söndag, april 25, 2010

–We're all different –Well, I'm not.

Idag är Sanna Rayman på den smala men vassa svenska undergroundpublikationen SvD Ledare upprörd över att bland annat socialdemokrater försöker hjälpa varandra att sprida politiska budskap även på nätet.

Det blir så tråkigt och sänker kvaliteten på nätsamtalet, vilket ju kan förstöra kaffet för vilken fristående begåvad borgerlig debattör som helst, liksom.

Rayman tar också upp ”en av de mest intressanta bloggarna” på S-nätverket Netroots, Erik Laakso, som nu uppenbarligen har blivit extra intressant för att han deklarerat sitt utträde ut detta nätverk. Själv har jag i och för sig aldrig lyckats uppfatta att Erik Laakso skrivit något intressant, men jag har uppfattat att han har väckt intresse för att han är socialdemokrat men ogillar många av de saker som socialdemokrater gör. Själv gör jag detsamma utan att vara socialdemokrat, men jag gör också en del annat. Alla lika – alla olika.

Anyway. Rayman har rätt i att det finns massa tråkiga bloggar och att de har blivit fler i takt med att fler har börjat blogga. Och i takt med att kommunikationskonsulterna har blivit fler. ”Lokalpolitiker krystar fram bloggposter eftersom någon i partiet har sagt åt dem att kommunicera med medborgarna”. Sant. (Julia Skott skrev bra om fenomenet häromdagen).

Men det är inte budskapet jag sitter kvar med när artikeln är färdigläst. Det är misstron och föraktet mot vardagligt politiskt tyckande som kombineras med viljan att åstadkomma något kollektivt.

”Syftet är inte så mycket att uttrycka sig eller göra en intressant analys, som att driva kampanj åt sitt gäng”, skriver Rayman om det där hemska.

Utgångspunkten är dels att någon som inte tillhör ett ”gäng” självklart skriver mer intressant, dels att partilösa rundtyckare med mer eller mindre upphöjda positioner i mediesfären inte tillhör något gäng.

Bägge premisserna är förstås felaktiga, men samtidigt grundläggande för det självutnämnt ”liberala” och ”oberoende” kommentariatets självförståelse. Den självförståelsen – och det ohyggligt starka inflytande över samhällsdebattens utformning som utövas utifrån den – är ett väsentligt större problem för ett intressant demokratiskt offentligt samtal, än 100 coppypejstande socialdemokratiska kommunalpolitiker som inte riktigt har hajat vad som för tillfället är inne och ute på cybercocktailpartyn. De senare kan man ju utan större problem bara låta bli att läsa. Sanna Raymans irritation, nu gängapplåderad i tillbörliga kanaler, kommer nog mest av att partianknutet nätverksbloggande liksom kontaminerar den egna ankdammen. Ungefär som om någon devalverar en bättre picknick genom att ta med sig kusinen från landet eller bära fula brallor.

Skrivande utan egen lust och på snäva direktiv – från Partiet eller inte – blir lätt trist och platt. Men å andra sidan. Både tryckta och digitala medier är översållade av folk som egentligen inte tänkt så mycket, eller vill något mer än att fylla ett utrymme och twista till ett ämne så att det framstår som en originell vinkel. Hur kul är det? Ja, jag dristar mig till att säga att uppfattningen om det också påverkas av samhällelig klassposition.

Någon gång kanske jag hinner utveckla det där. Till dess vill jag bara, utan egentligen koppling till Sanna Raymans artikel, meddela en helt personlig åsikt, utan stöd i några parti- eller gängbeslut: Oberoende från organiserade kapitalintressen är minst lika skoj som oberoende från verkligheten.


PS. Och så lite urskillningslöst länkande: [1][2][3][4]

9 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

I bloggosfären känner jag mig till och med vara i gäng med dig ;-)

mohammed ali sa...

Når kommer din personlig biografi Ali Esbati ?

Din falske propaganda og den blodtørste mobben av Esbati-Jugend som demoniserer Dilsa Demirbag Sten krever en psykologisk bakgrunnsforståelse .

Sanna Rayman sa...

"Utgångspunkten är dels att någon som inte tillhör ett ”gäng” självklart skriver mer intressant, dels att partilösa rundtyckare med mer eller mindre upphöjda positioner i mediesfären inte tillhör något gäng."

Näpp. Du tillhör ett gäng och ändå är din blogg läsvärd.
Hade du sagt att jag egentligen bara tycker att det var bättre förr hade jag nästan varit mer benägen att ge dig rätt.

Sen vill jag gärna pekas i riktning mot de där gängapplåderna, ty jag hittar mest den i vanlig ordning stingsliga bloggosfären som undrar om jag föraktar dem, är ute på korståg eller känner mig hotad.

För övrigt vill jag nog hävda att du tillhör dem som länkar med urskillning.

Louise sa...

Högern kan hålla på med sina individuella projekt. De håller varandra om ryggen ändå när de skriver samma saker och kommenterar varandras inlägg.

När socialdemokratin eller vänstern gör det är det plötsligt fel. Varför? För att det är i en mer synligt organiserad form?

Jag tycker att det kollektiva bloggandet behövs mer än det individuella. Om det så är en gemensam blogg eller bloggring spelar ingen roll. Det är bra att underlätta diskussioner mellan bloggar och bloggare. Och självklart bör man underlätta för folk att hitta personer som skriver utifrån de värderingar man själv har,

Vänsterns styrka har alltid i viss mån varit det kollektiva som högern aldrig haft. Så låt SvD gnälla.

Hugo sa...

Vadå länka med urskiljning? Röda Raketer och tokkommunister vars arv VP numera säger att de avsagt sig. De blir aldrig trovärdiga, vad de än säger. Allt är lögn o förbannad dikt.

mohammed ali sa...

Sanna Rayman har et meger godt poeng .

Ali Esbatis enøyede og selektive utvalg av saker og kilder gir et meget godt utgangspunkt for å mene det motsatte av Esbati.

At han selv mener han er uavhengig lyder like idiotisk som å høre KGB-JAN forklare hvorfor det var un
umulig å eksponere samarbeidspartnerne i GRU og KGB .

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Det är naturligtvis mycket mer oberoende och kreativt att få betalt per inlägg från någon av SN:s tankesmedjor.

Anonym sa...

ooops

http://di.se/Artiklar/2010/4/26/205048/Stora-skattehojningar-inte-mojligt/

Anonym sa...

@Anonym 12:35

Aha:

"...vi vill se ett skattesystem som inte gör skillnad mellan löntagare, pensionärer, sjuka, arbetslösa och föräldralediga, som den sittande regeringen har gjort. Vi måste hitta en balans i det där"

Låter vettigt.