lördag, april 24, 2010

Enfaldsexpressen

Bonnierssfären har länge försökt undergräva det svenska presstödssystemet, bland annat med ljusskyggt EU-stöd, för att stärka sitt redan mycket starka grepp om tidningsmarknaden. Nu skriver Expressen en ledare i samma syfte, med beslutet att ge Nationaldemokraternas tidning presstöd som ny ad hoc-förevändning.

Argumentationen är bedrövlig. Man drar in ökningen i bloggande och twittrande som exempel på ett föränderligt medielandskap. Jaha? Så vi ska avskaffa de sista resterna av mångfald på tidningsmarknaden så att Bonniers kan bli en motvikt mot twitter? Eller ska man ge presstöd till twittrare så att de bättre kan ifrågasätta den enfaldiga borgarpropaganda som sprids, inte bara från ledarredaktioner, i dominerande tidningsmedier?

Det mest anmärkningsvärda i artikeln är dock att Expressen väljer att smutskasta tidningen ETC med hjälp av lögner och insinuationer. Det ska bli intressant att se om man tar in någon ursäkt eller rättelse. Jag skulle inte hålla andan.

6 kommentarer:

Micke sa...

Det är orimligt att jag ska betala skatt både till SVD och nazisterna.

Presstödet ska bort.

6 pack dude sa...

Jag ser det som att man bara kan välja mellan tre alternativ om man vill vara konsekvent.

1. Antingen tar man bort stödet helt och hållet. Det är det mest rimliga med tanke på att människor genom Internet numera kan få tillgång till nyheter och information överallt och från alla håll.

2. Man behåller presstödet fast utan att lägga någon värdering i vem som ska få det. Följden blir att både nazister och kommunister får ta del av skattepengar. Den sistnämnda gruppen får för övrigt redan presstöd.

3. Man behåller stödet, men ger det bara till de tidningar som delar statens åsikter. Man ska med andra ord låta staten bestämma vilka åsikter som ska föras fram. Det skulle i så fall stå i direkt strid med de idéer som demokratin bygger på.

Anonym sa...

Presstödet skall väck, även om jag läser SVD på nätet så tycker jag verkligen inte att SVD eller någon annan tidning för den delen har rätt till presstöd.

Kerstin sa...

Nationell Idag lyckades få ihop 1500 prenumeranter, och det är ju säkert något som glädjer Bonnierkoncernen, kanske t o m så mycket att de hjälpt till lite.

Simsalablunder sa...

Stödet behövs. Det visar ju ETC.

Tar man bort stödet inträffar det obehagliga som 6 pack dude nämner i sin punkt 3, dvs vi får bara tidningar som delar den borgerliga statens åsikter. Där är vi nästan idag.

Simon sa...

Nu har Expressen rättat sin ledare angående ETC. De står dock kvar som ett exempel på "tricksande"...