lördag, augusti 07, 2010

Konkreta kontraster

Centerpartiet har fått viss uppmärksamhet för sitt stolliga förslag att införa ett extra RUT-avdrag för dem som har fyllt 75 år. Avdraget skulle då uppgå till hela 75%. Det är ett skattesubventionerat undergrävande av den offentliga välfärden, som vidgar klyftorna mellan rika och fattiga pensionärer, och som därtill sker genom en krånglig och ologiskt ordning.

Idag presenterar Vänsterpartiet ett annat förslag som skulle påverka de äldres välfärd: Billigare hemtjänst, lika billig över hela landet. Ett sådant maxtak är ett utmärkt sätt att vidga möjligheterna till hemtjänst för dem som behöver det. Det ökar de gamlas frihet, det fördelas mer behovsmässigt, och det är en betydligt bättre användning av samhällets gemensamma resurser, än att via avdragsrätt på skatten överföras till de pensionärer som redan har det ganska gott ställt. Det är precis så ett välfärdssamhälle ska utvecklas.

14 kommentarer:

Niklas A sa...

Men hur ska man då försäkra att företaget som tillhandahåller tjänsten går runt om man tvingar dem till ett maxtak? Är det inte viktigare att fråga sig varför det är så stor skillnad mellan vissa kommuner (sen om 300 kr är en så stor skillnad får andra svara på). Troliga händelseförloppet är att de privata aktörerna kollapsar i kommunerna där det är som dyrast vilket lämnar det offentliga med att köpa upp dem och driva dem för skattepengar som kunde använts till annat. Ytterligare en aspekt är väl också att där det är som billigast (75 kr) lär öka till gränsen för att få största möjliga vinst som då blir lagstadgat.

Fredrik sa...

Som med RUT, men här tjänar inte bara rika på det. Enkelt.

Simon Fors sa...

Om vi nu utgår från att Niklas A:s inlägg inte är någon avancerad form av satir så illustrerar det tydligt skillnaden mellan vänster och höger i politiken.

Medan Vänsterpartiets förslag handlar om att alla som är i behov av hemtjänst ska få det oavsett tjockleken på deras plånbok så oroar sig Niklas A för hur företagen som tillhandahåller hemtjänsten ska gå runt.

Vill vi att hemtjänsten ska vara till för dem som behöver den, som Vänsterpartiet vill? Eller ska hemtjänsten vara till för att företagare ska kunna göra profit, som Niklas A och hela den politiska högern vill? För mig är svaret enkelt.

Förresten, "företaget som tillhandahåller tjänsten"??? I ett civiliserat samhälle utförs hemtjänsten av vår gemensamma organisation kommunen. Inte av något jävla företag! Det är ju fruktansvärt ineffektivt att en del av resurserna från hemtjänsten ska gå som vinst till företagsägare. I en kommunal hemtjänst stannar vartenda öre i verksamheten.

Ibland känner man sig väldigt privilegierad som bor i en kommun där välfärden inte är privatiserad.

Bengt Nilsson, sosse sa...

Niklas A.
Vi skall över huvud taget inte befolka välfärdssystemen inom våra kommuner och landsting med privata vinstdrivande företag! Det är och kommer att bli ännu mer förödande för de mest behövande människorna inom skola, sjukvård och äldreomsorg! De privata företagen kommer för sin vinstmaximerings skull givetvis att enbart i sann (falsk) kommersiell anda driva sin verksamhet ur en ekonomiskt utsorterande, kalkylerande lönsamhetsvärdeing av behövande människor!

Bengt Nilsson, röd gråsosse

August Torngren Wartin sa...

Hej! Jag har skrivit ett inlägg om arbetarägda företag på Kuba som jag tror kan intressera dig!

http://augusttorngrenwartin.blogspot.com/2010/08/kuba-och-mondragon.html

Tack för en bra blogg förövrigt!

Mvh
August

atw sa...

sorry, såg att mitt inlägg inte uppdaterats... nu har jag uppdaterat det och hoppas det är intressant!

Anonym sa...

Det är faktiskt dags att vi sätter stopp för att våra skattepengar går till vinstmaximerande företag. Härmed kräver jag att alla kommuner, landsting och statlig verksamhet upphör med att använda Microsoft produkter; tänk att våra skattepengar går rätt ner i fickorna på en Amerikansk kapitalist. Kollektivtrafiken kan inte heller använda Volvobussar och anstallda som flyger med jobbet kan inte anvanda SAS, de är ju inte helt statliga och köper dessutom flyggplan från privata företag! Istället för att som i dessa fall se skattepengarna försvinna till ofta utlänska kapitalister så ska vi tillverka datamjukvara, bilar och flygplan i offentlig regi. De kommer dessutom säkert vara bättre än de privata alternativen eftersom massa pengar inte kommer försvinna i vinst. Utan vinst skulle allt vara så mycket bättre. En fundering: Jag har en iPhone som jag tycker är helt fantatiskt, så många funktioner och så snygt designat! Men tänk om
Apple inte var ett privat, vinstjagande företag. Då hade den där vinsten inte försvunnit till ägarna utan gått till att göra iPhonen annu bättre! Om Apple hade varit ett statlig företag, tänk hur iPhonen hade varit!

Anonym sa...

Instämmer med ovanstående kommentar. Tänk vad mycket bättre iPhone hade varit om inte enorma mängder pengar hade slösats bort till privata vinster. Det är inte svårt att se att den förmodligen dessutom hade lanserats långt tidigare då mer utvecklingsresurser hade kunnat satsas på att utveckla den istället för att bekosta ägarnas slösaktiga leverne.

Anonym sa...

Fredrik,

Om en privat företagare kan utföra en välfärdstjänst både bättre än kommunen (så att folk väljer dem) och billigare (så att kommunen hyr in dem) och samtidigt generera vinster så kanske de har gjort något bra.

Kanske har man valt att använda resurserna mer effektivt, exempelvis genom att låta barn åka till akuten och behandlas där istället för att låta läkarna sitta i bilen många timmar om dygnet för att hinna besöka ett fåtal barn... (även om inte hembesök görs av barnläkare verkar det bli ett förslag från de rödgröna).

Simsalablunder sa...

Ja, tänk om man kunde likställa vård och omsorg med iPhone eller Windows 7.

Och tänk om Anonym 4:11s och Anonym 10:58s fjun någon dag kunde växa till skägg.
Tänk om om kunde lösa allt det plus alla andra om.

Anonym sa...

Ja, vad är inte "skattesubventionerat" med vänsterns politik?
En fråga dom inte kan svara på är: Varför behålla ROT men avskaffa RUT?

Anonym sa...

Ja, vad är inte "skattesubventionerat" med vänsterns politik egentligen?
En fråga dom inte kan svara på är: Varför behålla ROT men avskaffa RUT?

Anonym sa...

Tänk vad mycket bättre hotell, restuaranger, teknikkonsulter och andra kvalificerade tjänster (så som vård) hade blivit om staten hade tillhandahållit dem. Då hade inte så mycket slösats bort på ägarvinster (i skatteparadis!). Framför allt hade vi fått mycket mer kundvärde per arbetad människotimme. Eller?! Någons intuition som säger motsatsen?

Simsalablunder sa...

"Tänk vad mycket bättre.... kvalificerade tjänster (så som vård) hade blivit om staten hade tillhandahållit dem."

Med lite redigering blir även Anonym 3:20s tjatiga inlägg till något.