fredag, mars 11, 2011

Libyen och latinamerikansk vänster

I veckans nummer av Flamman finns också en utmärkt artikel av Johan Sommansson:
Libyendeblacet borde bli startskottet för en självkritisk diskussion inom latinamerikansk vänster. När ALBA lanserades var tanken att det skulle vara mer än ett mellanstatligt samarbete. Det skulle vara ett alliansbygge mellan folk med särskilt fokus på folkrörelsernas deltagande. Men när man lämnar den egna kontinenten tillämpas en annan logik, då råder vänskap regeringar emellan och krassa handelsintressen förses med ideologisk fasad. (...) [D]et går inte att avstå från att stödja det libyiska folkets kamp utifrån spekulationer om vilket politiskt resultat upproret kan komma att få.
Läs hela!

14 kommentarer:

Micke sa...

Jag har tvivlat på Chavez länge men det slipper jag ägna mig åt nu när det står fulltsändigt klart att han inte har mer moral än Reinfeld.

mikhas sa...

Nedanstående kommentar fanns under Aftonbladets ledare idag där artikelförfattaren som helt uppenbart tillhör den socialdemokratiska bombhögern, eller kanske ännu värre, den "humanitära bombvänstern" (med våldtäkten och uppstyckningen av Yugoslavien och tiotusentals NATO-mördade människor på sitt samvete) skriker efter mer blod:

"BorjeLundberg
Om nu NATO/USA verkligen vill stoppa onödiga dödsoffer snarare än säkra Libyens stora oljereserver så föreslår jag att de invaderar det oljefattiga Kongo där c:a 5 miljoner människor har dött i den blodigaste konflikten efter andra världskriget och där det en ... Om nu NATO/USA verkligen vill stoppa onödiga dödsoffer snarare än säkra Libyens stora oljereserver så föreslår jag att de invaderar det oljefattiga Kongo där c:a 5 miljoner människor har dött i den blodigaste konflikten efter andra världskriget och där det enligt svenska regeringens webbplats fortfarande dör omkring 1000 människor per dygn till följd av väpnade stridigheter , dvs många gånger fler än i Libyen. Libyen har Afrikas största oljereserver eller 47 miljarder fat vilket kan jämföras med Iraks 115 miljarder fat eller USAs 19 miljarder fat . Per miljon invånare har därför Libyen drygt 7 miljarder fat jämfört med Iraks 3,8 miljarder fat . Endast 25 % av Libyens yta anses vara utforskad på oljefyndigheter. Upprorsmakarna i östra Libyen har ringa militär kvalitet jämfört med Ghadaffis elitförband. Dessutom kontrollerar Ghadaffi Libyens flygvapen. Utan militärt stöd av USA/NATO har upprorsmakarna inte en chans. Upprorsmakarna leds av The National Front for the Salvation of Libya (NFSL), en organisation med huvudkontor i Washington som har samarbetat med USA/CIA sedan åtminstone USAs bombning av Ghadaffi år 1986. Upprorsrörelsen lär ha initierats av NCLO - en Londonbaserad organisation som grundades av NFSL år 2005 Ghadaffi är en övertygad om än för oss i väst excentrisk socialist och har med hjälp av oljerikedomen bevisat sin ideologiska övertygelse bl.a. genom att skapa välstånd i Libyen som numera är Afrikas överlägset rikaste stat utan erkänd fattigdom, med låg barnadödlighet och som har ett förhållandevis litet antal fängslade personer. Särskilt jämfört med USA som har fler fångar per 100.000 invånare än något annat land i världen och nästan 4 gånger fler fångar per 100.000 invånare än Libyen Visst är Ghadaffi en diktator, men jag upplever att han verkligen arbetar för sittt lands välstånd snarare än sitt eget. Om han ville uppnå maximalt eget välstånd skulle han givetvis SAMARBETA med USA liksom t.ex. den superrike f.d diktatorn i Egypten, Hosni M"

Insiktsfullt så det förslår. Att efter de USraeliska blodbaden i Irak Gaza och Afghanistan skrika efter mer, efter ytterligare ett krig är helt sinnessjukt och visar att vänstern, speciellt efter balkan, inte lärt sig någonting:

http://original.antiwar.com/marko-markanovic/2011/03/11/seeing-through-the-humanitarians/

Mikhas sa...

Ps.

Att Chavez i detta läge söker efter en diplomatisk lösning visar var en riktigt humanitär vänsterledare står i dagsläget och hur den europeiska bombvänstern fullständigt resignerat inför västmakternas uppstyckningar av fredliga allierade och massakrer i mellanöstern.

Även BRIC, och speciellt då Ryssland och Kina med sina veton ser nu till att detta (precis som NATOs våldtäkt på Yugoslavien) stundande blodbad inte kommer att legitimeras via säkerhetsrådet. Ett stort tack till dem! Detta krig kommer sitta som klister i händerna på den europeiska bomb"vänstern"...

