onsdag, augusti 11, 2010

Det är enkelt - och viktigt

25 kommentarer:

Simsalablunder sa...

Bra!

Fredrik sa...

Vi är staten. Våra pengar skall gå till vård, inte aktier. Goddamn.

Anonym sa...

Varför inte fokusera på kvaliteten i vården istället? Är inte det viktigare än vem eller vad som utför den? Suck....

Simsalablunder sa...

Det kan vara svårt för Anonym 8:53 att förstå men det ena inte utesluter det andra.

jeppen sa...

Inga vinster i vården... Varför inte förbjuda offentlig vård att köpa in privat material, då, som handikapphjälpmedel och mediciner?

Jag har svårt att se logiken i att fokusera just på vården. Och det är väl just det som inte är "enkelt" - att förklara varför just vård mår bra av socialism, men inte mat, möbler, kläder, godis?

(Med tanke på hur planekonomierna har funkat, kanske det vore bättre för vår hälsa om godiset producerades statligt och vården privat?)

Anonym sa...

@Jeppen Ett privat företag kan gå i konkurs! En vårdcentral, en friskola mm får då tas över av samhället. Det är inte självklart att alla friskolor tex som gjort stora vinster med de stora ungdomskullar vi haft ett tag nu, är intresserade att tampas med de närmaste årens kraftiga minskning av elevunderlaget. Vem tvingas då att ta ansvar? Kan man skicka räkningen till skatteparadisen?
En glassfabrik är väl inte så jävla allvarligt om den kursar så länge vi har fungerande trygghetssystem för de tidigare anställda.

Anonym sa...

Han eller de som ägde glassfabriken då? De fick kanske gå från hus och hem, men det är väl inte så noga i sammanhanget.

Är man så dum att man driver företag och skapar jobb får man skylla sig själv.......eller?

Hugo

jeppen sa...

Anonym: Ditt argument för att staten ska driva all vård och skola är alltså att staten annars kan bli tvungen att driva viss vård och skola? Det synes mig lite tunt.

Simsalablunder sa...

"Han eller de som ägde glassfabriken då?"

Han/de lever numera extra gott på de undanstoppade miljonerna de har i skatteparadis.

Jan Wiklund sa...

Givetvis ska både privata och offentliga vårdgivare utgå från den vårdbehövandes behov, inte från vinstkalkyler.

Det är helt enkelt den gamla läkaretiken det handlar om; den ska inte komprometteras av ekonomer.

Och sånt är givetevis lättare att uppnå i en icke vinstmaximerande organisation.

Tyvärr utgår även offentliga vårdinrättningar alltför ofta från vad som ger störst plus i kassan, enligt principerna i New Public Management. Och då satsar man hellre på lättbotade patienter, och låter folk springa på återbesök även när det inte behövs.

Anonym sa...

@jeppen
Håll med om att det är lite problematiskt om en koncern gör storkovan under goda tider och hoppar av när det går sämre. Det kan bli så att tre årskullar på gymnasiet tappar hela fotfästet om en friskola kursar.
Det blir ingen lätt sak för en kommun
att rensa upp i en sådan soppa och inte billigt för skattebetalarna heller.

jeppen sa...

Anonym: I skolan finns det inte direkt några konjunkturer eller "goda tider" att tjäna "storkovan" på. Elevunderlaget varierar däremot, men det är inte så svårt att dimensionera efter.

Kan inte heller påminna mig att jag sett att det här med konkurser upplevs som ett starkt argument för socialisering i länder med mycket privat vård-skola-omsorg.

Anonym sa...

@jeppen
De närmaste åren kommer det att bli mycket hårda strider om eleverna(eftersom elevunderlaget kommer att minska kraftigt) och det är absolut inte svårt att dimmensionera efter det.Men det kan bli dyrt. Det kan också bli så att föräldrar inte vågar skicka sina barn till skolor med svag ekonomi och då kan det gå snabbt utför.

Anonym sa...

jeppen: Videon ropar inte på förbud mot privat vårdverksamhet. Den kritiserar att skojare tillåts ta slussa ut drömsummor av våra skattemedel från vården vilket skadar verksamheten och hindrar oss från att anställa mer vårdpersonal.

jeppen sa...

Hårda strider om eleverna, ja, det har du rätt i. Det hade det inte blivit utan privata alternativ.

Ja, det kan bli dyrt ibland. Men jag kan inte se att kommunernas möjligheter att ordna maximalt effektiv stordrift skulle vara överordnat. Barn måste få kosta.

jeppen sa...

