söndag, maj 02, 2010

"Fattiggörande"

Socialbidragen har ökat dramatiskt i Sverige. Det finns en övergång dit från a-kassa och sjukförsäkring som bägge är just sociala försäkringslösningar, inte behovsprövade bidrag till existensminimum. Detta är en fundamental urholkning av den svenska välfärdsmodellen - något som blir särskilt pikant, när socialförsäkringsministern pekar på försörjningsstöd som "alternativ" och dessutom antyder att man skulle kunna "komplettera" sin intäkt "under väntan" på ersättningar man har rätt till, vilket man ju inte kan, eftersom man ska vara "fattiggjord" innan man kan få försörjningsstöd.

Marika Lindgren Åsbrink har skrivit mycket bra om den ekonomiska och sociala effekt som växande socialbidragsberoende får, under rubriken "Förnedringens politik". Läs det!

17 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Budgettak dit och utgiftstak hit inom den offentliga sektorn och folk får jobba gratis eller bli av med jobbet! När det gäller finans och banksektorn så är alla sådana hänsyn åtsidosatta. Den demokratiska insynen är också åtsidosatt. Över 40% av BNP är åtsidosatta för att rädda banker och finanmarknad. När kommer regleringarna som utlovades? Kommer de röd-gröna fortsätta göda speklulanterna om det blir regeringsbyte?

Anonym sa...

allstå du håller bitvis en relativt hög intellektuel skÄrpa. svärta inte ner det genom hänvisningar till en lekmannaagigator.

Astor sa...

Att Sakine Madon och Lisa Magnusson ryker i luven på varann över socialbidrag, moral, jobb och offerkoftande - se intressant diskussion kring det hos Isobel - är inte speciellt förvånande, men ingen av de två känns heller särskilt sympatisk eller klartänkt. Det är naturligtvis inte konstigt att om man har sett Scarlett O'Hara gråtande i förnedring ropa "I will win back Tara and I swear to God, I'll never be hungry again!" och känt igen sig, så kan man vara beredd att slå ihjäl andra fattiga för att klösa sig uppåt, men imponerande är det inte.

Kurt sa...

Nu har regeringen tillsatt en parlamentarisk kommitté som ska se över de allmänna försäkringarna vid sjukdomar och arbetslöshet. Socialborgarrådet Ulf Kristersson ska leda kommitténs arbete. Man har alltså satt ulven att vakta över fåren.

Martin sa...

Snackade idag men en tjej på socialen idag. Hon hade kontaktat mig brevledes, hon var orolig för att min hyresvärd lämnat in vräkningsansökan emot mig. Efter ett kort samtal där vi kom fram till att de inget kan göra för mig och att jag visste detta, så ville hon dock hålla kontakten och bli uppdaterad om utvecklingen.

Den svenska byråkratin missar ingen! Den dokumenterar och observerar dig hela vägen ned till botten. På din resa ned så förs anteckningar, man skickar brev och har möten, allt medan föremålet för detta intresse går under. Men oroa sig inte, när individen fallit död ned på gatan, hungrig och frusen, då kommer en utredning tillsättas för att utreda hur detta kunde ha skett.

Socialen har som sin främsta uppgift att övertyga personen att acceptera sitt öde. Det lirkas och pratas att man måste acceptera sin situation, att ens person, ens meriter är ingenting värt, det spelar ingen roll vem du är, när du sitter framför socialsekreteraren då skall ditt liv reduceras till ett statistiskt fastställt minimum. För att åstadkomma detta måste man först ta ifrån personen en ägodel, stoltheten. Du skall övertalas att ge upp all egen frihet, du behöver inte göra det frivilligt men för en socialsekreterare är det lättare att hantera en person som accepterar sitt öde. Du får inte bo var du vill, du får inte söka en egen väg ut ur misären, du skall följa mallen, du skall aktiveras enligt vissa milstolpar. Har du blivit klappad av en robot någon gång? Kände du dig tryggare av det?

Sarvnaz Chitsaz sa...

Gratulerer med dagen Ali Esbati .

Dette er en stor nyhet og våre venner i Iran kan feire denne store dag i kampen mot islamofobi .

FN forsøker å dysse ned nyheten om at Iran i forrige uke fikk plass i CSW (Commission for the Status of Women).

Den iranske avisen Teheran Times skriver at Iran ble valgt inn i kommisjonen onsdag i forrige uke, kun få dager etter at iranerne ga opp forsøket på å få en plass i FNs menneskerettighetsråd.

Valget av Iran til CSW blir sterkt kritisert av Canadas regjering. Utenriksminister Lawrence Cannon beklaget lørdag overfor CNews at Iran har fått plass i det innflytelsesrike kvinnepanelet

Johan F sa...

Martins kommentar rymmer ett stort mått av klarsyn. En socialbidragstagare med bibehållen stolthet skulle stå i alltför god överensstämmelse med portalparagrafen i socialtjänstlagen (det förstår man att det inte går) och gå alldeles på tvären mot etablerade arbetssätt och schabloner.

Robert sa...

JoHan F: ja, en orsak till det är ju att soc metoder förutsätter att alla lever under samma villkor som de hemlösa narkomaner vilka har sin existens förlagd till gatan. De förutsätter vissrligen att du kan lämna in dokument som är utrskrivna/redigerade på dator (t ex kontoutdrag för att bekräfta att du faktisk betalt hyran i tid f förra månaden och inte supit upp stålrna, typ) men samtidigt ställs inga frågor som blickar framåt på dina villkor. Om halvgamla datorer haft ett litet större värde i andra hand skulle Soc mycket väl kunna tvinga sina klienter att sälja datorn, trots att alla idag inser att en dator hemma är ett närmast basic villkor om man vill fortsätta vara med på någon som helst bana.


