torsdag, juni 03, 2010

Aktuelltredaktionen byter namn till Apartheidredaktionen

Svenska medborgare återvänder från en världshändelse. De har sett människor mördas av militärt beväpnade pirater. De sitter på uppgifter som inte har kunnat nå allmänheten – eftersom piraterna förhindrat det. Och så har Aktuellt mage att köra IDF:s progandavideor, med IDF:s textning och vinkling, ta in ett intervjuklipp med Israels utsände lögnchef i Sverige, köra ett osakligt smutskastningsinslag om den turkiska hjälporganisationen IHH, och toppa med terrorspekulanten Magnus Norell som ”expert”! Det hela är iscensatt som en anklagelseakt mot Mattias Gardell! Som om det var relevant om de som försökte försvara sig mot övergreppet viftade med en eller två pinnar. Som om Aktuelltredaktionen hade fått hela inslaget serverat av en arrogant ockupationsmakts censur- och propagandaministerium.

Det var ett historiskt lågvattenmärke. Aktuellt gör inte ens det basala journalistiska jobbet att påpeka, att deras kollegor, andra journalister, med våld förhindrades att föra ut information från brottsplatsen, och att de bilder som man just använt sig av, ser ut som de gör just för att detta övergrepp har begåtts!

Se nu det här längre klippet med Gardell på Arlanda, där han också får svara på djupt provocerande frågor:Jag har twittrat som besatt om Gaza, och inte hunnit skriva någon längre bloggtext. Men jag tycker att du som inte har läst de här texterna från 2008 och 2009, ska göra det:

* Kolonialismens konjunktur
* Världen speglas i Gaza- - - - -
[DN][DN][DN][SvD][SvD][GP]

34 kommentarer:

Jacob sa...

Aftonbladet hade ett mycket mer kritiskt tv-inslag om bilderna: http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article7239225.ab

Staffan sa...

Det är nåt som är alldeles galet på Aktuelltredaktionen, det har jag anat ett längre tag nu. De uppvuisar en alldeles tydlig slagsida åt höger jämfört med andra nyhetsprogram. Lennart Persson har ju redan tidigare visat en förkärlek för att huta åt offren för tragedier

(http://josefsson.net/artikelarkiv/152-debatt-i-svt-ska-inte-vara-underhallningsvald.html)

och idag fick han chansen att excellera. Man undrar om det finns några seriösa journalister kvar på redaktionen längre som ser det olämpliga i att ta Israels propagandafilmer som dagens sanning och avkräva offren för en massaker ett erkännande att de tvärtom var de skyldiga.

Det borde bli granskningsnämnden express och Lennart Persson borde hamna under en hårdgranskande lupp framöver. Det saknas en vettig mediakritik i Sverige. Och ikväll blev det extra tydligt att Aktuelltredaktionen blivit mediahögerns lilla lekstuga.

Mikael sa...

Anmäler någon Aktuellt?

Gardell ger under omständigheterna fullständigt lysande svar på de insinuanta frågorna från så kallade journalister.

Hampus Eckerman sa...

Ska minnas att Norell jobbar för Israel-lobbyn, AIPAC:

http://sandberg.be/vindskupan_hem/2009/09/nar-magnus-norell-borjade-arbeta-at-aipac/

Micke sa...

Håller inte med om att frågorna är djupt provocerande utan dom beskriver den kluvna bild av händelsen som är rådande i media och Gardell svarar på dessa frågar på ett trovärdigt sätt som gör att man får anledning att i ännu högre grad än förut ifrågasätta Israels version av själva angreppet på båten samt också hur man uppenbarligen systematiskt förstört dokumentation av händelsen.

Anonym sa...

Aktuellt?? Det där är ju TV4!

Tuomo sa...

Surrealistiskt, ta mig f_n. Skönt att Mattias Gardell har en sån bra närvarokoll.

Anonym sa...

På tal om lögner. Ställer man två olika vinklingar mot varann så blir det plötsligt helt annorlunda.

http://youtubedoubler.com/?video1=pn-l_JltCB4&start1=382&video2=HZlSSaPT_OU&start2=0&authorName=-

Titta på höger och sedan på vänster screen. Titta på "golvet"

Ali Esbati sa...

