgång.

"Vänstern säger emot sig självt."

Näe, du vill köpa en tjänst som om den vore producerad av vilket företag som helst men fackförbund är inte företag utan föreningar drivna av medlemmarna.

Anonym sa...

"Och som "Obs jag är inte vänster" förmodar jag att du då tycker att Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna har gjort sig kända för att jobba för att behandla alla lika - både vad gäller trygghet och frihet och därmed påvisat sin fräscha människosyn?"

När har jag sagt det? Regel 1A för argumentation är att inte läsa in saker i andras inlägg som de inte sagt. Att Alliansen har brister gör väl det förresten inte mer rätt att (s) behandlar industriarbetare och kulturarbetare olika?

Hela den här uppfattningen att alla debattörer ses som medlemmar i ett av två "lag" förstör alla möjligheter till rationell argumentation.

Anonym sa...

Är det osakligt gnäll om ett fackförbund skiter i sina medlemmars åsikter?? Någon måtta får det väl ändå vara din sekteristiska inskränkthet?

Jag kan bara konstatera om att du inte har en aning om hur situationen faktiskt har sett ut, utan nöjer dig med att komma med teoretiska förklaringar om hur det borde fungera.

Ungefär lika mycket insikt som en liberal som inte vill kritisera marknadsekonomins reella effekter med hänvisning till hur marknadsliberala teorier menar hur det borde stå till.

Och med ditt tjat om att ansvaret för att ett fackförbund agerar eller inte vilar på individen så kan jag bara tvingas konstatera: Du är liberal. Eller högerdräng. Välj själv.

Om ett fackförbund inte är mer än summan av sina medlemmar så finns det ingen mening att vara med i en sådan trög koloss. Då kan jag lika gärna förhandla mer effektivt själv med arbetsgivaren. Är det den effekten som dagens vänster är ute efter?

Simsalablunder sa...

"När har jag sagt det?"

Om du är Anonym 11:11 fm så sa du "Obs jag är inte vänster". Inte helt orimlig att då ställa frågan som jag gjorde. Går du dessutom på och skriver:
"Detta är något inte minst socialdemokraterna i tysthet spelar med i, eftersom man aldrig gjort något seriöst försök att bryta upp detta system, trots långvarigt maktinnehav. Det bygger på en människosyn som inte känns direkt fräsch". Då är det av intresse att höra om din syn på regeringspartierna i samma fråga. De sitter ju dessutom på makten idag.

Simsalablunder sa...

"Är det osakligt gnäll om ett fackförbund skiter i sina medlemmars åsikter?? "

Du påstår en massa men inte ett dyft presenteras som grund för dina påståenden. Så länge det är så är det grundlöst. Osakligt i kvadrat blir det med dravel som:
1. "Men slår sig gärna för bröstet om någon nedläggningshotad dockteater med tre anställda i Övermöcklaryd,"

2. "En fråga de dock drev med emfas var att förhandla bort min rätt till royalties och reprisersättningar."

3. "ett fackförbund som bryr sig mer om sina rödvinskvällar än att kämpa för dess medlemmars rättigheter."

"Om ett fackförbund inte är mer än summan av sina medlemmar så finns det ingen mening att vara med i en sådan trög koloss."

Antingen läser du illa eller utelämnar med flit för att få behålla känslorusets gnugg mot ryggmärgen.
Jag skrev att facket är en förening som består av medlemmar och medlemmarnas grad av aktivitet är avgörande för föreningens framgång. Det är en realitet.

"Då kan jag lika gärna förhandla mer effektivt själv med arbetsgivaren."

Den möjligheten finns och är precis vad högern vill. Lycka till.

Anonym sa...

Du påstår en massa men inte ett dyft presenteras som grund för dina påståenden förutom teoretiska resonemang om hur facket borde agera.

Du och högern tycks vilja samma sak.

Och återigen, du har ingen aning om hur det är att vara medlem i TF. Det är skillnaden mellan dig och mig.

Anonym sa...

Simsalablunder vill göra precis som högern. Lägga allt ansvar på den ensklida individen. Skillnades är att Simsalablunder vill att man ska betala en månatlig avgift för en intresseorganisation som inte kunde bry sig mindre om dess medlemmar.

Svindlande affärer.

Simsalablunder sa...

"Du påstår en massa men inte ett dyft presenteras som grund för dina påståenden förutom teoretiska resonemang om hur facket borde agera."

