torsdag, oktober 07, 2010

Finansjackpot

Min senaste krönika i Klassekampen handlar om den europeiska skuldkrisen, den världsfrånvända ekonomkåren och några förfärade dissidenter som skrivit manifest:
Finanskrisen er altså overført til en gjeldskrise over hele Europa. Først ble finansakrobatene uanstendig rike på et vilt finanssystem. Nå har statene tatt over svarteper-gjelden og skal omsette den – på finansmarkedene. Som garanti stilles dagens velferd for millioner av europeere samt framtidig arbeidsinnsats og fremtidige pensjonsrettigheter.

For å gjøre farsen komplett vil EU-kommisjonen, som har presset på for opprettelsen av et oppblåst, multinasjonalt, europeisk bank- og finansmarked, hjelpe til i prosessen. Man ønsker å idømme bøter for forbrytelser mot EUs såkalte stabilitetspakt, men også straffe land som «taper konkurransekraft eller har en lånebasert vekst». Dette for å «sikre finansiell disiplin og bærekraftig vekst i EU», ifølge økonomikommisjonær Olli Rehn.
Läs gärna hela.

2 kommentarer:

Mohan Malik sa...

A.q. Khan's China Connection

Ali Esbatis Atomvåpen ligger i Nord-Korea ,Iran og Pakistan ?

Demokrati er fandens verk om hans politiske motstandere får uttale seg ?

Å velge mellom behovet for klart å markere et vestlig, europeisk ståsted, gjennom å gi prisen til en dissident, og å fortsette å bygge forståelse gjennom lokale prosjekter og initiativ som forhåpentligvis over tid vil øke respekten for individet, for ytringsfriheten og rettssikkerheten i Kina. Lite tyder på at det er mulig å få til begge deler.

For å forstå partiets rasjonale i forhold til demokrati, er stabilitet og pragmatisme nøkkelbegreper. Kommunistpartiet er villig til å ta i bruk nær sagt alle midler for å sørge for sosial stabilitet – inkludert demokrati. I Vesten har demokrati en overordnet verdi som all annen politikk må underordne seg. For Kommunistpartiet er demokrati ett blant mange verktøy som kan anvendes politisk ved behov, som da partiet avviklet folkekommunene og det kollektive jordbruket i begynnelsen på åttitallet. Lokaldemokrati ble ansett som hensiktsmessig å bruke i denne gitte situasjonen i visse deler av samfunnet, men blir ikke sett på som løsningen for å sikre stabilitet i dagens Kina. For å si det på en annen måte: Kinas Kommunistparti er ikke av prinsipp imot demokrati, mens Vesten, derimot – av prinsipp – er for demokrati.



Teksten er et utdrag fra andre utgave av boka "Det nye Kina", som nylig er utgitt av Universitetsforlaget. Den er skrevet før tildelingen ble kjent, og gjengis med tillatelse fra forlaget.

Anonym sa...

Mohan, fattar inte vad ditt inlägg har med sakfrågan att göra? Vi vet nog var kommunismen står för, vi som hatar kollektivismen och flockbeteende där de andra alltid skall betala räkningen för dig och ditt leverne.
Mer relevant vore att ställa Ali mot väggen och fråga hur ytterligare 200 000 anställda i offentlig sektor och 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön skall finansieras? Det står ju i partiprogrammet.
90% skatt på vanliga inkomster, eller hur skall vi lösa problemet?
Eller skall budgettaket kapas och vi skall ägna oss åt att trycka värdelösa statsobligationer med en i slutändan gigantisk statsskuld?

Hugo