fredag, september 24, 2010

Den slappa kampanjjournalistiken fortsätter efter valet

Det är en galen upplevelse att se mediernas rapportering om rösträkningen och valsystemet. Det är för det mesta så kunskapslöst och så tydligt präglat att den borgerliga blick som dominerat hela valrapporteringen, att man blir mållös. Jag har bara inte orkat kommentera det. Men så fick jag kopia på ett brev som en Aftonbladet-läsare skickat till Lena Mellin. Många viktiga poänger där, så jag lägger upp det med brevskrivarens tillåtelse.
"Gör om valet!" - Aftonbladet rullar snöbollar åt alliansen

Kära Lena Mellin,

Jag hoppas du är medveten om att det Aftonbladet sysslat med de senate två dygnen är ren kampanjjounalistik, med grova överdrifter, trumpetande om "valkaos" och svårartade buggar i valsystemet. En mängd sliriga, vilseledande formuleringar från dig och andra fyller sidorna. Att du och dina polare förfärligt gärna ville ha en fortsatt borgerlig majoritet är en sak, men att det dessutom färgar av sig i artiklar och analyser är något helt annat, ett hån mot läsarna. Det brukar vara Expressen som rör sig på den nivån.

Faktum är att allianspartierna inte nådde numerär majoritet i landet, och trots noggranna omräkningar lyckades de inte ta det sista mandatet i vare sig Göteborg eller Arvika. Ett system utan utjämningsmandat hade *ökat* chansen att ett parti/en koalition som vinner numerär majoritet inte får majoritet i riksdagen.

Ingen har antytt valfusk, och de historier och rykten ni försöker matcha fram motsvarar inte bilden av något kaos. Tjafs är vad det är. När du själv nämnde skillnaden på "297 röster" undvek du lägligt nog att nämna att det är i favör för oppositionen plus sd (jag vägrar räkna in Sverigedemokraterna i den normala oppositionen så länge vi inte alls vet hur de kommer at agera i riksdagen, ert sätt att bunta ihop sd och oppositionen är en grov smädelse). Avsikten var naturligtvis att den som läste artikeln skulle tro att det var alliansen som vunnit nuymerärt.

Parallellen med Florida för tio år sedan håller inte alls. Den gången handlade det om många tusen valsedlar med oklar status, om gravt föråldrade regler och krånglande valmaskiner, och Gore vann faktiskt i slutändan numerärt i hela USA, men förlorade Florida i domstol.

Sådan här slapp, demagogisk rapportering hör inte hemma i Aftonbladet, men det ljugs, som Bismarck en gång sade, aldrig så mycket som före ett val och efter en jakt. Nu kan båda sägas ha exemplifierats, men jakten på de två borttappade mandaten är över.

mvh
Magnus Lövgren

4 kommentarer:

Unknown sa...

Tack och lov att jag har hittat igen din blogg, man blir fruktansvärt less på all högervinklad skit tidningarna skriver. Hur har det kunnat bli så här i Sverige, jag fattar ingenting?! Hur kan vanliga lågavlönade människor tro att Moderaterna är ett arbetarparti för dem? Helt obegripligt. Och att nån öht vill rösta på Sverigedemokraterna övergår mitt förstånd. Kanske det är så, att alla har glömt hur det såg ut i Europa för 70 år sen? Trist. Skrämmande. Tack för att du finns.

Anonym sa...

Ali Esbati, tack för din oerhört intressanta och upplysande blogg. Slukar det du skriver med hull och hår. du sätter fingret på typ allt.

Anonym sa...

Tror du att det blir omval i Värmland? Det känns som att valnämndens beslut i princip går ut på att bestämma huruvida alliansen ska få egen majoritet eller ej..

Magnus sa...

anonym 5.18, min synvinkel: Om det blir omval i Värmland så skulle det bli tidigt nästa år - valnämnden beslutar om det först i december. Och isåfall skulle regeringen behöva ta in två mandat, inte ett, för att få egen majoritet (omval i GbG blir det säkert inte). Känns inte så enormt sannolikt att regeringspartierna skulle lyckas med det ett halvår efter valet, och i en situation där regeringen samtidigt gör sitt nästa för att neutralisera SD:s inflytande och vänstern kommer att vara inställd på att *inte* låta regeringen få majoritet. Den här statsvetaren som sade att rödgröna väljare skulle taktikrösta borgerligt för att gli av med SD - även om det samtdigt hjälpte alliansregeringen - ägnade sig nog åt en del önsketänkande.