Det du kallar teoretiska resonemang är ju realitet, således mer än intet dyft.

"Och återigen, du har ingen aning om hur det är att vara medlem i TF. Det är skillnaden mellan dig och mig."

Aning är det jag har, serru.

"Skillnades är att Simsalablunder vill att man ska betala en månatlig avgift för en intresseorganisation som inte kunde bry sig mindre om dess medlemmar."

Näe, jag vill att medlemmar i fackförbunden skall inse att de själva måste vara mer aktiva. Däremot, handlingar som att knyta näven i fickan och gnälla osakligt och hejdlöst kan man skippa. Det är enbart att vara en nyttig idiot och det vill ju ingen vara.

Ronald sa...

"Och återigen, du har ingen aning om hur det är att vara medlem i TF. Det är skillnaden mellan dig och mig."

Kan du sakligt och med fakta styrka dina påståenden så skall jag försöka bemöta dem. Du behöver inte göra det här om du inte vill, du är välkommen at maila mig i stället på: ronald.hallgren(at)teaterforbundet.se

Jag kan försäkra dig om att TF inte står bakom något av det som du talar om på de grunder du anger.

Anonym sa...

Ha! Du kan försöka "försäkra" mig om vad du vill. Ni "försäkrade" oss om att ni var till för medlemmarnas bästa när ni förhandlade bort rätten till royalties och reprisersättning. Ursäkten från er var att "man måste ge och ta i en förhandling". Så vad var det vi fick? OB? Övertidsersättning? Anställningstrygghet? Tillåt mig småle...

Nej tack. Efter att i tio års tid ha slängt ut medlemsavgift till ett förbund som inte kunde bry sig mindre om film- och TV-branschen (det ses ju inte som riktig kultur) så länge som jag var medlem, så har jag lovat att aldrig mer frivilligt ha kontakt med TF. Ni kan få ha era rödvinskvällar ifred. Jag har bytt till ett riktigt fackförbund istället.

Ronald sa...

Ja det är uppenbart att vi inte kommer någonvart i detta eller att du är intresserad av att på ett sakligt sätt bidra till förbättrade vilkor för kulturarbetare...

Men jag kommenterar rena faktafel:

"Ni "försäkrade" oss om att ni var till för medlemmarnas bästa när ni förhandlade bort rätten till royalties och reprisersättning."

Man har inte förhandlat bort royalties och reprisersättning på TV och Filmområdet.

"Ursäkten från er var att "man måste ge och ta i en förhandling".

Det är ingen ursäkt utan ett faktum, ett kollektivavtal är ett avtal mellan två parter där man försöker enas om regleringar.

"Så vad var det vi fick? OB? Övertidsersättning? Anställningstrygghet? Tillåt mig småle..."

Ja till exempel det fick ni.

Anonym sa...

Man har inte förhandlat bort royalties och reprisersättning på TV och Filmområdet.

Jaså? Det var intressant. I så fall är TF genom TROMB skyldiga mig tusentals kronor. Kan jag skicka dem en faktura och hänvisa till dig? Antingen så hittar du på, eller så ljög personen på TF som jag pratade med och skällde ut efter noter.

Låt mig fråga: om man är under 18 år när produkten spelas in, får men reprisersättning då?

Jag jobbade i branschen i tio år och har aldrig fått varken OB eller övertidsersättning, vid vare sig film- eller TV-inspelningar. Och där är det ingen skillnad mellan små fristående produktionsbolag eller de stora drakarna: ingen har betalat vare sig OB eller övertidsersättning. Och vad har TF gjort åt det (förutom att i i stort sett varje nummer av Akt beklaga sig över teaterns och dansens situation samtidigt som man blundar för de tusentals personer som arbetar med film och TV)? Inte ett dugg. Och anställningstrygghet? Verkligen? Får jag fråga hur länge du själv har jobbat i filmbranschen?

Så frågan är fortfarande: Vad fick vi egentligen i förhandlingarna där mina royalties och reprisersättningar förhandlades bort?

Det är smärtsamt uppenbart att förbundet inte har någon vidare koll på vad som händer utanför väggarna på Kaplansbacken.

Simsalablunder sa...