Micke sa...

Vad Mikhas vill ha sagt är att han stöder dikatorn som cia var behjälplig att installera 1969 och som sedan dess ägnat sig åt olika lösningar för att säkra sin egen position som kejsare och att det nu är jättesynd om kejsaren och hans missförstådda vänner.

Mikhas sa...

..och vad Micke vill ha sagt är att han tillhör den förvirrat skenheliga och skränande bombvänstern som helhjärtat stöder "humanitära" massakrer från 10 000 meters höjd mot vilken i västlig papegojmedia Hitler-utmålad figur som nu gäller för dagen.

Skäms och vet hut.

Anonym sa...

Hur mycket vet vi här i Sverige och omvärlden i stort om vad denna resning mot Gaddaffi kommer att leda till? Kan vi överhuvudtaget vara säkra på att landet efter ett störtande av diktatorn går en demokratisk framtid till mötes. Jag vet ingenting om vilka politiska krafter som om Gaddaffi störtas tar över styret av Libyen.

Att vi får se en demokratisk utveckling i landet - är det säkert? I Egypten nöjde sig revolutionärerna med att militären tog över. Vad sker nu då? Ingen aning. Det skulle inte förvåna mig om landet under decennier kommer att styras av en militärjunta.

Låt varje nation sköta sina interna angelägenheter. Sverige övergick till ett demokratiskt styre när förutsättningarna fanns för en sådan övergång. Det var inte en blodig historia överhuvudtaget.

Nej, i Sveriges fall handlade det om att en viss kritisk nivå uppnåtts på det ekonomiska och sociala planet som gjorde denna utveckling mer eller mindre oundviklig.

Micke sa...

Mikhas ljuger om mitt "stöd" för bombningar av Libyen.

Jag ljuger däremot inte när jag konstaterar att varje korrumperad kejsare som nån gång burit kamouflagekläder sydda i Sovjet har och alltid kommer att ha Mikhas stöd oavsett hur många han mördar ur sin egen befolkning.

mikhas sa...

Förvirrad som sagt och möjligen kraftigt bakfull, har du överhuvudtaget en aning om vad du skriker efter och konsekvenserna av det? Idiot! jubelidiot.

Gå tillbaka till tv-soffan och chipspåsen och tratta i dig dagens dos propaganda från vår "fria media" och stanna där...

Micke sa...

Återigen så har jag inte uttryckt någon önskan om att Libyen ska bombas.

Det är i din hjärna som detta händer.

På samma sätt som det i din hjärna är så att ifall dem härskande klassen en gång i tiden var klädd i kamouflage så har den evig rätt att ta sig fram genom historien genom att omväxlande slicka röv på dom nationer som slår sig fram för att göra affärer direkt med Kejsaren.

Själv har jag definitivt en annan syn på vilka rättigheter den härskade klassen och dess nomenklatura har i förhållande till dom folk som dom styr.

Hampus Eckerman sa...

Gaddafi är en diktator. Att bomba landet skulle göra saken värre. Så, allt enkelt sammanfattat.

Staffan sa...

Bomba Khadaffis luftvärn och etablera ett flygförbud över Libyen. Diktatorns militära övertag skulle krympa betydligt om han inte kunde flygbomba demokratikämparna sönder och samman.

De "vänstermänniskor" som sprider misstankar om motståndsrörelsen mot Khadaffi, som tydligen inte förtjänar samma stöd som demokratirörelserna i Egypten och Tunisien, och som inbillar sig att Khadaffi "arbetar för sitt lands välstånd, inte sitt eget" springer i själva verket fascismens ärenden, och det är nog inte första gången.

Khadaffi är en fascistisk diktator, och har så varit hela tiden. Han är dessutom för närvarande den bromskloss mot demokratirörelsen som de som försvarar status quo sätter sitt hopp till. Faller Libyen så kan vi räkna med ytterligare spridningseffekter. Lyckas Khadaffi krossa revolutionen med massivt militärt övervåld har han visat sina förtryckarekollegor hur de ska hantera sina folk framöver för att kunna sitta kvar.

Micke sa...

De "vänstermänniskor" som sprider misstankar om motståndsrörelsen mot Khadaffi,
-----------------
Jag har faktiskt inte sett någon som ifrågasätter det riktiga i att Khadaffi och den militäriserade borgarklass som han skapat som ett skydd runt sig själv ska bort.

Anonym sa...

Ali ta ditt ansvar och skriv något om flygförbudet.

Micke sa...

Jag gillar när folk kräver att andra ska ta det ansvar som dom lika gärna kan ta själva.

Är du sned för att du inte fått nån inbjudan att skicka några flygplan?