Det är likadant med Arbetsförmedlingen - idag görs nästan inget proaktivt, och det är inte ovanligt att den jobbsökande är mera skärpt och på alerten än den handläggare han måste sitta och babbla med.

captcha: elated (engelska - nej!)

Martin sa...

Skyddsnätet och socialen är som en sån där bild som om man kollar på den på avstånd är det en vacker kvinna som ler inbjudande mot en, men när man kollar närmare är det en tandlös gumma.

Moderaterna har bara sett det från håll. Det är då man kan komma svepande uttalanden om att det bara är att komplettera sin inkomst med socialen.

Marcus , Likvidvänster sa...

Martin :

Det låter ytterst skrämmande att det går till såhär. usch.

Robert sa...

En person som Sakine - eller Susanna Popova, hon har terapeututbildning i botten, har jobbat med missbrukare - har väl befunnit sig tillräckligt nära starkt marginaliserade miljöer där många måste ta emot bidrag för att inse att det inte är någon enkel situation och inte löper som några smorda hjiul. Det är också en anledning till att det för många känns extra stötande att just Sakine strösslar ut så grova klyschor. Ingen begär att hon ska vara vänster men hon borde åtminstone kunnat vara ärlig mot vad hon vet från sin uppväxt om hur sådant här fungerar.

Martin sa...

Marcus:
Det är ingen fara, jag har varit med förr. Förra borgliga regeringen var sist som av en slump.

Det har väl alltid gått till så här, det är den ultra-patriarkala naturen hos socialbidraget. Inställningen är att du misslyckats som hamnat där, enda som erbjöds mig var ekonomisk rådgivning att göra en hushållsbudget. Mitt problem är inte brist på arbete, brist på inkomster, det är jag som varit dum och slösaktig. Det är budskapet.

Visst syftet med socialens frågeformulär som är en produkt av call center eran är att så effektivt som möjligt sålla fram de som verkligen VERKLIGEN behöver hjälp. Men det skapar en undertext så tydlig att ett barn fattar den. Du är suspekt som söker bistånd, du måste ha gjort något fel, du är lat osv. Vi som varit där, vi behöver inga Moderater som förtydligar detta budskapet. Vi har redan hört det, högt och tydligt, vi läser det på socialsekreterarens läppar varje månad:

Vi har gjort något fel, vi måste vara sekunda varor.

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Efter min skilsmässa hamnade jag i trångmål och såg ingen annan väg att gå än till soc. jag ville ha tillfällig hjälp eftersom jag hade jobb. Äskade på ett lån som jag kunde betala tillbaka på 3 månader men det enda svar jag fick var att jag skulle sälja bilen och därmed bli tvungen att säga upp mig från jobbet! Jag kunde visa papper på utmätning från kronofogden men ingen hjälp! Detta var 2004. Det som löste det hela var att jag fick åka runt till de företag som jag var skyldig och förklara min situation. Alla utom ett gick med på anstånd så efter det löste det sig. Men det var tack vare att de fick veta hur soc. beter sig som jag fick hjälp eftersom alla företagen tyckte det var otroligt att jag inte kunde fått ett lån!

Anonym sa...

Socialen alltså. Fy fan vad det låter. Jag fattar inte att folk försvarar den s.k. välfärdsstaten. Det är den som gör att folk kommer undan det personliga ansvaret. Vadå, det där fixar ju socialen säger folk. Fanns ingen social skulle folk få se fattiga i ögonen och höra hur de mår.

Välfärdsstaten, ett jävla skämt! Man vet att politik ändå alltid på något vis handlar om dem de inte är så jävla illa för. Nu ska ju V och S smöra för pensionärer och sänka skatten. Och så ska de höja a-kassan så att de med hög inkomst tycker de är något att snacka om.

Tror du V och S kommer ändra socialbidragssystemet? Nepp. En obligatorisk a-kassa skulle lösa en hel jävla del. Men V och S är lite för jävla kåta på att LO ska få pengar och att facken ska ha sin administration. Det ska vara privata a-kassor vet du. Inte statliga. Enda gången man hör V säga något sånt. Men a-kassan ska vara sån.

Och fan om du inte pröjsat dina hundringar, då får du ingen a-kassa. Man måste straffa de som inte är lojala mot S och LO vet du. Jojomensan. Att inte stöda Rörelsen måste svida hårt så att pöbeln lär sig!

Snoddas sa...

Anonym: "Och fan om du inte pröjsat dina hundringar, då får du ingen a-kassa. Man måste straffa de som inte är lojala mot S och LO vet du. Jojomensan. Att inte stöda Rörelsen måste svida hårt så att pöbeln lär sig!"

Nu blandar du ihop a-kassa med fackförening, tror jag.

Hugo sa...

Det bästa fattiggörande du kan se nu Ali, är det som sker i Grekland. BNP underbalanserat till max. Pension vid 53, och helst bara 30 timmars arbetsdag.
Kasta in ytterligare 200 000 i offentlig sektor enligt partiprogrammet, det bli ca samma sak. Ge dem 2 månaders lön extra för detta handikapp att vara statligt anställd. Plus, givetvis minst 6-8 veckors semester.

Det kommer att gå skitbra, eller hur.???????

Anonym sa...

@Hugo: Hur i hela friden tänker du? Var ser du kopplingen mellan det som händer i Grekland och en utbyggnad av offentlig sektor? Hittar du bara på fritt?