onsdag, juli 20, 2011

En vanlig morgon i Gaza

Nu på morgonen har israelisk militär med sina krigsbåtar och vattenkanoner åter angripit palestinska fiskare utanför Gazas kust. Guardians Jerusalemkorrespondent Harriet Sherwood bevittnade denna rutinmässiga terror mot en fattig befolkning som försöker klara sig. Man kan kolla in hennes twitterflöde här. Antar att det kommer en artikel senare också.

Israel angriper alltså fiskare som vill ta sig lite längre ut för att hitta mer fisk till sina belägrade familjer. Här verkar de för övrigt fortfarande ha befunnit sig inom den illegalt upprättade belägringszon som Israel bevakar militärt. Men till och med dessa vardagliga försök att lätta på nöden och lätta lite på det kvävande greppet från Israels militär möts alltså med våld. Bland annat åker IDF:s båtar runt fiskebåtarna för att skapa höga vågor som gör att de inte kan fiska, och riskerar att kapsejsa.

I denna process var man idag nära att sänka båten Olivia som hör till en NGO – Civil Peace Service Gaza – som just övervakar Israels rutinmässiga övergrepp. Båtens motor och växlar är nu skadade. Också i torsdags angreps båten och höll på att sänkas. Detta beskrivs här av organisationen.

Vardagsförtrycket – det systematiska skapandet av osäkerhet, stillastående och förnedring – är ockupationens essens. Det förklarar mer än flygräder och storpolitik.

Det här skrev jag för flera år sen: Livet och döden i Palestina.

2 kommentarer:

Paolo Pissoffi sa...

Det är i sammanhanget värt att läsa Dagens Nyheters klang och jubel artikel om vad som anses vara ett misslyckande för Ship To Gaza (inte för palestinierna tydligen) och en framgång för Israel. Nathan Shachar i sitt koloniala esse med avslutningen:
"Den enda av de inblandade som har något att vinna på en hävning av sjöblockaden är Hamasregeringen i Gaza, vars vapenimport nu sker via en mycket utsatt och kostsam lastbils- och kamelkaravan mellan Sudan och Sinai."
http://www.dn.se/nyheter/varlden/omstandigheterna-spelade-israel-i-handerna

Anonym sa...

Hoppas allt är väl