fredag, februari 26, 2010

«Antisemitismens nya skepnad»

Varför är det så att entusiasmen för staten Israel och dess terror är så vanlig på högerkanten i Västvärlden? Påfallande ofta är det också arvtagarna till samma politiska krafter som tidigare omfamnade den explicita antisemitismen, som i dag är den israeliska statens ivrigaste anhängare.

Pierre Gilly analyserar detta i en mycket läsvärd text i Stockholms Fria Tidiningar. Kärnan är detta:
Förr såg antisemiter judar som ett stycke Asien i Europa. I dag går mycket av Israelvännernas försvar ut på att Israel är ett stycke Europa i Asien. Israel har blivit en bastion för västerländska värden i det barbariska Asien.
Läs hela!


Jag har själv varit inne på det här temat flera gånger. Till exempel i en krönika i Flamman förra året:
Det finns en funktionell kontinuitet mellan det passiva eller entusiastiska stödet till europeisk 30-talsfascism och stödet till det israeliska våldet idag. Den illa dolda beundran för Israel finns inte där trots folkrättsbrotten och egenmäktigheten – utan just därför. Det är en hierarkisk hackordning – principen om att överhet är rätt och våldet som upprätthåller ordningen därmed gott – som instinktivt attraherar. Och när islamofobin fått en viktigare roll som maktens hjälpmedel, har också synen på Israel som västerländskt ljus i det muslimska mörkret fått större plats hos högerkrafter runt om i världen.
Läs gärna.

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Kan det vara demokrati vs. diktatur och förtryck? Men det biter väl inte på vänstern...

Anonym sa...

Fredrik, du tänker att de som stödde demokratierna Tyskland och Italien på 30-talet nu stödjer demokratierna Israel, Honduras och Saudiarabien?

Leif Nixon sa...

- Ni är nazister!

- Nej, det är ni som är nazister.

Det känns ju som ett mycket konstruktivt förhållningssätt.

Anonym sa...

Klargörande läsning! Synd bara att detta perspektiv ALDRIG diskuteras på de mer etablerade arenorna (som tex Agenda, Debatt, DN:s ledarsidor, etc. Istället så bir det Reepalu och annat.(Okej, det är klart att man i ett öppet samhälle även måste diskutera motståndarens frågeställningar men det borde finnas proportioner...)
Jag lovar, vinner jag en miljon ska jag investera/ge minst 800.000 till Flamman i syfteatt sakta men säkert förändra medialandskapet! :)

Anonym sa...

Leif: http://goatkcd.com/608/sfw

Erik Rune sa...

Vad tycker SD om Israel?