onsdag, februari 09, 2011

«The battle ahead»

Min ekonomikolumn i dagens nummer av Klassekampen tar utgångspunkt i ett nummer av The Economist:
Avisen The Economist – på lederplass den vestlige kapitalmaktens politiske stemme – innledet året med et spesialnummer om fagforeninger i offentlig sektor. Overskriften er «The battle ahead» – striden som venter.

I den verden The Economist tegner et bilde av, utgjør lærere, sykepleiere og togkonduktører den største utfordringen som kloke politikere må våge å ta seg av. Nå er, skriver avisen, «industrielle relasjoner» tilbake i politikkens hjerte, men ikke som en «gammaldags» strid mellom arbeid og kapital, som på Thatchers tid. I stedet står dragkampen mellom skattebetalere og «skatteetere». Det sistnevnte er altså de offentlig ansatte. Nå begynner folk i privat sektor å innse hvilken «fest» de offentlig ansatte har hatt, med «enormt mye bedre» pensjoner, og sikrere ansettelser.

Slik kan vi altså ikke ha det, ifølge The Economist. Penger må «spares». «Produktivitet» må piskes fram.
Läs gärna resten här.


Såg förresten att Richard D. Wolff och Max Faad-Wolff skrivit på ungefär samma tema igår, mer specifikt om USA: «The Public Sector Squeeze»

3 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det låter rena 80-talet. "Närande" och "tärande". Med det underförstådda att så fort någon anställs av det privata näringslivet blir de närande - närande kapitalisten, nämligen.

Pierre Gilly sa...

Hej Ali,
Din länk till Hans Linde verkar inte längre gå till hans blogg...
mvh
Pierre Gilly

Ali Esbati sa...

Tack. Har ändrat. Hans bloggar dock inte så flitigt längre, men går desto oftare att följa "IRL" :)