"Jag jobbade i branschen i tio år och har aldrig fått varken OB eller övertidsersättning,"

Då har du i 10 år blivit blåst av arbetsgivare och skyller det på facket. Nästa gång, låt facket titta på anställningskontrakten innan du accepterar det. Se till att det finns kollektivavtal. Kanske slipper du bli blåst då och kanske slipper vi höra osakligt gnäll.

Anonym sa...

Nästa gång, låt facket titta på anställningskontrakten innan du accepterar det.

Och det tror du inte vi har gjort? Vad har responsen från Kaplansbacken varit? Noll. Tänk dig gärna för innan du öppnar munnen om någonting du inte känner till. Nu gör du dig bara till åtlöje.

Är Simsalablunders åsikter representativ för vänstern som annars brukar tala vitt och brett om solidaritet? Inte den vänster jag bekänner mig till i alla fall.

Allt fokus från Simsalablunder ligger på individen. Det är ingen skillnad på Simsalablunder och liberaler.

Det luktar entrism.

Simsalablunder sa...

"Och det tror du inte vi har gjort? Vad har responsen från Kaplansbacken varit? Noll."

Det går ju inte att veta vad ni har presenterat. Du har ju hittills bara presenterat svepande anklagelser. Ronald längre upp i tråden erbjöd t.o.m. att du kunde maila honom om du sakligt och med fakta kunde STYRKA dina påståenden. Du har hittills inte det minsta STYRKT någon av dina anklagelser här i tråden, tvärtom bara fortsatt på samma svepande gapiga och gnälliga nivå. Så länge det är så kan endast allmänna tips ges.


" Är Simsalablunders åsikter representativ för vänstern som annars brukar tala vitt och brett om solidaritet? Inte den vänster jag bekänner mig till i alla fall.."

Att solidaritet skulle frikoppla individen från eget ansvar var nytt. Är det den vänster du bekänner dig till? Sitta-på-arslet-med-armarna-i-kors-och-gnälla-högljutt-på-fellow-medlemmars-tillkortakommanden-i-avtalsrörelser-vänstern kanske?

Du verkar dessutom vara en speciell typ av solidaritetmästare som insett att facket INTE är en förening som är beroende av dess medlemmars aktivitet, utan istället något mycket likt ett företag som säljer tjänster baserat på svepande icke styrkta anklagelser av just dig, som betalas via fakturor märkta medlemsavgift. När fakturan är betald skall allt fungera smärtfritt. Fungerar det inte smärtfritt visar man sin extraordinärt fina solidaritet genom att gnälla osakligt och högljutt samt framför icke styrkta anklagelser mot sina (i många fall) ideellt arbetande medlemskamrater inom facket.

"Det luktar entrism."

Då bör du gå och tvätta dig för odören kommer från den som sa't han va't.

Anonym sa...

Simsalablunder, du lägger lika mycket fokus på individen som en liberal. Högerdräng.

Fortsätt leva i din drömvärld där allting som facket gör är felfritt, och om någonting skulle gå snett så är det bara att skylla på den enskilde medlemmen.

För en som har varit i arbetslivet att gäng år och inte sitter med näsan i böcker om teorier hur det borde fungera, så vågar jag säga att många går med i facket just av den anledningen att slippa förhandla själv. På grund av tidsbrist (vissa måste faktiskt jobba, vilket kanske förvånar dig) eller andra orsaker (exempelvis solidaritet med yrkesgruppen, någonting som inte ryms in din individbaserade syn) överlåter man till facket att förhandla åt en kollektivt.

Dina argument får mig bara att vilja gå ur facket helt och hållet, trots att jag varit medlem sedan jag blev yrkesverksam. Om facket inte är någonting mer än summan av dess medlemmar, då finns det ingen som helst anledning att vara med. I din individualistiska syn på facket så finns det inga fördelar med att förhandla kollektivt: den kollektiva förhandlingen i din värld förutsätter att alla medlemmar är aktiva i förhandlingen. Det kokas helt och hållet ned till den enskilda individen. Men om det ska vara fallet så är det ju mycket mer effektivt att förhandla individuellt med arbetsgivaren.

Din liberala individbaserade syn är egentligen ett argument för att inte vara med i facket. Om mitt avtal med arbetsgivaren enbart beror mitt personliga engagemang i förhandlingsfrågan, då finns det ju ingen anledning för mig att känna solidaritet med de andra i samma bransch? Varför ska jag slänga ut medlemsavgift till en trög koloss som måsta ta hänsyn till tusentals individers önskemål och koka ned det till en blaskig soppa i förhandlingar med arbetsgivaren, när jag kan förhandla mycket mer effektivt med arbetsgivaren själv?