Återigen, om nu privata företag leds av "skojare" som tar ut "drömsummor" i vinst till men för verksamheten, varför skulle den logiken bara gälla just vård-driften? Om vården köper material och mediciner från privata aktörer, så är ju det också en sorts outsourcing av arbete och att skicka skattemedel i klorna på "skojare". Eller?

Om nu privata företag kan göra samma jobb 40 mille billigare så gör det mig inget att de tar ut det som vinst. Dessa 40 mille kommer då användas (av pensionärer mfl aktieägare) till att skapa nyttigheter istället för att skapa luft i vården.

Anonym sa...

Simsa, gå du in på www.allabolag.se och kolla där bokslut och hur många som gör miljonvinster av Sveriges företag. D v s om du nu har kunskapen att läsa en balansräkning. Sök efter olika branscher o du skådar verkligheten du inte vill se. Ibland är du mer än olovligt genomkorkad.

Hugo

Simsalablunder sa...

Ja Hugo, hur dum du kan du bli vet vi inte. Du lyckas ju toppa formen om och om igen.
Den fiktive glassfabrikören lär nog inte finnas med på allabolag.se.

Anonym sa...

Simsa din byfåne, fatta de flesta av alla aktiebolag, kommanditbolag, handelsbolag o enskilda firmor är småskuttar utan eget kapital. I de flesta fall belånat med borgen för verksamheten.
Det är bara att kolla på sajten jag hänvisade till om du nu klarar av att förstå en simpel balansräkning. Jag tror inte du fixar det mot bakgrund av dina ständigt dumma inlägg.

Det är dags du kammar dig o det ordentligt istället för att vara en av dessa bedrövliga plakatkommunister

98 procent av alla företag är småskuttar med 1-10 anställda. Så ser verkligheten ut vare sig du vill eller inte.

Hugo

Simsalablunder sa...

Såja Hugo, gå nu tillbaka i tråden, före Hugos patetiska försök att introducera avstickaren till allabolag.se.
Hjälper inte det kanske Hugo skall prova att läsa om tråden, flera gånger. Med lite tur fastnar kanske något mer än enbart sist lästa ord.

Anonym sa...

Ja ja Simsa, det är bra nu. Ta din imperialistiska moped och åk till N-Korea eller Kuba. Det blir säkert bra.

Hugo

Anonym sa...

Sedan Simsablinder rekommenderar jag dig att Googla på Medanalys vad gäller privata vinstintressen vilket är en nödvändighet för all verksamhet om vi nu inte skall bli ett nytt Kuba.

Kärringen Unander fick 2,5 millar av det offentliga o räddade sitt skinn som vanligt inom nomenklaturan istället för att åka i fängelse. Hennes svåger var chef för den statliga motsvarigheten för medicinska analyser i Gbg, men som allt statligt misskötte de sig grovt och kunde inte prestera eller levera som Ransås gjorde, d v s till billigare kostnad, därför detta tillslag med TV o allt. Han blev friad men har ännu inte fått skadestånd annat än det som konkursen kostade på ca 30 millar.

Så vill du och dina byfånar ha det, grattis. Ni lever i en drömvärld som föll med muren 1989. Kanske är det dags att vakna?

Glöm inte att Goggla på Medanalys o Ransås. Kanske lär du dig ngt men har inga större förhoppningar.

Hugo

Simsalablunder sa...

Att gå tillbaka i tråden blev tydligen alldeles för mycket för Hugo.

Istället blev det fria associationer, från fiktiv glassfabrikör till imperialistisk moped, N-Korea, Kuba, Medanalys, tillbaka till Kuba, tillbaka till Medanalys och till sist stopp.
Jag gissar att Hugo somnade där. Gott så.

Anonym sa...

Jag tycker imperialistmoped är en ganska bra benämning på ditt delikata fordon. Sedan är tråden redan fångad med Medanalys och fri konkurrens och vinster inom vårdsektorn. Eller har du svårt för att läsa innantill när du Googlar på detta rättsövergrepp och denna skandal från myndigheternas sida?
Han är redan friad i domstol men har själv inte fått en krona för det övergrepp i sak som skedde från Unnanders sida. Hon fick 2,5 millar istället av våra skattemedel som fallskärm, men det är väl ok för dig. Då blir det garanterat ingen vinst utan större förlust inom vården. Sök hjälp snälla innan det är för sent........

Hugo

Simsalablunder sa...

Jaha, Hugo vaknade upp efter sin fria-associationer-session och börjar genast teckna ner senast tänkta tanke, som tyvärr är samma tanke som den före sömnen.
Då var alltså de fria associationerna inte ett uttryck för kreativitet utan istället en slumpens kemi mellan Hugos öron. Så synd men ack så väntat.