söndag, maj 16, 2010

Politiska avrättningar i Iran

Muhammad Sahimi skriver om de fem politiska fångar som i söndags avrättades i Iran: Farzad Kamangar, Ali Haydarian, Farhad Vakili, Shirin Alam-Houli och Mehdi Eslamian. Det är en barbarisk och illavarslande handling, som visar att de hårdföra reaktionärerna i regimen nu känner att det är dags att komma med nya markeringar inför årsdagen av presidentvalet, och visa att man inte tänker acceptera att tappa kontrollen så som man gjorde ett tag runt valet.

Av de fem avrättade har kanske den kurdiske läraren Farzad Kamangars historia varit mest uppmärksammad:
He was 35 years old and married. A highly popular teacher in Kurdish villages, he was also a poet and author. He received his death sentence in February 2008, and his family had lived in agony ever since. In a letter to his students from prison two years ago, Kamangar wrote, "I miss you all. From behind these tall walls, I wake up with you, laugh with you, and go to sleep with you.... I wish I could play soccer with the first graders, and you, with the dream of becoming another Ronaldo, could score past your teacher, the goalie, and then celebrate it."

In the last letter that Kamangar sent from Evin Prison, he wrote about guiding Iran's youth toward the path to freedom: "Is it possible to be a teacher and not show the way to the sea to the small fish? Is it possible to stare into the eyes of the children of this nation and remain silent? Is it possible to accept the responsibility of being a teacher and informing the people, but not say anything?"
De allra flesta iranier som läser raderna om den lilla fisken och det stora havet kommer nog att tänka på läraren, författaren och dissidenten Samad Behrangi, vars barn- och ungdomsberättelser betydde mycket i radikaliseringen av flera generationer i Iran.

Om regimen lyckas med sin omänskliga skrämseltaktik återstår att se. Nya gripanden har följt i iranska Kurdistan, och fler avrättningar har aviserats. Avrättningarna har fördömts i skarpa ordalag av Moussavi.

4 kommentarer:

Ashkan sa...

Ali agha :)
Jag älskar alla dina ord, i många fall skiljer vi oss mycket när det gäller politik men jag har stor respekt för dig.
Här måste jag kommentera lite gällande detta.
Eftersom kamangar har PJAK stämpeln på sig och har haft samröre med Ehsan F så är det inte svårt och försvara han. Inte ens de gröna i iran är bereda och försvara dessa människor.
Gällande Mousavis kritik, ta kontakt med en person som har varit eller är med i mousavis "setad".
Mousavi har inte kritiserat deras dödsdom, han har kritiserat sättet och döma de, han anser att dessa personer är terrorister men att folket borde veta hur rättegången gick till. Khatami ansåg samma men hans kritik är mildare

Ali Esbati sa...

Ashkan,

Jag är alltid och överallt mot dödsstraff. Poängen här är dessutom att dessa människor offras för att "statuera exempel" och skrämmas.

Vad gäller Kamangar och "PJAK-stämpeln", så är det återigen så att det är fullständigt orimligt att avrätta människor för "samröre" med separatistiska grupper (vilket han ju dessutom förnekade), oavsett vad man tycker om den gruppen i sak. (För övrigt oklart om man kan kalla PJAK för separatister numera, sedan PKK gått en annan väg i Turkiet).

Jag har läst Mousavis uttalande på persiska. Jag ser att det han säger handlar om juridisk form, men det är i sammanhanget likafullt en hård kritik, och viktig, tycker jag.

ashkan sa...

strålande
Då har du koll på det och du har läst Musavis uttalande. Det är exakt så som både jag och du nämnde, musavi är emot hur dessa dömdes alltså processen.

Många av dessa personer som har blivit avrättade inklusive de för shiraz bombningen hade arresterats innan valet men man börjar och avrätta de för att statuera exempel.

Men jag hänger inte med det där med pjak delen, om jag inte har missat något så vill fortfarande pjak ha ett eget land.

Ali Esbati sa...

Ok.

Alltså i likhet med PKK i Turkiet har PJAK allt mer tonat ned kravet på självständighet och övergått till krav om regional autonomi och federalism. Jag har inte möjlighet att leta fram något uttalande, men ser att det också är så det är uttryckt till exempel på wikipedia nu.

Men hur som helst: det är intressant för att bedöma PJAK, men inte avgörande för mitt ställningstagande till avrättningarna.