Det är inte så här jag vill se på facket, men med dina argument så är det slutsatsen jag tvingas dra.

Anonym sa...

Jag ska komma ihåg Simsalablunders och nyvänsterns syn på solidaritet nästa gång jag möter en undersköterska eller förskollärare med pissig lön och sämre villkor.

Enligt Simsalablunder och hans hejaklack får hon skylla sig själv för att hon inte var mer aktiv i facket. Det var ju ingen som tvingade henne att skriva under kontraktet så hon kan dra åt helvete med sitt osakliga gnäll.

Egentligen är alla som arbetar i underbetalda yrken (företrädelsevis kvinnor) gnälliga idioter som får skylla sig själva. Det är ju ingen som har tvingat dem att skriva under på pissiga villkor.

Är det så nyvänsterns syn på solidaritet ser ut? Det luktar nyliberalism.

Simsalablunder sa...

" i din drömvärld där allting som facket gör är felfritt,"

Nej, ingen drömvärld här. Facket eller deras representanter är inte felfria. Men tack vare att det är en demokratisk organisation är den möjlig att förändra genom att t.ex. få med sig andra medlemmar i sina hjärtefrågor. Det kräver dock engagemang på individnivå, något du har extremt svårt att förstå.


"Dina argument får mig bara att vilja gå ur facket helt och hållet"

Precisera gärna vilka argument som får dig att vilja det. Det blir tydligare då.


"Om facket inte är någonting mer än summan av dess medlemmar"

Andra gång du skriver det och nej, jag har aldrig skrivit det. Läser du inte det som skrivs?
Jag skrev att "facket är en förening som består av medlemmar och medlemmarnas grad av aktivitet är avgörande för föreningens framgång. Det är en realitet."


"den kollektiva förhandlingen i din värld förutsätter att alla medlemmar är aktiva i förhandlingen. "

Nej. Det är precis som nu, man röstar fram representanter. Duger inte de man har röstar man på fram andra. Man kan också engagera sig aktivt och själv försöka bli förtroendevald. Stämmer det att de som för ens talan är så extremt usla bör det inte vara en omöjlig uppgift att få med sig andra medlemmar att få bort dessa uslingar och ersätta dem med bättre.


"Om mitt avtal med arbetsgivaren enbart beror mitt personliga engagemang i förhandlingsfrågan, då finns det ju ingen anledning för mig att känna solidaritet med de andra i samma bransch?"

Obegripligt. Du har problem med läsförmågan och tolkar in saker som inte skrivs.


"Varför ska jag slänga ut medlemsavgift till en trög koloss som måsta ta hänsyn till tusentals individers önskemål och koka ned det till en blaskig soppa i förhandlingar med arbetsgivaren, när jag kan förhandla mycket mer effektivt med arbetsgivaren själv?"

Då var det konstaterat att du inte bryr dig om eller förstår att kompromisser är nödvändigt när man måste hantera många olika viljor.
F.ö. finns inget som hindrar att man själv förhandlar fram bättre villkor än det kollektivavtalet ger vid handen.

Och som en påminnelse, du har hittills inte det minsta STYRKT någon av dina anklagelser här i tråden. Ska du fortsätta med det i 10 år till?

Simsalablunder sa...

"Egentligen är alla som arbetar i underbetalda yrken (företrädelsevis kvinnor) gnälliga idioter som får skylla sig själva."

Näe. Nu anklagar du kvinnor för att gnälla fast det är du som gnäller. Osakligt är det också.

Anonym sa...

Du har inte STYRKT att du har en aning om att du vet hur det ser ut i film- och TV-branschen. Ska du fortsätta med det i tio år till?

Dina argument har absolut ingen vikt som helst då du inte har en blekaste aning om hur det ser ut i branschen. Det enda du kan presentera är teoretiska resonemang om en idealbild. På så sätt skiljer du dig inte det minsta från marknadsfundamentalister. Extremister är likadana till höger och vänster.

Och visst kom jag med ett konkret exempel som "ombudsmannen" kunde kolla upp. Men därifrån har det varit tyst. Jag drar mina egna slutsatser om varför.