@Anonym 10:21

Inslaget som är inklippt är från tv4 när Gardell mfl återvänt till Arlanda.

Den bisarra rapporteringen, med Gardell satt på de anklagades bänk inne i studion, var på Aktuellt.

Kerstin sa...

Märkligt att yttrandefriheten och journalisternas rätt att skildra vad som sker inte alls står på dagordningen i media idag.
Man undrar ju varför Vilks rätt att visa sin urusla "Muhammedteckning" är så mycket viktigare att försvara än det fria ordet från Marmara??

Har vi en köpt journalistkår i Sverige eller en som inte kan tänka en klar tanke?

Anonym sa...

Israel stal eller förstörde filmutrustning vid sin illegala bordnings- och mordaktion. Så agerar inte en stat som har rent mjöl i påsen. Aktuellt och alla nyhetsmedier borde stå upp för yttrandefriheten och vägra sända eller referera till ens en sekund av Israels propaganda-klipp innan aktivisterna fått tillbaka all sin egna dokumentation och kan ge en motbild.

Simsalablunder sa...

Nytt lågvattenmärke var det. Riktigt tröttsam och enahanda orkestrering från början till slut, där man slänger in Norell som "expert". Norell beskriver först organisationen, helt utan omsvep, som en terrororganisation för att sedan tala om deras humanitära arbete. Det är hela Norells analys det. På denne låtsasexperts terrororganisationspåstående och staten Israels utkablade propaganda agerar sedan public service-anställde Lennart Persson skjutjärnsreporter. Inte ett uns ifrågasättande av denna propaganda. Var är resten av bildmaterialet? Var är bilderna från när fredsaktivisterna sköts ihjäl?
Skandalöst dåligt. Fortsätter man på SVT i denna riktning kan man lika gärna gå Adaktusson till mötes och ge honom och TV8 licenspengarna.

Hampus Eckerman sa...

Bilden av händelsen är rådande i media därför att SVT beskriver den så. Hade SVT ställt andra frågor hade en annan bild rått i media.

Anonym sa...

Media skall ställa kritiska frågor.
Detta är inte Kuba eller Nordkorea
som tur är. Eller?

Hugo sa...

FVHC,....du har så rätt. Kollade klippet i Aktuellt och finner inget anmärkningsvärt. Gardell fick gott om utrymme och lät som en förprogrammerad dator enligt min mening.
Karn har ju dessutom två tunga utmärkelser, både Lenin o Pol Pot priset.
Kanske han i all ödmjukhet skall ägna sig åt sin professur och föreläsningar istället för politik!

Sedan, kanske det blir ordning på SVT till slut efter att ett gäng demonstranter på väg till USA ambassaden 1968 tog av för tidigt och istället hamnade på Sveriges radio, eller SVT som det numera kallas.

Alltid något att glädjas över att fyrtiotalisterna snart är pensionerade eller döda.

eva landahl sa...

Hej Ali
Igår var fjärde kvällen i rad som Aktuellt tog upp händelserna runt Ship to Gaza. Vi har på olika sätt - genom inslag och kritiska intervjuer - belyst krisen ur flera perspektiv för att ge en så allsidig bild som möjligt.
Några exempel:
Utrikesminister Carl Bildt medverkade första kvällen och fördömde i skarpa ordalag Israels agerande. Vi har också redovisat omvärldens starka reaktioner mot Israel och beskrivit människors situation i Gaza. Den israeliske journalisten Gideon Levy har intervjuats och uttalat sig mot den israeliska militärens metoder. Flera av deltagarna i Ship to Gaza har intervjuats och fått gott om utrymme att ge sin bild av det som hänt.
Igår kom Mattias Gardell till Sverige och bjöds in till Aktuelltstudion. Han gavs möjlighet att reagera på de israeliska anklagelserna mot deltagarna i hjälpkonvojen. Aktuellt gav honom plats att föra fram sin syn på det som hänt ombord.
Vi har ställt kritiska frågor till alla parter i konflikten. Att inte ställa kritiska frågor också till hjälpkonvojens deltagare hade varit att svika vårt journalistiska uppdrag.
Hela Aktuellts bevakning denna vecka kring Ship to Gaza finns att se på SVTPLAY.

