onsdag, februari 29, 2012

Europeisk chockdoktrin

Den här grafen är hämtad från den nya OECD-rapporten "Going for growth". Den visar hur mycket bättre olika länder har blivit på att följa OECD:s råd. Grekland har tydligen gått framåt mest, men också länder som Irland, Portugal och Spanien har varit duktiga. Det säger ganska mycket om det som sker i Europa just nu.


OECD är ett intressant organ. De gör ett mycket gott och viktigt arbete med att samla in relevant statistik och även en hel del bra forskning. Men när det kommer till "rekommendationer" blir det i stor grad den vanliga visan som sjungs av världsfrånvända marknadsfundamentalister: sänk skatterna, gör det lättare att sparka folk, skär ned på offentlig sektor. (Jag har för övrigt skrivit om det i den här krönikan: Rituell rapport)

I dagens nummer av norska Klassekampen kommenterar jag OECD-rapporten. Läs gärna.

3 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Var det inte OECD som nyligen rekommenderade ökad jämlikhet och högre skatter?

Ali Esbati sa...

Jo, de konstaterade att ojämlikheten ökat kraftigt och föreslog att man kunde höja skatterna för de rikaste.

Men här är standardkravet att skatten på arbete ska sänkas, att det ska "löna sig att arbeta"och att man ska göra det svårare att gå i pension före 65.

Det går att argumentera för att de sakerna kan kombineras (ungefär som Anders Borg gör) men i praktiken hänger det inte så väl ihop.

Bra att de har upptäckt att stor ojämlikhet kan vara ett problem, dock. Och som jag också säger i intervjun så är inte alls alla råd alltid dåliga. Utgångspunkten är dock generellt problematisk, och det märks tydligt i den här rapporten.

Anonym sa...

Den naturliga följden av en "fri" global marknad är att politik handlar om att locka företag och investeringar med så marknadsliberala reformer som möjligt.

Det var länge sen politik tjänade befolkningen.

Människor är inget annat än kanonföda på marknaden och är man inte säljbar så ska man helst dö eller försvinna.

Och de som vågar protesterar får se mer och mer totalitära metoder för övervakning och kontroll.

Jävla sorgliga tider.