Gå nu och skriv lite grann om indiviiiiden. Med lite tur kan du få jobb på Timbro eller svenskan. Kan Göran Skytte kan väl du?

Anonym sa...

Dessutom kan jag avslöja att det inte är någon hemlighet att det ser ut så här i branschen. Om facket inte vet att det ser ut så här så brister de i sin branschkunskap (snällt uttryckt) eller är gravt inkompetenta (inte lika snällt uttryckt).

Ska det behövas att ett par tusen medlemmar skriver det på näsan på facket, eller bör facket vara proaktivt med en omvärldsbevakning?

Antingen känner man till att situationen ser ut så här men väljer att sitta på arslet tills tillräckligt många email börjar ramla in på Kaplansbacken, eller så har man ingen aning om att det ser ut så här och då är branschkunskapen noll.

Nej vänta, förlåt Simsalatimbro. Allting är ju indiviiiidens fel! Facket är ju isolerat från omvärlden förutom vid representantskapsmöten. Om inte den samlade filmbranschen ger sig till känna vid de mötena, då kan ombudsmännen gott fortsätta med kaffe och punschrulle på kaplansbacken.

Anonym sa...

Det är en märklig syn på solidaritet som Simsalatimbro har. Arbetare som inte får vad de förtjänar är bara värda ett hånleende och "skyll dig själv". Det är inte den vänster jag har stött i decennier. Den vänster jag stödjer solidariserar med arbetarklassen generellt, oavsett om de är medlemmar i facket eller inte.

Inte som Simsalatimbros vänster, där de enda som förtjänar solidaritet endast är de som lydigt betalar medlemsavgiften till facket och går på varenda möte. Gör du inte det är du som arbetare inte vatten värd i Simsalatimbrovänsterns ögon.

Entrism.

Simsalablunder sa...

"Du har inte STYRKT att du har en aning om att du vet hur det ser ut i film- och TV-branschen."

Det är heller ingen anklagelse. Anklagelser bör man styrka, serru. Det gör inte du.


"Och visst kom jag med ett konkret exempel som "ombudsmannen" kunde kolla upp. Men därifrån har det varit tyst. Jag drar mina egna slutsatser om varför."

Är detta ditt konkreta exempel?
"om man är under 18 år när produkten spelas in, får men reprisersättning då?"
Och du förväntar dig förstås att han skulle fortsätta följa tråden efter detta ditt konstruktiva mästerverk:

"Ha! Du kan försöka "försäkra" mig om vad du vill. Ni "försäkrade" oss om att ni var till för medlemmarnas bästa när ni förhandlade bort rätten till royalties och reprisersättning. Ursäkten från er var att "man måste ge och ta i en förhandling". Så vad var det vi fick? OB? Övertidsersättning? Anställningstrygghet? Tillåt mig småle...
Nej tack. Efter att i tio års tid ha slängt ut medlemsavgift till ett förbund som inte kunde bry sig mindre om film- och TV-branschen (det ses ju inte som riktig kultur) så länge som jag var medlem, så har jag lovat att aldrig mer frivilligt ha kontakt med TF. Ni kan få ha era rödvinskvällar ifred. Jag har bytt till ett riktigt fackförbund istället."

Ja det var en lektion i "hur vara konstruktiv" från din sida.
Frågan kan du säker fortfarande få svar på trots att den är allmänt ställd. Men det lär bli svårt då du ju lovat att inte ta kontakt med TF.
Jag konstaterar vidare att du väljer att inte precisera vilka argument som får dig att vilja gå ut ur facket. Istället upprepar du tjatet om teoretiska resonemang kryddat än mer med osakligheter om fundamentalism och extremism. Det stärker bilden av att du är Mister Konstruktiv himself.


"Ska det behövas att ett par tusen medlemmar skriver det på näsan på facket, eller bör facket vara proaktivt med en omvärldsbevakning?"

Varför skulle det vara en så omöjlig tanke? Om ett par tusen medlemmar är så gravt missnöjda med hur facket sköter saker och ting så har de en riktigt god möjlighet att ändra på det. Men förmodligen är inte så många gravt missnöjda med TF som du försöker framhålla. För chansen att du vet vad 2000 TF:are tycker om TF:s arbete är inte stor såvida du inte sitter på en undersökning om det hela.


