torsdag, augusti 19, 2010

Föregångsland i försämringar (och möjligheten till något helt annat)

Jag har skrivit krönika i veckans nummer av Flamman:
När Schlingmanns partisekreterarkollega Erik Ullenhag (FP) ska beskriva den senaste förnyelsen, tappar han dock ett ögonblick bort det surrealistiska manuset och säger något substantiellt. Om högern blir återvald bryts den socialdemokratiska dominansen, och ”Sverige kommer att bli mer likt andra länder.”

Det är helt riktigt. Redan efter en mandatperiod är Sverige mer likt andra länder på många sätt.

Sverige hade under decennier väsentligt lägre arbetslöshet. 90-talskrisen och den nyliberala chockterapin gjorde att Sverige ”kom ikapp”, men därefter har arbetslösheten åter varit lägre. Regeringen har bidragit till att svensk arbetslöshet ökat snabbt, och nu ligger nära EU-genomsnittet.
Läs gärna hela!

UPPDATERING: Svenska Dagbladets Maria Eriksson kommenterar på ledarplats. Ledord: Konspiration, Kuba, Nordkorea. (Även Helsingborgs Dagblad har blivit ledset och kinkigt)

Och för övrigt bör man läsa Aron Etzlers ledare i samma nummer:
"Varför Vänsterpartiet borde älska valspurten"

5 kommentarer:

Anonym sa...

Under förra mandatperioden så var arbetslöshet som högst i Sverige, på 8.1%, enligt Eurostat siffror i juli 2005. Enligt Eurostat låg EU-15 ländernas arbetslöshet då på 8.1%, exakt samma alltså. Senast Eurostatsiffra (juni 2010) för Sverige är på 8.1% medans EU-15 ligger på 9.5%. Att säga att Sveriges arbetslöshet ligger närmare EU snittet håller helt enkelt inte. För övrigt så har Sverige arbetslöshet, till skillnad från EUs fallit kraftigt de senaste mätningarna. Och dessutom är inte Sveriges arbetslöshet idag högre än den var juli 2005 då det var väsentligt bättre konjunktur. Decemeber 2000 låg Sveriges arbetslöshet enligt Eurostat på 4.9% och EU15s på 7.3%, mycket högre alltså. Sevrige gjorde sin största insats för att komma ikapp EUs arbetslöshet 2001-2005, inte 2006-2010. Så att hävda att regering drivit upp arbetslöshet till EU-snittet, det stämmer innte riktigt om man tar tid att kolla på siffrorna istället för att leva i ens föreställningar om hur man tror att det är......

Anonym sa...

Två utmärkta ledare. Kapitalismen har aldrig varit i större behov att investeringar i infrastruktur, utbyggd välfärd, sociala förmånder och anställningar inom den offentliga sektorn, ändå är det vi ser nedskärningar och minskade offentliga utgifter. Detta tror jag mycket beror på att det inte finns några folkliga rörelser i form av fackföreningar, kommunistiska och socialdemokratiska partier som utgör en press och flyttar fram arbetarrörelsens positioner. Det har bedrivits en omvänd klasskamp sedan 1980 som försvagat rörelsen kombinerat med egna tillkortakommanden i form av att främst socialdemokratiska partier blivit förvaltare och bedrivit i princip samma politik som högern.

Etzlers artikel ger hopp, samtidigt som vi idag ser att Alliansens försprång i princip är utraderat. 800 tusen har inte bestämt sig vi har alla möjligheter i världen.

Lyssnade på studios ett valdebatt om Eu genomgående intressant där skillnaderna blev tydliga, mest befängt blev det när KD`S företrädare påstod att Greklands problem berodde på den offentliga sektorn. Ett sällsynt korkat påstående. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=3933080. Jonas sjöstedt var lysande, saklig men ändå skarp som få.


Förövrigt kan jag tipsa om Vänsterpartiets nya vallåt: http://www.vansterpartiet.se/index.p...2944&catid=327. Andrés Esteche är det som sjunger.

//Christian

Ali Esbati sa...

90-talsomläggningens effekt på arbetslösheten i Sverige jämfört med EU:

https://docs.google.com/leaf?id=0B991dAEzCRCRZGJhZTg4ZjktYzQ2ZS00MTVlLWFjNTEtYjA3ZDQ5ZTJjNWJj&sort=name&layout=list&num=50

OECD-siffror över arbetslöshet och differens mellan arbetslöshetsnivåer:

https://docs.google.com/leaf?id=0B991dAEzCRCRMzUxYTg1MjgtOGI2NS00ZjMzLTg4MjQtZWQyNWM3NDg5YjQw&hl=en&authkey=CLGA5KsK

Påståendet handlade inte om tidigare högkonjunkturer. Man kan diskutera varför Sverige inte gynnades lika mycket av dem som en del andra länder. En kandidat är en hökaktig svensk penningpolitik, ämnad att dämpa lönekrav. Men hur som helst, det framgår att svensk arbetslöshet ökat snabbare än andra jämförbara länder och att differensen nu är mycket liten.

Jonte sa...

Ali,


Är det sant som den liberala tillika timbroadapten Fredrik Segerfeldt säger att forskningen visat att bistånd tenderar att undergräva demokratisk och ekonomisk utveckling?.

Anonym sa...

Ali, ju högre lön dess mer arbeten? Har du helt tappat förståndet?

Hugo