onsdag, november 09, 2011

Berlusconi uttömd

En av Europas främsta högerförnyare verkar nu vara på väg att avgå, efter att ha dominerat och omvandlat italiensk politik i nästan 20 år. Han sätt att samarbeta med och legitimera nyfascistiska rörelser, använda staten till att berika privata företag (företrädesvis sina egna) och inte minst använda medier till att skapa en surrealistisk politisk debatt tömd på faktainnehåll, har varit ett föredöme för borgerliga politiker runt om i hela Europa, även om få har lyckats kopiera hans recept fullt ut. Att han nu måste gå, beror i huvudsak på att han blivit mer av ett problem än en tillgång för det italienska kapitalet och för den marknadsfundamentalistiska EU-byråkratin. Nu måste teknokrater in för att garantera att nedskärningarna genomförs och vanliga italienare pungslås under mer ordnade och hårdhänta former.

Men äras bör den som äras skall. Vi minns nu med värme vad moderaternas Gunilla Carlsson, idag biståndsavvecklingsminister, sade om Berlusconi 2001:
- Vi samarbetar bra med Forza Italia i parlamentet. Jag är glad att det gick bra för Berlusconi i valet, säger hon.

Gunilla Carlsson är imponerad över Berlusconis sätt att föra ut sitt budskap på ett enkelt sätt.

Och likheterna mellan hans Forza Italia och moderaterna är stora, menar hon:

- Båda förespråkar kraftigt sänkta skatter, bättre företagarklimat och kamp mot brottsligheten. Där är vi väldigt lika, säger hon.
Men skarpast var som vanligt Carl Bildt, idag utrikesminister och fristående nätdebattör, som med sedvanlig expertis slog fast att Berlusconi nu skulle styra med ett "förstklassigt ekonomiskt team" bakom sig. Leve det!

2 kommentarer:

K sa...

Tror du inte att B är rätt nöjd med att starta utförsäljningen av statens egendom för att sedan som privatperson köpa upp den?

Ali Esbati sa...

Jo, möjligheterna är många.