"Antingen känner man till att situationen ser ut så här men väljer att sitta på arslet tills tillräckligt många email börjar ramla in på Kaplansbacken, eller så har man ingen aning om att det ser ut så här och då är branschkunskapen noll. "

Klart de känner till branschen. De som förhandlar kommer från den, men det innebär inte per automation att man har tillräckligt med förhandlingsmuskler till allt som kommer upp. Men det spelar ju ingen roll att förklara det för dig. För den problematiken omfattar även kompromissen och den vill du ju inte veta av.


"Allting är ju indiviiiidens fel! Facket är ju isolerat från omvärlden förutom vid representantskapsmöten. Om inte den samlade filmbranschen ger sig till känna vid de mötena, då kan ombudsmännen gott fortsätta med kaffe och punschrulle på kaplansbacken."

Näe, allt är inte individens fel och facket är inte isolerat från omvärlden. Men du har så rätt i att om man inte behagar dyka upp vid representantskapsmöten, där medlemmen ges möjlighet att rösta bort de man tycker gör ett uselt jobb och rösta fram de man tror kan göra det bättre, ja då sitter givetvis de man tycker gör ett uselt jobb kvar. Det ansvaret ligger hos medlemmarna. Nej visst ja. Det är ju bara teorier likt nyliberalers marknadsteorier och extremism och allt vad Mister Konstruktiv kan komma på.

Simsalablunder sa...

"Det är en märklig syn på solidaritet som Simsalatimbro har."

Inte alls. Du har problem med att ditt evinnerliga och osakliga gnöl inte får solidariskt uppbackning. Hade du gjort en saklig framställan av ditt fall så hade chanserna för sympati ökat drastiskt. Men det gjorde du inte. Istället har du fortsatt och fortsätter på inslagen bana. Den banan leder inte till sympatier av någon.

Thomas sa...

jag kan inte så mycket om sånt här men jag tycker att anonym slår huvudet på spiken

vilka är facket och vänstern solidariska med? arbetarklassen eller medlemmarna?

simsalablunder är antagligen en av de där stollarna som visar solidaritet genom att ropa "go home till baltiska byggarbetare

Simsalablunder sa...

"vilka är facket och vänstern solidariska med? arbetarklassen eller medlemmarna?"

Varför skulle det finnas ett motsättning?


"simsalablunder är antagligen en av de där stollarna som visar solidaritet genom att ropa "go home till baltiska byggarbetare"

Näe, varför skulle jag göra det?


"jag kan inte så mycket om sånt här"

Precis vad din kommentar med frågan och det ogrundade påståendet exemplifierar.

Thomas sa...

med vänner som trollet simsalablunder behöver vänstern inga fiender

varför är det just vänstern som är så arrogant och intolerant när man ställer en fråga?

Simsalablunder sa...

"varför är det just vänstern som är så arrogant och intolerant när man ställer en fråga?"

Hur är det med självinsikten Thomas?
Du gör ett (_1 st_) inlägg där du skriver "en av de där stollarna som visar solidaritet genom att ropa "go home till baltiska byggarbetare". Och nu i ditt andra (_2:a_) pladdrar DU om arrogans och intolerans.

Du kunde, istället för ett totalt innehållslöst andra inlägg, valt att kommentera varför DU menar att det är antingen eller gällande solidaritet mellan arbetarklassen och fackets medlemmar. Jag anser nämligen inte att det är det, därför motfrågan, den som du behändigt undvek att besvara.

Anonym sa...

"Thomas" är uppenbarligen ett troll. Ignorera idioten.

Anonym sa...

Ronald från TF väljer att inte svara när jag kommer med ett konkret exempel. Kanske fick hans idealiserade bild av facket sig en törn när det visade sig att TF visst hade förhandlat bort rätten till royalties och reprisersättningar.

Hur som helst är tystnaden talande, och det har stärkt mig i min övertygelse att det var helt rätt att gå ur ett fackförbund som inte bryr sig ett sk*t om sina medlemmar, förutom när det gäller att inkassera medlemsavgiften en gång i månaden.

Anonym sa...

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2795&grupp=9346

"Medierna" i P1 visar att man inte kan dra generella slutsatser av undersökningar om sextrakasserier i scenkonsten. Alltså har Solveig fel och Lena rätt. Det är bara att lyssna via länken. Svarsfrekvensen var bara 37 %. Då faller allt.