torsdag, november 10, 2011

Eurokrisen som den europeiska socialdemokratins kris

I min krönika i norska Dagsavisen skriver jag om hur marknadsfundamentalisterna styr vidare i EU – utan parlamentarisk opposition:
Finansherrene må samtidig være fornøyde med at så mange europeere nå er blitt forledet til å se på grekerne som utakknemlige og bråkete, i stedet for å legge skylden der den hører hjemme. Faktum tåler å gjentas: Grekerne jobber mer enn alle andre i Europa. Samtidig har de lave lønner. Det gjelder også i offentlig sektor, hvis størrelse er mindre enn EU-gjennomsnittet. Allerede før krisen lå grekerne på topp i EU når det gjelder arbeidende fattige. Arbeidsledighetstrygden ligger under fattigdomsgrensen. Nå har også den nye grunnpensjonen havnet der, og den kommer trolig til å senkes ytterligere. Det er altså i denne situasjonen at grekerne – de av dem som savner fete utenlandske kontoer og politiske kontakter – skal skvises ytterligere, i tiår framover, for at bankene skal gli unna riskene ved sin egen långivning.
Läs gärna hela.

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Och ändå är det med denna usla socialdemokrati som du vill ha ett samarbete? Eller har du ändrat dig?

Är inte den stora uppgiften just nu att organisera en opposition som är värd namneet? En som har sin främsta styrka på gatan, i facken och i andra organisationer?

Förvisso vore det bra att ha med en och annan socialdemokrat i detta, men på samma villkor som alla andra. Att man bidrar.

Kerstin sa...

Det är verkligen märkligt hur lögnaktiga media är - och lyckas dessutom med att lura stora delar av Europas befolkningar.

Vad kommer media att spy ut över övriga EU-länder när det är Sveriges tur? Att vi varit så bortskämda med bidrag och om alla får bidrag så att de bara konsumerar men inte producerar, då går det som det går - eller hur kommer lögnen om Sverige att se ut?