Bulten i Bo sa...

Har Gardell fått Pol Pot-priset?

Hugo sa...

Jo,...Bulten,....men sen om han inte vill ta emot det är en annan sak.

Simsalablunder sa...

"Vi har ställt kritiska frågor till alla parter i konflikten."

På det sätt ni gjorde det igår har ni definitivt inte gjort det. När en så löjlig figur som Hugo inte finner något anmärkningsvärt i ert inslag, ja då vet man att slagsidan är av Estoniakaraktär åt höger. Bedrövligt dåligt av Aktuellt.

Simsalablunder sa...

Ali! Fint jobbat i Studio ett i P1 idag. Snyggt att du tog upp västerländska journalisters njugga behandling och brist på solidaritet med de utsatta journalisterna på fartygen.

Hugo sa...

Simsa,....löjlig eller inte! Gardell fick säga det han ville, att sedan programledaren visade andra sidan av myntet är hans skyldighet som journalist.
Sedan är det upp till dig och mig att sålla informationen. Inget märkvärdigt med det såvida man inte tror att gemene man är för dum för att ha egna åsikter.
Detta är kärnan i demokratin, dock inte i totalitära stater. Du vet nog vilka styrelseskick jag syftar på.

Staffan sa...

Eva Landahl:

Problemet är här att Aktuellt fastnar i samma slags feg-journalistisk som gör att CNN och resten av de amerikanska mediahusen i princip är lika informativa som vitt brus. Om medias roll bara blir att återge vad två olika sidor säger, demokrater/republikaner, sossar/moderater, Israels soldater/deras offer, och aldrig själva söka sanningen bakom, så kan ni lika gärna lägga ner er redaktion och börja publicera deras pressmeddelanden. Det självklara för en journalist med yrkesheder, som som i detta läge konfronteras med en propagandastorm från en av världens supermakter på desinformation, vore väl att ställa sig YTTERST tveksam till det manipulerade bildmaterial som släpps, och vägra referera sånt man faktiskt vet är lögner.

Ett minimikrav vore ju att inte återge någon propaganda alls innan alla era journalistkollegor släppts ur sin fångenskap och kunnat kontra propagandan med sin version? Eller sätter ni lika stor trovärdighet till IDFs propagandaavdelning som till era kollegor i andra länder? Att döma av er rapportering de senaste dagarna kan man lätt tro det.

Anonym sa...

Det är i inledningsskedet och dagarna efter ett övergrepp av den här digniteten som nyheter skapas och etsas fast, verkligheten i efterhand får sekundär betydelse.

Det vet aktuellt och det visste israel därav nyhets-blockouten dagarna efter slakten på frihetsaktivisterna och det sionistiska propagandaministeriet vars "nyheter" aktuellt helt förlitade sig på och villigt förmedlade. På ekot fanns hasbara-kollektivets grand old lady Cecilia Udden-Mannheimer (som i reportage från Gaza-kriget tidigare påstått att barnen vars familjer och släktingar mördats "hittade på historier" och "överdrev") som oavkortat vidarebefodrade lögnerna från israel om att de israeliska mördarpiraterna blev "överfallna" och att hela konvojen var "Al-quaeda", att hamas stjäl allt som kommer in och att folket i Gaza-gulaget lider, inte av israels blockader prickskyttar och bombraider, utan av de folkvalda hamas. Hon påstod och påstår fortfarande helt enl. propagandaministeriets direktiv att "ingen nöd råder i Gaza" (några fakta för sina påståenden besvärar hon oss aldrig med).

