söndag, februari 07, 2010

Kronprins ansöker om land

Kräks lite på den här intervjun med Reza Pahlavi, son till den siste kungen av Iran. Det har alltid funnits ett gäng reaktionära överklassiranier med huvudsaklig bas i USA, som försökt upprätthålla en smått bisarr rojalistisk dröm. Som framtidsmodell för Iran har det tack och lov kunnat avfärdas som löjligt världsfrånvänt. Men de rojalistiska grupperna – som alltid har haft viss uppbackning i USA – har på senare tid fått luft under vingarna. Det Pahlavi säger i intervjun visar tydligt vad det som är det här gängets strategi – ett budskap till hundra procent anpassat till yttre regeringsmakter: USA och Israel. Samtidigt blir det direkt bisarrt när han hänvisar till att Iran under andra världskriget ”tog emot judar”. Det är möjligt att det var några judar på flykt från förföljelse och utrotning i Europa som fann sin väg också till det formellt neutrala Iran. Jag känner inte till något om det. Men det är hur som helst ett litet sidospår i iransk historia den perioden. Vad den hoppfulle ”kronprinsen” inte berättar är att hans namne och farfar som då styrde landet deporterades av de allierade för att han samarbetade med nazisterna. Reza Shah fann tysk och italiensk fascism inspirerande och kretsen runt honom höll på med spekulativ historietolkning där landets ”ariska” rötter ("Iran(ier)" är språkhistoriskt besläktat med "ariya") skulle framhävas och hyllas i den nya herrefolksandan.

I intervjuns andra del säger kronprinsen en del ytterligare strunt, direkt anpassad till den nuvarande amerikanska utrikespolitiken.

Hur som helst. Jag kopierar i sammanhanget in en grej från i juni:
”Kronprisen” Reza Pahlavi talar på National Press Club i USA om Irans framtid, med något slags hopp att göra en Karzai och bli warpad in till makten i Iran. Talet är helt skräddarsytt för Obama-administrationen. Knappt fem minuter in försöker han sig på något slags känsloutbrott. Ett liv i närheten av Hollywood har inte gjort honom till en bättre skådespelare än diktatorfarsan. Det hela är faktiskt ganska motbjudande.
Den 11 februari kommer med allra största sannolikhet att bli en dramatisk dag i Iran. Jag hoppas att den dramatiken lämnar USA, Israel och deras villiga hantlangare rojalisterna på sidolinjen. Det iranska folket måste själv få bestämma sin framtid - frihet från både inhemskt förtryck och imperialistisk dominans.

9 kommentarer:

Mats sa...

Jag förstår inte riktigt vad du opponerar emot. Han svarar ju på journalistens fråga om huruvida Ahmadinejads hot om utrotning av Israel är ett konkret hot.

Då är det ju inte konstigt att han talar om Israel och om judar (helt oavsett vad hans farfar gjort sig skyldig till).

Det blir liksom lite väl konspiratoriskt att hoppa och ropa för att han vågar svara på en fråga om Israel och judarna. Är du för fred i regionen eller inte?

Lennart sa...

Han hänvisar till den iranska tv-serien Madare sefr darajeh (The Zero Degree Turn) från 2007 som blev uppmärksammad i USA.

Tydligen tittar han på iransk TV litet då och då annars är han idag betydligt mer amerikansk än iransk.

Anonym sa...

"Det iranska folket måste själv få bestämma sin framtid - frihet från både inhemskt förtryck och imperialistisk dominans"

Vilket de alltså gjorde i förra valet, med överväldigande majoritet till sittande president.

Lev med det.

Anonym sa...

Hörrödu Hasbara-mats, att upprapa memri-lögner gör det inte sannare för det.

De flesta icke-judar och judar utanför rasstaten vet numera att Ahmadinejad i citatet önskade RASSTATENS REGIM utplånad. (från tidens tand).

Precis som de flesta av oss (utan rasstaten israel förstås) önskade det samma åt Sydafrikas ras-regim.

Santiago sa...

Dom iranska rojalisterna är riktigt riktigt obehagliga. Tyvärr finns dom ju representerade i Sverige också, vad som är än värre är att jag känner iranier som påstår att dom växer i popularitet främst bland unga exiliranier. Det kan nog ha att göra med deras starka ekonomiska makt och alla deras tv-kanaler som sprider rojalistisk propaganda 24/7...

Tack och lov upplever jag ändå att dom dortfarande är i minoritet här i Sverige om än en ganska högljudd sådan

Micke sa...

Det är inte så jävla konstigt at dom växer i popularitet.
Det vore ännu konstigare om så inte var fallet.
Det är ingen bra ide att hänga folk som metod för att bibehålla makten.

Dom unga är inte födda på 40 talet och har bara dom nu levande bödlarna att jämföra med.

Santiago sa...

Jo, men det kan väl ändå inte vara så att det står mellan ayatollah Khameini och "kronprins" Reza Pahlavi. Det finns ju ändå långt vettigare och mer demokratiska alternativ.

Micke sa...

Ja vi får hoppas det.Hoppas att det är ljusare än det ser ut.

AHR sa...

@Mats

Lägg dig inte i saker du inte förstår Mats!