Med tanke på att sveriges "fria och obundna" Tv & Radio gett så mycket pr-publicitet åt rasstatens pirat & mördarstyrkor i flera dagar INNAN uppgigerna kunde dementeras och lät detta sjunka in så borde man som "fri och obunden" låta verkligheten få minst lika mycket tid nu. Detta visar bara att när det handlar om mellanöstern och den judiska rasstaten är SVT lika impotent och infekterad av direktiv och tribala trojanska hästar som CNN/BBC/FOX & Co

Bulten i Bo sa...

Hugo, jag är glad att meddela att du nu tilldelats Hitler-Lieberman priset för goda insatser i försvar av sjöröveri. Om du sen "inte vill ta emot det är en annan sak".

Grattis, blir det något tacktal?

Bulten i Bo sa...

Eva Landahl, väl talat, men jag tvivlar på att man vid ett eventuell frigivande av Dawiit Isak skulle pressa honom i en intervju i Aktuellt vad hans uppgift i Eritirea verkligen var. Och man skulle väl knappast låta regimens videor om fallet få rapporteras, eller?

Vidare, ser ni inte ett problem att piraterna stulit allt material från reportrarna på båten och nu, likt polisen efter Göteborgskravallerna, klipper ihop och visar det som passar deras propaganda? Ska man verkligen visa sådant?

/Johan Byegård

Hugo sa...

Bulten,...du är då för snäll. Det är med stolthet jag tar emot detta eminenta pris i sann antisemitisk anda.
Är det hundra tusen som Gardells Lenin pris, hoppas det i vart fall, så jag kan kosta på mig en simkurs innan jag ansluter mig till piraterna i Somalia för vidare äventyr.

Hugo sa...

Bulten,.....har funderat på det där med tacktal men har en bättre ide.

Kan du fixa en blandad kör från Hamasjugend, så kan jag som solist sjunga Horst Wessels berömda hymn "Die Fahne Hoch, die Reihen fest geslossen......"

Tack, det var allt för idag. Gå nu ut i solen liksom jag och ha en bra dag. Hej på dig.

Igelkotten Sonic sa...

Hugo, jag delar härmed ut Charles Manson- och Jacke Arklöf-priserna till dig.

Hugo sa...

Kotten, jag har ännu inte hunnit dra ut i solskenet, men tackar givetvis också för detta stora pris. Hur mycket pengar rör det sig om, det vore intressant att veta?
Ett liknande arrangemang som med Simsa är nog inte på sin plats i detta fall, måste lista ut ngt annat. Har du några förslag?

Anonym sa...

Trollet "Hugo" kommer att bli den mest medaljerade mannen på dårhuset.

Vi får dock sy fast de på honom istället då nålar och andra tillhyggen är förbjudna att föras in.

Hugo sa...

Tack Anonym 1:07. Jag ser fram mot guldglansen och med tanke på mitt sista, Charles Manson- och Jacky Arklöf-priset, så tänkte jag ordna en föreläsning i Lillhagens nedlagda lokaler. Alla dårar är ju numera utsläppta. Ta det bara inte personligt min vän.

Lämpligt tema blir väl feminism, HBT, könsmakt, Israel osv. Det blir säkert jättebra. Samtidigt kommer ett nytt parti att startas, MI, Maskulint Initiativ. Inget utrymme för velourbyxor där precis.

vitkor sa...

Media har fått för sig att de "måste" skildra denna och hela mellanösternkonflikten som en konflikt mellan två jämbördiga parter för att vara "neutrala". Att jämställa israeliska flottans övergrepp mot den obeväpnade hjälpkonvojen, liksom att jämställa hela Israels ockupation och förtryck av palestinierna med palestiniernas motståndskamp är inte neutralt. Det är att ta ställning på den starkes sida när man försöker förstora upp den svage till en jämbördig motsåndare.

Mikael sa...

Eva Landahl: Backa bandet till mediehanteringen av Sydafrika på 80-talet och försök applicera ert nuvarande arbetssätt på den.

123 sa...

Jag såg att Jenny L-P har transkriberat hela inslaget, vilket gör att den insinuanta undertonen blir ännu tydligare.

Om inte annat så kan man ju maila transkriberingen till Aktuelltredaktionen och fråga om dom verkligen "grillar" alla brottsoffer på samma sätt.